Konstant mat-koma

Det är härligt med jul... Man går omkring och är konstant mätt, men ändå fyller man hela tiden på med mer mat! Härligt! I kväll blir det kalkon!

Jul och flytt

Det har varit lite dåligt med uppdateringar från min sida den senaste tiden, men jag är mitt uppe i en flytt samt mycket jobb så jag har inte hunnit laga så mycket mat. Nu ska jag i alla fall åka hem till mina föräldrar i några dagar och äta fantastisk julmat och ha det skönt. Så en stor julkram till alla er som läser min sida!

Julkänslor

När snön gnistrar ute och termometern drar sig mot -16 grader börjar tankarna röra sig mot julafton. Längtan börjar sprida sig i kroppen och jag tänker på det fantastiska julbordet jag snart kommer att få äta. Hemgjord leverpastej, goda sillar, skinka och julkorv m.m. Så här vackert är det julbordet jag snart ska få smaka av!






Raggmunkar med stekt fläsk och lingon

Raggmunkar är bland det godaste jag vet. Den krispiga kanten och den vackra färgen får det att vattnas i munnen på mig. Det salta fläsket och de sötsura lingonen är utmärkta komplement till sötman i potatisen.



4 portioner

6 medelstora potatisar
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 pkt fläsk
salt och peppar
lingon
socker


Lägg frusna lingon i en skål och tillsätt en ordentlig mängd socker. Rör runt ordentligt. Låt lingonen tina i sockret men rör om då och då.

Häll mjölet i en bunke och blanda i ägget. Häll lite av mjölken i blandningen och rör om ordentligt. Häll sedan i resten av mjölken och blanda tills det är klumpfritt. Skala och riv potatisen och blanda i den, salta och peppra och smaka av.



Hetta upp en stekpanna med smör, häll av lite smör i smeten (precis som när man gör pannkakor). Ta sedan en lagom mängd av smeten och platta till i pannan. stek på båda sidor i ca 3-4 minuter på mellanvärme. När den är färdiggräddad lägg raggmunken i en form i ugnen på låg temperatur medan du steker resten. Stek samtidigt fläsket. Svårare än så är det inte! Smaklig måltid.

Köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar!

I och med att jag har en fantastisk mor som står och svettas över julmaten hemma i västergötland slipper jag laga allt vad julmat heter. Det är anledningen till att det inte dyker upp någon julmat på min blogg. Däremot gjorde jag köttbullar häromdagen, och det kan ju allt tyckas vara lite juligt. Bli inte avskräckt av kombinationen ansjovis och köttfärs, det är faktiskt väldigt gott.


Så här gör jag:


Köttbullar
4 port.

500 gr blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 dl fet mjölk
1/2 lök
ca 1,5 msk svart-, krydd- och vitpeppar
salt
2 ansjovisfiléer

Sätt ugnen på 250 gr. Blanda mjölk, ägg och ströbröd och låt stå ett tag. Stek finhackad lök tills den svettas ordentligt, lägg i hackad ansjovis i stekpannan och låt den smälta ut lite. Häll ner i mjölkblandingen tillsammans med blandfärsen och kryddorna, blanda ordentligt. Ta upp lite och stek på i stekpannan så du kan smaka av.


Sedan är det dags att börja rulla och se till så du alltid har blöta händer när du rullar, så går det mycket lättare! Lägg de rullade på en plåt. När de är klara kör in plåten i ugnen i 2-3 min. Om du kör av köttbullarna i ugnen innan du steker i stekpanna hinner deras form stadga sig och de håller sig runda och fina i stekpannan.


Ta sedan ut dem ur ugnen och lägg lagom mängd i stekpannan (kan behövas 2 eller 3 omgångar, det får inte vara för fullt i pannan) och stek dem i smör på mellanvärme tills de är klara.

Jag serverade köttbullarna traditionellt med potatismos, rårörda lingon och ärter. Till bullarna drack jag Shepherds Neames 1698 som passade alldeles utmärkt till!


Fem sorters tryffel, inklusive bacon-tryffel!

