Gott nytt år!

Önskar er alla ett gott nytt år! Själv kommer jag fira hela dagen med den numera traditionsenliga nyårsbrunchen med massa god mat och ca 30 glada vänner. På kvällen fortsätter firandet med en 5-rätter middag där jag bidrar med ankbröst med madeirasås, kanderade fikon och rostade rotfrukter. Hoppas ni får en lika fin nyår som jag ämnar ha och vi ses nästa år!

Avocadosallad

Så här mitt mellan jul och nyår känns det helt rätt att äta något nyttigt och fräscht. Jag gjorde en trevlig avocadosallad genom att blanda 2 skurna avocado med en saften från en halv lime, en halv chili, en nypa koriander, 2 msk rapsolja, lite rödlök samt salt och peppar. Mumsigt värre! En annan höjdare är en trevlig melon med lite parma. Gott, snabbt, enkelt och nyttigt. Snart blir det nyår och massa mer onyttig mat ;)




God Jul

Vill bara önska alla läsare en härlig jul! Nya uppdateringar kommer när jag återvänder till civilisationen. Då kommer det upp fina bilder och recept från julfirandet!

Jul

Snart skall jag göra ett tappert försök att ta mig ner till västergötland för att fira jul och äta sjukliga mängder julmat! Om bara SJ lyckas köra hem mig...

Julskinka

Ett litet tips inför julskinkegriljeringen. Pudra mjöl över fettet på den kokta skinkan och klappa sedan skinkan med handen så mjölet faller av. Då får du en torr yta som griljeringen fäster bättre på och inte rinner av i ugnen...

Biff med bacon- och getoststomp

Nu är jag tillbaka igen efter ett ofrivilligt stopp i bloggandet. Det är mycket att göra så här års och man hinner inte alltid uppdatera. Men nu är jag tillbaka med nya friska tag, som det heter.

Häromdagen plockade jag upp en trevlig biffrad ur frysen som jag serverade tillsammans med ett potatisstomp med bacon och getost i. Detta ackompanjerades av ett vitlök- och persiljesmör samt en snabb rödvinssky.



2 pers

2 skivor biff

5 potatisar
1 pkt bacon
100 gr getost
25 gr smör

50 gr smör
1 klyfta vitlök
1 knippe persilja

1 dl rödvin
1 msk kalvfond
salt o peppar

Börja med att knapersteka baconen i små strimlor och lägga den på ett hushållspapper att torka av. Mosa sedan ihop smöret med pressad vitlök, salt, peppar och hackad persilja, spara lite persilja till stompet.

Skala och koka potatisen. Mot slutet av koktiden för potatisen börja stek köttet i en stekpanna på hösta värmen i början, sänk sedan till medelvärme när köttet fått lite färg. Stek ca 3-4 minuter på varje sida. När köttsaften börjar tränga upp ur köttet är det medium rare. Låt köttet vila några minuter medan du kokar ur stekpannan med rödvinet, 1 dl vatten samt kalvfonden. Reducera till hälften, red av med maizena och smaka av med salt och peppar.

När potatisen är mjuk, häll av vattnet och mosa med en gaffel. Lägg i smör, bacon och smulad getost samt överbliven hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.

Voila! Maten är serverad...

Sillar, sillar, sillar

Nu när det bara är tre veckor kvar till julafton kan det vara dags att börja tänka på att börja med sillen. Eftersom jag inte firar jul i Stockholm slipper jag göra sill till jul utan väntar tills nyår för att göra sillarna. Jag tänkte dock att jag skulle samla mina sillrecept under ett inlägg, så ni enkelt kan hitta länken till den sill ni skulle vilja göra.

Klassisk inlagd sill

Mammas goda senapssill


Skärgårdssill

Citrus- och chilisill



Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0