Amerikansk brunch

Om det är något inom den kulinariska världen amerikanarna kan så är det brunch. Att dega en söndag med massvis av god mat är nog bland det skönaste som finns.




Bagel med avocado, philadelphia, paprika, rödlök och ruccola



Bagel med pastrami, french yellow mustard rostad lök och philadelphia



Kotlettbacon till vänster och torrsaltad bacon till höger



Blueberry pancakes, recept kommer snart...

Ört- och färskostfylld hällefilé

Hällefilé ska inte förväxlas med hälleflundra. Hälleflundra är en stor, fantastisk och ganska dyr fisk, medan hällefilén, eller blåkveite som fisken också heter, också är god, fast mjällare och kostar mycket, mycket mindre. Kan vara bra att tänka på när man är på krogen, många krögare "lurar" gästerna till att tro att de äter hälleflundra... Man bör dock i sammanhanget nämna att hälleflundran är kraftigt utfiskad och inte rekommenderas av världsnaturfonden att ätas.

När jag gjorde fisken fastnade den lite i pannan, därför har jag lagt till att man bör vända den i mjöl innan stekning. En annan variant är att baka den i ugn, men eftersom jag fortfarande inte hunnit köpa en ny ugn istället för min trasiga så fick det bli pannan. Gott blev det i alla fall med krämig fyllning.




2 port

300 gr hällefilé
50 gr färskost
1 dl hackade örter, t ex dill och persilja
vetemjöl att vända fisken i
ca 20 räkor
pepparrot
1 citron
50 gr smör
salt och peppar

Börja med att blanda ihop örterna med färskosten och krydda upp med salt, peppar och citron. Bred ut osten på fisken och vik ihop den som på bilden nedan. Vänd fisken i mjölet, blandat med salt och peppar, och stek i smör ca 4 minuter på varje sida. Det  kommer att rinna ut lite ost, men det gör inget, tillräckligt mycket blir kvar inne i fisken.

Servera fisken med räkorna, riven pepparrot, skirat smör och kokt potatis.


Vackert

Jag måste bara säga att jag blir så glad över de vackra färgerna hos grönsaker... Grilla dem, häll på en god olivolja och lägg upp i en fin burk och du har ett både vackert och gott tillbehör till kött, pasta eller fisk...


Det är i alla fall bacon...

Ibland tryter orken och det blir inte roligare än en tallrik med blodpudding med stekt bacon och lingonsylt. Men, men, det är ju gott!


wienerschnitzel

Frasigt och gott och med ansjovis, kapris och citron samt massa ärtor till. Wienerschnitzel är riktigt gott. Man behöver ingen sås utan bara någon form av potatis till, jag gjorde råstekt. En riktig wienerschnitzel är ju gjord på kalv, men jag tycker att det funkar bra med skinkschnitzel också...



2 port

2 bitar kalv- eller skinkscnitzel (man kan också banka ut kött själv om man har aggressioner att ta ut)
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
2 ägg
1 citron
2 msk kapris
2-3 filéer ansjovis
salt o peppar

ärtor
potatis

Börja med att panera köttet. Häll upp mjöl med salt och peppar i en tallrik, ägg, som du vispar till lite med en gaffel, i en annan tallrik och ströbröd i en tredje. Vänd köttet först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Man kan gå tillbaka och laga lite om köttet inte blir täckt av paneringen.

Stek sedan potatisen eller vad du vill till samt sätt på vattnet till ärtorna.

Stek sedan schnitzlarna i ganska mycket smör och matolja i ca 4 minuter på varje sida. Koka under tiden ärtor. Servera med en citronskiva med en ring av ansjovis fylld med kapris (se bilden). Klart att njutas med en god öl, kan intyga att en Anchor Steam funkar mycket bra till!


Dags för lite kalorier igen!

Nu har jag lagt upp några nyttiga recept och kan känna att jag gjort mitt för hälsan. Nu är det dags för en härlig kaloribomb. Chocolate pots med rom. Det är ju sällan jag gör desserter, men jag blev så inspirerad efter att varit inne på fantastiska Louise's spis. Hon gör helt fantastiska kakor och desserter och jag lånade detta recept utav henne, och ändrade lite... Len chokladkräm med grädde, mäktigt och härligt. Och det var väldigt enkelt att göra. Titta in hos Louise för mer inspiration!



4 port, man behöver inte så mycket... En espressokopp räcker gott och väl...

100 gr mörk choklad (gärna 70 %)
1,5 dl grädde
1 msk honung
1 äggula
10 gr smör
1 nypa flingsalt
2 msk mörk rom (eller annan sprit, eller uteslut helt)

grädde till servering

Koka upp grädde, salt och honung. Ta av från plattan precis när det börjar koka och häll i rommen. Låt det svalna något och hacka under tiden chokladen fint. Blanda sedan ner chokladen i grädden och rör runt tills den smält helt och hållet. Blanda sedan ner äggulan och smöret, se bara till att chokladgrädden inte fortfarande är för varm, det ska vara så det precis går att få smöret att smälta, annars riskerar det att skära sig... Ställ i kylen att stelna i minst 2 timmar. Servera med grädde och lite riven choklad, eller annan dekoration t ex hallon eller passionsfrukt.


Ännu mer nyttigt...

