Pilgrimsmusslor

Pilgrimsmusslor är fantastiskt goda. Man bör inte konstra till det för mcket med tillbehör utan försöka hålla smakerna rena och milda. Stek musslorna ca 30 sekunder per sida och servera genast. Jag pressade i en halv citron i smöret från stekpannan och naperade över musslorna samt serverade med forellrom och ärtskott och körvel. Svårare än så behöver det inte vara... Kom bara ihåg att färska musslor är mycket godare än de frysta...

En enkel, vacker och alldeles perfekt förrätt!


Entrecôte med palsernackspuré, rödvinssky och pommes allumettes

Jag har ingen fritös, men det behöver inte stoppa mig från att göra en god variant av pommes frites hemma. Pommes allumettes är små pommes frites, som man får genom att skära potatisen julienne. Jag friterade genom att fylla upp ca 1,5 cm olja i min stekpanna och sedan lägga i potatisen och vända runt lite på dem. Mumsigt värre!



2 port

2 skivor entrecôte

1 palstenacka
1 dl grädde
smör till puré samt stekning

2 dl rödvin
2 msk kalvfond

300 gr potatis av fast sort
ca 4 dl matolja

Börja med att skala palsternackan och dela den i bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Under tiden kan du skära potatisen i julienne (typ tändstickor). Enklast gör man detta med en mandolin. Lägg dem i vatten så de inte mörknar innan friteringen.

Häll av nästan allt vatten från palsternackan, men spara ungefär en halv deciliter. Häll på grädden och koka upp igen. Mixa sedan till en slät puré och smaka av med salt, peppar och en klick smör.

Sätt på en stor stekpanna med matoljan i. Värm upp och testa värmen genom att lägga i en bröd bit. Oljan ska bubbla och brödbiten ska få färg efter en minut. Går det fortare, sänk värmen.
Hetta upp en stekpanna och börja stek entrecôten i smör, ca 2-3 minuter per sida. Ställ åt sidan att vila.

Koka ur stekpannan med rödvin och fond, salt o peppar. Vispa runt i botten så du får med köttsmakerna. Under tiden börja fritera potatisen, som du torkat av ordentligt. Akta så du inte får olja på dig! Säkerhetsföreskrift: skulle oljan börja brinna (det kommer inte hända, men utifallatt...) släck ALDRIG olja med vatten utan kväv med ett lock. Fritera tills potatisen fått fin färg.

Servera allt tillsammans med ett gott vin och lite trevlig sallad eller lite skott.


Chilihet majssoppa

Denna soppa är härligt värmande nu när snön vägrar ge med sig. Den passar bra både som förrätt och som huvudrättssoppa. Majssoppa blir härligt söt och passar mycket bra tillsammans med chili. Jag serverade den med lite räkor i, men man kan också välja kyckling eller krutonger, eller äta den som den är med lite gott bröd till. Man kan göra den hur stark eller mild man vill, bara att anpassa chilimängden. Jag använde en chili som min pappa odlat och som jag sedan torkat, men det går alldeles utmärkt med färsk chili.

De fina och smarta soppskålarna kommer från Adele.se som har jättemycket fint porslin, glas och annat.



2-4 portioner (2 vid huvudrätt, 4 vid förrätt)

200 gr avrunnen majs från burk
1/2-1 röd chili (beroende på önskad hetta)
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
2 dl vatten
salt och peppar

Till servering exempelvis räkor och solrosskott

Börja med att finhacka chilin och vitlöken. Fräs upp dem i oljan i en kastrull. Häll sedan i majsen och fräs runt en minut. Häll på fond och vatten och koka upp. Tillsätt sedan grädden och koka upp soppan igen. Mixa sedan soppan slät med en mixerstav eller i en blender. Passera sedan soppan genom en sil. Smaka av med salt och peppar.

Färdigt att servera!


Hamburgare

Nästa vecka är en härlig fotbollsvecka med fina Champions league-matcher och då är det bra att ladda kylskåpet med ingredienser för att göra riktigt schyssta hamburgare. Om man inte orkar ställa sig att göra pommes frites (och vem orkar det?) så tycker jag att det blir riktigt smarrigt med chips som tillbehör.



Hamburgare 2 port

400 gr nötfärs
1 dl vatten
1 msk liquid smoke
1 knivsudd sambal oelek
salt och peppar

Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser till en jämn och fin smet. Gör ett stekprov med lite av smeten för att se om du fått rätt saltmängd. Forma till 2 stora hamburgare och platta till dem ordentligt, eftersom de drar ihop sig i pannan.

Innan du börjar steka gör klart alla tillbehör du vill servera till hamburgarna. Stek t ex upp bacon om du vill ha det till, skär alla grönsaker, etc. Stek hamburgarna ca 3-4 minuter på varje sida, beroende på vilken stekgrad du vill ha. Jag tycker att medium blir absolut bäst!

