Skärgårdssill

Skärgårdssill... Visst, midsommar är över, men man behöver väl inte sluta äta sill för det? Sill är gott, punkt slut. Om ni inte vill äta mer sill i sommar, kan ni ju spara receptet till jul, för den här sillen var jätte-, jättegod!



Använd den inlagda sillen härifrån eller köp 5-minuterssill om du inte orkar lägga in själv. Har du bara en inlagd sill går det på några minuter!

Inlagd sill i bitar, avrunnen, lagom för en burk (ca 4 inläggningsfiléer)
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 burk stenbitsrom
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl finhackad rödlök

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och vänd sedan försiktigt ner den avrunna sillen. smaka av med salt och peppar. Häll upp i en fin burk och njut!


Lite midsommar

Här kommer min midsommarmat i bilder. Tre dagar med god mat, god dryck och goda vänner...



Kalventrecôte med potatissalad och smör på soltorkad tomat och citron samt världens godaste chorizo.



Grillen blev flitigt använd under helgen!



Alla mina goda sillar! Skärgårdsillen var fantastisk...



Ganska fint var det också när man tittade upp från tallriken och såg dimman rulla in.




Fräsch potatissallad...



och en massa gott kött!



Fredriks fantastiska räkor med sambal, lime och ingefära. Gudomliga!



Majs, biff och mer chorizo, att ätas med vitlökssmör...



Hoppas ni hade en lika god och härlig midsommar som jag!

Snaps!

Att göra egen snaps är kul och det behöver inte heller vara svårt! Jag och sambon skalade helt enkelt en tvättad citron, skar bort allt vitt, proppade ner lite mynta blad och skalet i en flaska Brännvin Special och lät den stå i tre dagar! Smaken var fräsch och somrig, precis som en midsommarsnaps bör vara!


Blue cheese dressing

Till grillmat och flottigt fotbollskäk behövs kladdiga såser! En klassisk Blue cheese dressing, eller ädelostkräm på ren svenska, är en god och härlig röra. Jätteenkelt att göra, bara gegga ihop alla ingrdienser!



Blue cheese dressing
100 gr blåmögelost
1 burk creme fraiche
1 msk majonnäs
1 stänk balsamvinäger
en halv rödlök, finhackad
svartpeppar o salt
ev. lite mjölk

Blanda ihop alla ingredienser till såsen, späd eventuellt med lite mjölk om du känner att såsen blir lite för tjock. Smaka av med salt o peppar.

Härliga revbensspjäll

Här kommer nu receptet på revbenspjällen. De passar lika bra framför Portugal-Nordkorea som i grillbersån. Revbenspjäll har en liten benägenhet att bli segs och torra, men jag kokar mina i en timme, sedan griljerar jag och kör dem i ugnen. Då blir de möra och saftiga! Receptet nedan innehåller ganska många ingredienser, men var inte rädd för att kolla vad du har i kylen hemma och byta ut någon eller några ingredienser... Smaka dig fram under tiden bara.



4 port.

1 kg knäckta, tjocka revben

1 dl honung
2 msk soya
1 msk söt senap
1 msk dijonsenap
2 msk matolja
2 tsk balsamvinäger
några stänk tabasco
3 msk BBQ-sås av valfri sort

3 msk Liquid smoke
salt

Dela revbenspjällen längs med benen. Koka dem i ca 1 timme i vatten med liquid smoke och ca 3 msk salt, till köttet nästan faller av benen.

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och vänd runt köttbitarna i den. Kör i köttet i ugn på ca 200 grader i 15 minuter. Ta ut och pensla dem emellanåt. När de har fått en fin yta är det bara att ta ut och njuta! Nu på sommartid kan man även med fördel grilla spjällen! Servera gärna med en god blue cheese dressing (recept kommer senare idag...)

Fotbollsgrubb

Nu under fotbolls-VM är det viktigt att man laddar med rätt mat. Kolhydratsuppladdning lämnar vi åt spelarna, vi som tittar behöver protein, fett och kladd. Mat som man kan kladda med utan att behöva ta ögonen från TV-skärmen. Igår lagade jag till en sportig buffé beståendes av Chicken wings, glacerade revbenspjäll, rostad potatis, majskolvar, blue cheese dressing, rostad paprikaaioli och pepparotssås. Smaskens! Recepten kommer jag lägga upp under veckan som kommer...






Laxröra med pepparrot

Blev en liten lyxfrukost idag med baguette med härlig laxröra med pepparrot och rödlök. Riktigt goda, intensiva smaker som gifter sig på ett underbart sätt. Smaskens!