Helgens tryffelexpriment är nu klart och jag har fått fram fem sorters tryfflar. En del traditionella och en del exprimentella. Den mest konstiga tryffeln blev bacon-tryffeln, något jag var tvungen att testa för att se om det gick att äta, och det gjorde den! Kanske inte den godaste tryffeln jag har ätit, men inte heller den äckligaste... Mer om hur jag gjorde kommer nedan, först kommer grundreceptet.



Tryfflarna uppifrån vänster; Normal chokladtryffel, Whisky med havssalt, Bacontryffel.
På andra raden kaffelikör med vit choklad och kaffelikör med pecannöt.

Grundrecept till ca 50 tryfflar

600 gr mörk choklad 70 %
2,5 dl grädde
125 gr smör
lite honung

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde med honung och smör. Häll det sedan under omrörning på chokladen och blanda till en jämn smet.



Dela sedan upp smeten i olika bunkar om du vill tillsätta någon smak. Jag delade smeten i tre och tillsatte ca 0, 5 dl whisky till den ena (Jag använde Ardbeg Uigeadail, en cask-strength whisky med mycket smak) smaka efter hand, så du får lagom smak för dig... I den andra tillsatte jag 0.5 dl kaffelikör (Heering coffee), och den sista delen, som var lite större än de andra lät jag vara naturell.



Ställ in smeterna i kylskåpet så de stelnar lagom nog för att rulla. Du kan även ställa in dem över natten och sedan ta ut dem några timmar innan du tänker börja rulla.

När smeten är stel är det bara att börja forma dem som du vill. Man kan skära bitarna, eller rulla dem till olika former. Låt fantasin flöda, även med smaksättningar och dekoration.

Den stora frågan är ju då hur jag gjorde bacon-tryfflen... Jo, jag tog bacon och stekte skiten ur dem i en stekpanna tills de blev riktigt, riktigt knaperstekta. Sen torkade jag av dem ordentligt med hushållspapper och lade dem i en mortel och mortlade dem till ett grus. Det blir små bitar där senorna har varit och de plockade jag bort. Sen rullade helt sonika neutral chokladtryffel i bacongruset. De fick en ganska mild baconsmak och mycket krisp när man åt dem, ganska trevlig textur... Nästa gång ska jag nog testa att blanda i bacon-fettet från stekningen i tryffelsmeten för att se vad som händer:)



Whisky-tryffeln rullade jag och doppade i smält, mörk choklad och strödde några flingor havssalt över. Salt tar fram mycket smak ur choklad och passade fint till whiskyn, man kan nästan känna havet, tjäran och torven. Dessutom blev de mycket vacka med saltet på toppen!



Chokladtryffeln är bara rullad i kakao. Kaffetryffeln gjorde jag två varianter på. Den ena skar jag i bitar och doppade i vit choklad som sedan fick stelna. Sedan tog jag smält mörk choklad och ripplade över. Den andra rullade jag i hackad pecannöt och klistrade fast en bit pecan på toppen med hjälp av vit choklad.




Tryfflar är lite pilligt att göra och det tar lite tid, men det är fantastiskt roligt att få låta sin fantasi flöda. Man kan smaksätta tryffel med det mesta; bär, olika spritsorter, kokos, nötter, vanilj etc. Bara fantasin sätter gränser. Detsamma gäller dekorationen. Lek lite i köket och du har en perfekt present att lägga i små fina burkar!


Tryfflar

Tryffel-skapandet har nu börjat. Det blir en whisky-tryffel med havssalt, en kaffe-tryffel, en bacon-tryffel och en vanlig tryffel... Bilder kommer snart, rullandet börjar i morgon...

Top Chef

Har precis sett finalen på den senaste, och mat-mässigt bästa, säsongen av Top Chef. Den maten som de tävlande presterar under enorm stress är häpnadsväckande och otroligt inspirerande.


En av de tävlande, Kevin; är en riktig fläsk-älskare och det han kan göra av en gris är enastående. I detta avsnitt lagade han en dessert med choklad, banan och bacon som faktiskt verkade väldigt, väldigt god. Det kanske är dags för baconet att börja vandra in i desserternas värld?