Fläskfilégryta med dijon

Fläskfilé är absolut inte min favoritstyckningsdetalj från grisen. Jag tycker att den kan vara lite tråkig och har en benägenhet att bli lite torr. Men fläskfilé passar riktigt bra i en härligt gräddig gryta ackompanjerat av dijonsenap och svamp. Denna gryta serverade jag med ris, som jag färgade gult genom att koka det med gurkmeja, samt broccoli. Jag hade ingen bacon hemma när jag lagade denna rätt(!) men naturligtvis skulle den bli bättre med bacon. Bara strimla och steka upp tillsammans med grönsakerna!



4 port

1 fläskfilé ca 500-700 gr
1/2 röd paprika
8 champinjoner
1 purjolök
1 vitlök solo
ca 4 msk dijonsenap
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk kalvfond
Några stänk sherryvinäger (balsamico eller rödvinsvinäger går också bra)
salt och peppar
Smör eller olja till stekning
maizena till redning

ris
2 msk gurkmeja

broccoli

Börja med att putsa bort senor och hinnor från fläskfilén samt att skära den i centimeter-tjocka skivor. Skölj och skär purjolöken i skivor, skär paprikan i lagom stora bitar, hacka vitlöken samt kvarta champinjonerna.

Koka riset enligt angivelserna på paketet men blanda i gurkmejan i vattnet, så får du vackert gult ris.

Bryn fläskfiléskivorna i en het stekpanna tills de fått lite färg på båda sidorna. Lägg dem åt sidan. Stek sedan champinjoner, vitlök och purjo. Om du har en stor stekpanna kan du göra klart grytan i den, annars får du nu lägga över grönsakerna i en större gryta. Häll på grädde, mjölk och fond och klicka i senap. Lägg i paprikan och låt koka upp någon minut. Lägg i fläskfilén och koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och vinäger, tillsätt ev mer senap om du vill ha en tydligare senapssmak. Om du vill att grytan ska bli tjockare, blanda ut lite (ca 2 msk) maizena i lite vatten och rör i lite i taget i grytan tills du fått en trevlig konsistens.

Servera grytan med riset samt kokt broccoli.

Nya experiment med blodpudding

Jag tycker att blodpudding är mycket bra mat. Det är gott, billigt och proppat med nyttigt järn. Ibland kan det dock bli lite tråkigt att alltid äta med lingonsylt och råkost. Tidigare har jag lekt med en varm kålsallad med bacon, vilken var mycket lyckad och nu testade jag en annan variant med stekt äpple, mango och bacon. Det blev riktigt bra med undantag för att mangon tog över lite i smaken. Därför har jag ändrat lite i receptet för att anpassa det. Fruktigheten och syran i denna blandning ersatte lingonen och det blev riktigt smaskigt!



4 port

1 pkt bacon, skuret i cm-tjocka strimlor
2 äpplen, syrliga, skurna i tärningar
1 mango, skuren i tärningar
1/2 rödlök, finhackad
3 stänk sherryvinäger, eller annan vinäger
1/2 lime
1 msk rörsocker
salt och peppar

Börja med att steka baconen knaprigt. Plocka sedan upp den och lägg att torka på ett hushållspapper. I baconfettet som är kvar i pannan börja stekfrukterna och löken, häll på sockret. Fräs runt i ca tre minuter. Pressa över limen och häll på vinägern, smaka av med salt och peppar.  Lägg allt åt sidan medan du steker blodpuddingen. Servera den sedan genast.

No-bean texas chili

Det finns hysteriskt många recept på texas chili på internet och här kommer ytterligare ett. I den här varianten har jag valt att använda chilisorter som är lätta att hitta på din lokala mataffär. Blir måhända godare med massa roliga sorters chili med olika form, färg och styrka, men om man vill slippa leta runt i specialaffärer kan jag garantera att denna chilin blev riktigt, riktigt smaskig! Det viktigaste med en chili är att låta den ta tid. Köttet måste koka så länge att det trasar sönder för att konsistens, färg och smak ska komma fram ordentligt. Men, men, det är ju inget direkt jobb, bara sätta på grytan på förmiddagen och sedan pilla sig i naveln ända till det är dags att äta:)



4-6 portioner

1 kg högrev i grytbitar
1 pkt bacon
2 vitlök solo
1 grön chili
1 torkad röd chili (färsk går också bra)
1 msk chilipulver
2 msk mjöl
ca 2 msk hackad koriander
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
några droppar liquid smoke
3 msk rödvinsvinäger
3 msk socker (gärna farin eller muscovado)
3 stänk tabasco
1 tsk oregano
1 öl av lagertyp
1/2 dl oxfond
vatten
salt


Börja med att strimla och steka baconen i en het panna. När den är lite knaprig lägg över den i en stor gryta, gärna gjutjärn eller emalj. I fettet från baconen börja sedan i omgångar steka köttet. Släng även i vitlöken som du krossat eller hackat grovt.  Du kanske behöver fylla på med lite rapsolja. Lägg över köttet i grytan.

Fräs runt grytan med köttet och röd och grön chili. Pudra över mjöl samt de torra kryddorna och sockret. Häll på ölet, oxfonden, vinägern och fyll på med vatten tills det täcker köttet. Häll i tabasco, liquid smoke och koriander. Koka upp allt och låt det hela sedan sjuda under lock i ca 4-5 timmar tills köttet börjar lösa upp sig. Smaka av med salt och servera sedan med tortillachips och gräddfil eller creme fraiche.

Rhode Island

På spisen puttrar just nu en texas no-bean chili. En härligt mustig och stark köttgryta som ska koka i ca 4 timmar till. Det händer dock ibland när man kokar långkok att man blir hungrig under tiden. Då kan man ju alltid svänga ihop en liten tonfisksallad med Rhode Island dressing...



En enkel Rhode Island gör du så här:

1 dl Majonäs
1/2 dl gräddfil
1/2 dl chilisås
ca 1 msk pressad citron
1 stänk worchestershiresås
1 stänk tabasco
1 msk av någon billigare cognac eller eau de vie (kan uteslutas)
salt och peppar

Bara blanda ihop alla ingredienser!

Texas chili-receptet återkommer jag till när den har kokat  klart...

Bacon-kalops

Kalops är sådan hemtrevlig mat som alla känner till och de flesta gillar. Det är billig mat som är enkel att tillaga. Jag tänkte dock testa om kalops blir bättre med bacon och svaret blir att jo, det blev faktiskt riktigt gott. Enda problemet var att det inte blev så snyggt när baconet började lösa upp sig efter att ha kokat i 2 timmar, så man bör nog använda tärnat bacon. Jag knaperstekte torrsaltat bacon och lade ovanpå, som en liten smakfull dekoration. Den egentliga frågan är väl dock om det fortfarande är kalops, när den fått bacon i sig?

Till dessert åt vi resterna från blåbärspannkakorna, fyllda med grädde och sylt. Detta är nog något man ska testa med pannkakorna över från dagens brunch, inte två dagar efter. De hade blivit lite gryniga och tråkiga, så gör detta på hyfsat färska pancakes...



2 port

400 gr grytbitar av nöt
1 gul lök
2 morötter
ca 20 kryddpepparkorn
3 lagerblad
2 msk kalvfond
1 msk mjöl
vatten
1 pkt bacon
salt o peppar

Börja med att steka tärnad eller strimlad bacon i en stor gryta. Lägg sedan i grytbitarna och låt dem få färg runt om. Stek sedan med löken och morötterna, skurna i bitar. Pudra över mjölet och rör runt.Häll på kalvfonden och vattne så det precis täcker köttet. Lägg i kryddpeppar och lagerblad och låt småputtra i ca 2-3 timmar tills köttet har blivit mört.Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis, rödbetor och om du vill knaperstekt bacon.



Det ser ju i alla fall gott ut;)

Blueberry pancakes

Jag har fått flera frågor efter receptet på de amerikanska blåbärspannkakorna från brunch-inlägget, så här kommer det. Amerikanska pancakes är lika lätta att göra som vanliga svenska pannkakor, och de kan varieras nästan in i oändlighet... Som med det mesta kan man t o m ha bacon till; lönnsirap, knaperstekt bacon och en klick smör är en vanlig variant, då ska man nog utesluta blåbären, dock. Annars kan man byta ut blåbären mot choklad, banan eller hallon. En smaskig och lättlagad frukost som imponerar och frestar de flesta...

Och skulle man råka få rester över kan man spara dem och äta som dessert fyllda medvispad grädde och sylt emellan, som en pannkakstårta.



4 port (ca 2 pannkakor var)

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker (uteslut om du ska ha bacon till)
2 msk strösocker
1 ägg
2,5 dl mjölk
1 dl blåbär
2 msk smör

Till servering:
2 msk florsocker
lönnsirap (finns i välsorterade matbutiker)

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vispa lätt upp ägget med med en gaffel eller visp. Häll i mjölken i det vispade ägget och blanda sedan ner i de torra ingredienserna och vispa runt tills det är klumpfritt. Försök att inte blanda runt för mycket, bara tills det blir en jämn och klumpfri smet. Värm upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Sänk värmen till trean och häll sedan ut smeten i pannkakor som är ca 10 cm i diameter. Lägg genast i ca 10 blåbär i varje pannkaka och stek dem tills pannkakorna börjar bubbla upp i mitten och börjar stelna. Då är det dags att vända på dem. Stek dem ett par minuter på andra sidan. Jag får plats med ca 3 pannkakor per stekomgång i min panna, men det beror ju helt på hur stor panna du har...

Lägg upp på ett fint fat och sprinkla florsocker över genom en sil eller tesil. Servera med lönnsirap till!



Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0