Laxröra

100 gr rökt lax
ca ett dussin skalade räkor
200 gr philadelphia
ca 2 msk finhackad rödlök
riven pepparrot, efter smak

Hacka upp laxen och dela räkorna på hälften. Blanda ihop med philadelphian och riv ner pepparrot, ca en halv dl, men smaka av. Salta och peppra lite. Servera på gott bröd eller till exempelvis avocado.

Kylskåpet

Det är så härligt att komma hem och titta i kylskåpet och se egenhändigt gjorda saker stå där och se fina och hemlagade ut... Vet inte, men det känns rätt och äkta på något vis!


Citrus- och chilisill

Dags för sill nummer två i midsommarkavalkaden. En lite roligare citrus- och chilisill med både syra och sting.



Citrus- och chilisill

4 filéer inläggningssill

0,5 dl ättika
1 dl socker
1.5 dl vatten
1 halv rödlök
1 röd chili
1 lime
1 citron
3 lagerblad
3 kryddpepparkorn

Tvätta citron, lime och chili ordentligt. Dra av cest från både lime och citron, skär resten i skivor. Skär av roten från chilin och knacka ur kärnorna genom att rulla den mellan händerna och sedan skaka ur den. Skär chilin i fina skivor. Skiva löken. Hetta upp alla ingredienser till lagen ( ättika, socker, vatten, cest, lök, kryddpeppar, lagerblad och chili) tills sockret löst sig.



Skölj av sillfiléerna och skär dem i lagom bitar. Varva sedan sill med citrusskivor och grejset från lagen i en burk och häll på lagen så det täcker ända upp. Låt stå i en dag. Ta sedan ut citrusskivorna från burken, de kan göra att det blir beskt och för kraftig citrussmak. Låt resten stå och dra i ytterligare ett dygn. Dekorera sedan med nya skivor citrus när du ska servera sillen.


Klassisk inlagd sill

Midsommar närmar sig och det börjar bli dags att tänka på sillarna. Själv tycker jag att matjes är klockrent på sommartid, men det är ju lite kul att ha lite hemmagjorda komplement. Har nu börjat mina inläggningar och har nu en inlagd sill, som sedan kommer att förvandlas till en skärgårdssill, samt en citron/lime- och chilisill. Här kommer mitt recept på inlagd sill och imorgon får ni receptet på citrus- chilisillen.



Inlagd sill

4 filéer inläggningssill

0.5 dl ättika
1 dl socker
1.5 dl vatten
10 kryddpepparkorn
en halv rödlök i skivor
1 morot i skivor
4 lagerblad

Värm upp alla ingredienser till lagen i en kastrull till sockret löst upp. Ställ att svalna.




Skölj av sillen och skär i tjocka, härliga bitar. När lagen har svalnat, varva sill och alla grönsaker från lagen i en burk och häll sedan på resten så att det täcker sillarna ända upp. Låt stå i kyl i minst 2 dygn.

Denna sill kan äta som den är eller använda till krämiga sillar, som senapssill eller skärgårdssill. Om några dagar kommer jag lägga upp mitt försök till skärgårdsill.


Sillar

Imorgon påbörjar jag mina sillar inför midsommar... Inte helt hundra på vad det blir, men det lutar åt en klassisk inlagd sill och en citrus/chilisill. Sedan ska jag också försöka hitta lite bra strömming och göra en vitlöksgravad strömming.

Eastern House

Hade sällskap av min gudson, 5 år, och min allra käraste vän i veckan och då bestämde vi oss för att käka lite kinamat. Är inte direkt en stort fan av kinakrogar, då det ofta är dålig service och lite halvdålig kvalitét på maten. Hur som helst gick vi på måfå till ett ställe på karlavägen som heter Eastern House och möttes av en mycket trevlig och duktig servitör. Maten var god och fräsch, vårrullarna såg t o m hemrullade ut. Långt mycket bättre än de tråkiga, kladdiga och dåligt påfyllda bufféerna man oftast hamnar på! Inte den bästa krogupplevelsen någonsin, men bland de bättre kinakrogar jag besökt och är man sugen på lite friterade kycklingar och biff i vitlökssås tycker jag att man absolut kan besöka Eastern House!


Rökt makrill med primörer och romsås

Hade lite primörer över sedan tidigare i veckan, och det är jag knappast ledsen över. Nu fick jag kombinera dem med en härligt, somrig rökt makrill och en god romsås. Otroligt enkelt och jätte-, jättegott!



Koka primörerna, tips här. Under tiden finhackar du en halv rödlök och pressar över en halv citron. Häll i en burk röd rom av valfri sort samt ett paket gräddfil (3 dl). Rör om och smaka av med salt och peppar. Enklare än så blir det knappast, och inte heller godare!!! Förmodligen min absoluta favoritsås! Servera med rökt fisk och njut.


Rädisor

Jag älskar rädisor! Antingen som ett frukosttillbehör, ett enkelt förrättssnacks eller bara som godis. Bland det bästa man kan äta så här års!


Åhh, dessa underbara primörer!

Nu är de underbara primörerna ute i butikerna. Små, packade med smak och vackra att se på är de. När jag växte upp kunde man få primörerna direkt från trädgårdslandet och ner i kastrullen, vilket var extra speciellt. Här i storstan får man nöja sig med att de är ett par dagar gamla, men det är gott ändå.

Fläskkotlett med primörer och skinksmörsås



4 port

4 skivor fläskkotlett
800 gr färskpotatis

Primörer, efter säsong och utbud, men t ex:
1 knippe sparris
8 st knippmorötter
4 st knipplökar
6 rödbetor

3 msk skinkfond från flaska + lite vatten eller 1 dl hemlagat skinkspad
100 gr smör
persilja


Det viktigaste att tänka på när man kokar primörer är att de inte får bli överkokta. Alla primörer har olika koktid, rödbetor t ex behöver koka ung lika länge som potatisen alltså ca 20 min, eller t o m längre beroende på säsong. Morötter och sparris tar ca 4-5 minuter, löken bara några sekunder. Lägg därför i grönsakerna lite efter hand, och koka rödbetorna i en separat kastrull, eftersom de färgar av sig så mycket... Om sparrisen inte är pinfärsk kan du skala den från knoppen och ner. Det behövs inte på riktigt fin färsk sparris, men sån kan vara svår att få tag på om man inte känner en odlare.

Börja koka potatis och rödbetor i olika kastruller. När det är ungefär 10 minuter kvar av koktiden kan du börja steka fläskkotletterna på mellanhög värme i smör och lite olja. Salta och peppra. Koka sedan resten av primörerna, vänta med löken tills det allra sista.

Såsen: Koka upp skinkspadet och klicka sedan i smöret, lite i taget. Använd en mixerstav och mixa runt så det blir skummigt och smöret binder med vattnet. I med hackad persilja och lite svartpeppar. Du kan också hälla i lite av smöret från stekpannan med kotletterna.

Häll av kokvatten från primörerna och sväng runt dem med en klick smör. Enklare och godare än så blir det nästan inte!

Ridderheims Tapas, när man inte orkar laga själv...

Idag har jag varit på Tapasprovning genom Spot and tell. Det är Ridderheims som lanserar ett nytt Tapaskoncept med smårätter man enkelt kan skapa en tapasmiddag av. Sortimentet består av både varma och kalla rätter och består av drygt 40 produkter. Genom att stoppa in förpackningen i mikron i 30 sekunder får man på ett mycket enkelt sätt en färdig middag. En take away från ICA...

Personligen brukar jag inte vara så förtjust i färdiglagad mat. Jag vill ju som bekant helst laga maten själv, men när inspiration och ork brister kan det vara bekvämt att slippa göra det själv. Allt man behöver göra är att köpa bröd och vin... Smakerna i färdiglagad mat brukar oftast vara ganska platta, konstgjorda och tråkiga, men här har Ridderheims verkligen lyckats! Kraftfulla smaker som inte känns plastiga, utan tvärtom mycket vällagade. Allt från ganska starka ostfyllda pepperoni till milda oliver med ansjovis. Olika smaker, men som ändå passar tillsammans. Allt var inte perfekt, lite torra fyllda tortillas och en rätt tråkig potatistorilla, med det mesta smakade riktigt, riktigt gott!




Altramuces - Krispiga lupinbönor i piri piri och lime. En av mina favoriter!







Till höger Albondigas con tomate. Köttbullar i en mustig sås med chilisting.





Banderillas de anchoa - Ansjovis och olivspett. Mycket goda, enkla och rena smaker.



Calamares al vino - smakfulla och härliga bläckfiskringar



Tapas måste man dricka rödvin till!

Tapastest

Nu ska jag på tapasprovning med Ridderheims genom spot and tell - älska gratisuppleverser! Det ska bli spännande att se vad de dukar upp... Mer om det ikväll när jag kommer tillbaka.


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0