= SANT???



Ska inom kort skapa lite tryfflar inför jul och har nu börjat fundera på att göra en bacon-tryffel, rullad i mortlad bacon. En annan tryffel jag vill göra är en whisky-tryffel med dekorerad med havssalt, men frågan är vilka andra sorter jag ska göra...

Har du några roliga, galna eller bra idéer på tryffelsmaksättning?

Nyårsbuffe, förslag 2

I ett tidigare inlägg skrev jag hur man gör laxroulader, och jag kom att tänka på att de passar bra på en nyårsbuffé. Skär dem tunnt och lägg dem på en bruschetta eller en bit kavring, klicka lite rom över samt en dillvippa...



Nyårsbuffé, förslag 1

Om man ska bjuda många gäster till nyår så tycker jag att det enklaste att bjuda på är en buffé. Fördelen är att man kan förbereda mycket i förväg och mycket på buffén kan vara kallt, så man själv har tid att umgås med sina gäster och slipper fastna i köket (även om det brukar vara som trevligast där). Jag kommer lite då och då, fram till nyår, lägga upp förslag på rätter som kan passa på en nyårsbuffé. Här kommer ett förslag på dubbelmarinerat kött som serveras kallt tillsammans med förslagsvis den enkla fetaostcrémen i förra inlägget. Detta recept är lite av en klassiker, men det är gott och kan förberedas upp till en vecka innan festen. Köttet blir dessutom saftigt och gott och får en trevlig sälta...

Dubbelmarinerat kött

Receptet kan räknas om till många portioner, men minska mängden salt om du ökar antalet och smaka av saltlagen. Salt kan inte dubbleras i recept som vanligt utan börja med mindre salt och lägg till efter hand!!!


Källa:ica.se

10 port på buffé, 6 portioner som huvudrätt

1,5 kg filékött (t ex fläskfilé eller oxfilé)
salt och peppar

marinad 1
1 liter vatten
3/4 dl salt
några kvistar rosmarin
Några kvistar timjan
5 klyftor vitlök i skivor
grovmalen svartpeppar

Marinad 2
2 dl olivolja
3 klyftor vitlök i skivor
1 citron
hackad timjan
hackad rosmarin
hackad persilja

Börja senast dagen innan festen med att putsa och steka filéerna. Salta och peppra. Ugnstek dem i 175 grader till önskad temperatur (fläskfilé 72 gr oxfilé ca 58-62 gr beroende på hur rosa du vill att den ska vara...) Låt köttet vila medan du kokar upp ingredienserna marinad 1. Låt marinaden svalna, smaka på den så den inte är alltför salt, lägg sedan i köttet och plasta och ställ kallt i minst 12 timmar.

Dra av cest från citronen och koka upp dem i lite vatten, häll sedan av vattnet. Blanda cesten med vitlöken oljan citronsaften örterna och peppar. Ta upp köttet och skär det i skivor som du lägger i en form med lite kant. Häll på marinaden och låt stå i minst 2 timmar, men det kan stå i ett par dagar om du vill ha  extrem framförhållning... Vid servering, låt köttet stå framme ett tag så det blir tempererat och hacka lite färska örter som du strör ovanpå... Man kan även lägga på lite knaperstekt bacon om man vill:) Servera med en potatisgratäng.



Busenkel fetacréme

En god och enkel röra som kan serveras till kött, fisk eller vegetariska rätter, eller som dipp. Man kan helt enkelt ha den till allt, utom kanske efterrätt;).



4 port.

200 gr god fetaost
1 rödlök
3 dl creme fraiche
saften från 1/4 citron
honung
peppar
salt

Smula fetaosten och hacka löken, blanda ihop med creme fraiche. Pressa i citron och smaka av med lite honung, nymalen svartpeppar och salt. Svårare än så är det inte!



Jag serverade den med goda korvar och rostade rotfrukter.

