laxfjärilar med romsås

Våren börjar komma och med den kommer lusten att äta fisk med kalla såser. Romsås är en favorit hos mig och så enkelt och snabbt att göra.



2 port

400 gr laxfilé
2 dl gräddfil
1 burk stenbitsrom
1/2 rödlök
1 knippe dill
1 citron
400 gr potatis
salt och peppar


Börja med att koka potatis i saltat vatten.

Hacka löken fint och blanda med gräddfil, rom och hackad dill. Pressa i en halv citron och smaka av med salt och peppar.

Skär laxen i 2 bitar och dela varje bit i mitten fast inte hela vägen igenom utan bara till skinnet (se bilden). Vänd sedan upp den som på bilden.



Salta och peppra laxen på båda sidorna och stek sedan i stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Servera allt med en klyfta citron och en dillvippa. Njut av vårkänslorna!


En bit skåne mitt i stockholm - Hälsingborg

På en mörk och tråkig gata bakom Åhlenshuset i city ligger en liten pärla. I ett av de tråkigaste krogkvarteren i Stockholm ligger Hälsingborg. När man kommer uppför trappan öppnar sig en varm, murrig och hemtrevlig miljö med bibliotekshyllor, en inbjudande bar och välkomnande personal.


På Hälsingborg äter man från satta menyer med tema skog, hav eller gård. