Den stora matresan, eller snarare den lilla...

Idag har vi en heldag planerad. Eftermiddagen kommer att ägnas åt att traska runt i massa delibutiker och osthandlar för att botanisera och inköpa massa godsaker. Allt ska sen ätas upp med trevliga vänner och goda viner. Återkommer med tips på bra butiker, bilder och recept.

Chokladpannacotta

Världens enklaste dessert att göra. Koka lite grädde och socker, ner med gelatin. Smaksätt lite som man känner. Enkelt och gott! Här har jag gjort den med mörk choklad och lagt på körsbärsmarmeladen med vanilj jag gjorde i somras. Choklad och körsbär är en klockren kombination!



ca 4 port

5 dl grädde
1 vaniljstång
1 dl socker
150 gr mörk choklad
1,5 blad gelatin

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka uppgrädden med socker och delad vaniljstång. Finhacka chokladen. När grädden kokat upp, ta av den från plattan och lägg i gelatinet. Låt grädden svalna något så den kommer under 65 grader och lägg sedan i chokladen. Rör om tills chokladen smält helt och häll sedan upp i serveringsglas. Ställ i kylen tills pannacottan stelnat, ca 2 timmar.

Inte bara till gravlax...

Hovmästarsås... Sötsyrlig, med en liten hetta. En självklarhet till gravlaxen, men även en utmärkt sås till skaldjur som krabba, räkor och även hummer.





4 dl

0.75 dl svensk senap
1 msk dijonsenap
3 msk socker
3 tsk vitvinsvinager
2 krm vitpeppar
1 krm salt
1 äggula
1 dl mild rapsolja
1 dl hackad dill

Blanda ihop senap, socker, ägg, vinäger och kryddor i en bunke. Droppa sedan långsamt i oljan, blanda ner dillen. Smaka av och njut sedan...

Inte så knepigt, eller hur?

Äppelmarmelad

På hösten får jag ett oemotståndligt begär att konservera saker... Jag fick med mig en påse med fina äpplen senaste gången jag var hemma hos föräldrarna och kokade en god äppelmarmelad på dem. Galet enkelt att göra och passar utmärkt till både ostar och efterrätter. Atamon använder jag för hållbarhetens skull.




6st stora äpplen, skurna i centimeterstora kuber
1 citron
600 gr syltsocker
1 kanelstång
1,5 tsk atamon

Skölj väl diskade glasburkar med en blandning av 1 dl vatten och 1/2 tsk atamon. Riv skalet av 1 citron och lägg i en stor gryta tillsammans med äpplena och 3 msk vatten. Pressa över citronsaften och koka i ca 5 min. Häll på sockret och koka i ytterligare 10 min. Ta av sylten från värmen och blanda ner en tesked atamon. Häll över i glasburkarna och förslut genast med lock, så bildas ett vacuum.

Snart så, snart så...

Min blogginspiration börjar komma tillbaka och jag är nu sugen på att lägga upp lite nya maträtter. Måste bara hinna laga den först...


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0