Blasieholmens Akvarium & Restaurang

Igår besökte jag alltså Blasieholmens Akvarium & Restaurang eller B.A.R. som det lite smart förkortas till. Ett mycket trevligt besök även om upplevelsen drogs ner av några missar. När vi kom dit så visade det sig nämligen att de inte hade vår bordsbokning i datorn, så jag uppmanar alla som går dit att bekräfta bokningen innan. Som tur var lyckades de få fram ett bord efter en timmas väntan i den trevliga baren.

Atmosfären på B.A.R. är skön. Det känns urbant utan att bli stelt. I baren och matsalen trängs människor av alla åldrar. Musik spelas utan att vara alltför påträngande. Allt är inrett med vitt kakel och mitt i allt finns ett stort hummerakvarium samt en stor fisk- och köttdisk, där man får välja ut sin egen kött- eller fiskbit.Det blir lite som en blandning av bar och saluhall...

Personalen är trevlig, om än lite seg. Små missar görs och servicen kanske skulle behöva lite mer tid att tajta till sig, men detta kompenseras av de absurt billiga priserna. En flaska vin för 250 kr, en huvudrätt under 200... Till förrätt kan man äta ostron för endast 11 kr styck!




Till huvudrätterna gör man så att man promenerar till kyldisken och pekar på den bit kött eller fisk man vill ha. Kocken guidar dig gärna med rekommendationer. Orkar man inte lämna bordet kan man bara läsa på väggen vilka rätter som finns för dagen. Sedan väljer man tillbehör och såser. Vill man äta från en satt meny så finns det också... Utbudet är stort, men det kändes som att det saknades bra alternativ till vissa fiskar. Såserna kändes lite tunga, kanske ett dill- och citronsmör skulle vara en bra idé. Jag bestämde mig för en gödkalvsentrecôte med risotto och haricot verts. Jag tog ingen sås eftersom jag tyckte att det blev krämigt nog med risotto. Maten smakade utmärkt, risotton var perfekt krämig och köttet var perfekt stekt. Haricot vertsen hade dock gärna kunnat koka någon minut mindre, men på det stora hela fanns där inget att klaga på.


Andra vid bordet åt lammstek, oxkorv, hälleflundra, entrecôte, fish and chips och sej med olika tillbehör och alla verkade mycket nöjda med maten.


Desserterna lämnade väl lite att önska. Vi var ganska mätta vid det här laget, det var bara några som provade desserter. Själv tog jag en pralin, som visade sig vara någon köpt, tråkig mjölkchokladsak som inte var speciellt kul. Hemmagjorda tryfflar hade varit bättre. Creme bruléen var alldeles för stor alldeles för kall och hade alldeles för dåligt knäck, så den får ett dåligt betyg. Ostarna var goda och serverades med plommonmarmelad. Vi fick fel ost serverad först, men det gjorde inte så mycket i o m att vi då fick smaka två ostar:)



Övergripande måste jag säga att jag är mycket nöjd med besöket på B.A.R. Även om servicen var slö, så var maten, atmosfären och priserna fantastiska. Ett otroligt prisvärt besök som jag varmt kan rekommendera.

Sammanlagt får B.A.R. 4 av 5 baconskivor


B.A.R.

Ikväll blir det ett besök på nyöppnade Blaseiholmens Akvarium & Restaurang, som drivs av Norström och Johansson från bl a Lux. Det ska bli mycket intressant att se hur detta stället är, det har skrivits en del om det i tidningarna... Återkommer imorgon med beskrivning av besöket!

Vitvinszabaione - godis till fruktsallad

Om det är så att man tycker att fruktsallad är en alldeles för nyttig dessert så kan man fetta till det lite genom att hälla en god vitvinszabaione på. Det gjorde jag i helgen och det smakade alldeles utmärk efter den gräsliga öl- och apelsinsoppan (som jag skrev om i förra inlägget)!

6-8 pers

6 ägggulor
1 dl socker
1 dl vitt vin
saften av en halv citron
citroncest

Vispa ägggulor och socker till det blir vitt och pösigt i en skål. Flytta över till ett vattenbad och häll i vinet, citronsaften och cesten och rör tills krämen tjocknar och blir skummig.



Sedan är det bara att lägga upp den på en fruktsallad innehållandes just dina favoritfrukter! Enkelt och smaskigt...



Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0