Ja fortsätter på inslagen bana och ger ännu ett recept på en nyttig och fräsch sallad. Denna gång är det en asiatisk glasnudelsallad med gurka, chili och koriander. Man man med fördel steka upp lite kycklingstrimlor och blanda i, eller varför inte lite räkor.



1 pkt glasnudlar
1/2 gurka
1 röd chili
1 kruka koriander
1 lime
ev 1 tsk fisksås (kan uteslutas om man vill ha salladen vegetarisk)
1 msk sesamfrö
2 msk matolja
salt och peppar.

Koka glasnudlarna och låt dem sedan svalna. Blanda ihop hackad chili, pressad lime, limezest, fisksås och matolja. Strimla gurkan i tunna stavar. Blanda ihop allt med nudlarna och hacka i koriandern. Smaka av med salt och peppar. Strö sesamfrön över.


cous-coussallad med citron, tomat och persilja

Om man vill vara lite nyttig, och det vill man ju ofta så här års, kan det vara trevligt med en liten cous-coussallad. Den här är inspirerad av en libanesisk tabbouleh och är ett gott tillbehör till exempelvis kött eller kyckling.



4 port

4 dl cous-cous
1 citron
2 tomater
1/2 dl olivolja
1 dl hackad persilja
1 krm spiskummin
salt

Koka upp 5 dl saltat vatten med olivoljan och spiskummin. Häll i couscousen och ställ åt sidan. Hacka tomaterna. När cous-cousen sugit upp vattnet ställ in i sval för att kallna. Blanda sedan i tomaterna, persiljan och saften från en citron. Snabbt, enkelt och fräscht!

Gubbröra

Efter en liten välbehövlig paus i bloggandet är jag nu tillbaka redo att börja pumpa ut recept och inspiration. Jul och nyårshelgerna är ju fulla av mat av alla de slag och man har inte riktigt all ork i världen att ställa sig och laga mat igen. Men något som är väldigt enkelt och snabbt är en gubbröra. Man kan ha den som en förrätt, till frukost eller helt enkelt mumsa på den bara för att det är så gott! Så här gör jag min...



3 ägg
1 burk ansjovis
1/2 dl hackad dill
1 msk kaviar
1 msk gräddfil
salt och peppar

Koka äggen i ca 10 minuter. Skala och hacka dem. Har du en äggskivare kan du använda den. Vänd ägget några gånger så får du fint ägghack. Hacka ansjovisen, släng inte spadet. Blanda med äggen och lägg i övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar och ansjovisspad. Klart!

Ankbröst med muscovadofrästa fikon och madeirasås

Denna ankrätt åt vi på nyårsafton, och det blev en riktig hit. Anka gillar ackompanjemang av sötma och syra, här i form av sötsyrliga fikon och en mustig och lite söt madeirasås. Till allt serverade jag rostade rotfrukter och sparrispotatis.



4 port

2 stora ankbröst med fett
Flingsalt och svartpeppar

3 dl madeira
2 msk kalvfond
1 msk muscovadosocker
1/2 morot
1/2 palsternacka
1/2 gul lök
1 fikon (helst färskt)
2 msk balsamvinäger
salt och peppar

4 färska fikon
2 msk muscovado
2 klickar smör
2 msk balsamvinäger

Skär ett kryssmönster i fettet på ankan. Värm upp en stekpanna med lite olja och stek sedan ankan med fettsidan ner i ca 2 minuter tills fettet har fått en mörkt gyllenbrun färg och blivit krispig. Stek sedan ankan i en halv minut på andra sidan.


Fräs upp rotfrukterna, fikonet och löken tillsammans med sockret i en kastrull. Häll på de övriga ingredienserna och låt koka ihop till halva mängden. Såsen skall ha tjocknat och behöver inte redas. Smaka av.

Halvera fikonen på tvären. Så här långt kan man förbereda. Se till att förbereda dina tillbehör, t ex rotfrukter.


Vid servering lägg ankan på ett ugnsgaller som du placerar ovanpå en långpanna och kör in i ugnen på 175 grader i ca en kvart eller tills den har en kärntemperatur på 54 grader för medium.

Medan ankan är i ugnen smält ihop smör och socker i en stekpanna och fräs sedan dem med snittytan neråt i ett par minuter. Häll på balsamicon och sväng sedan runt dem så de blir frästa på alla sidor.

När ankan gått klart i ugnen låt den vila i ca 10 minuter under folie. Tranchera sedan upp brösten i fina skivor, ungefär ett halvt bröst per person räcker gott och väl.

Nyårsbrunch

Att samla alla sina vänner på nyårsaftons dag för en brunch innan man drar iväg på olika middagar är ett otroligt trevligt sätt att inleda nedräkningen för det nya året. Det blir lite jobb, men med goda förberedelser och gott sällskap i köket är det inte alltför jobbigt!







Chili, prinskorv, bacon och äggröra



Rödbetsgravad lax, fantastiska färger.
Gör enkelt som en vanlig gravning med 0,5 dl salt och en dl socker samt krossad vitpeppar. Riv sedan en rå rödbeta fint och klappa in laxen. Låt ligga i 2-3 dagar.





Gubbröra, tonfiskröra, skagenröra, fetaröra, hummus och sillar. Rörigt?


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0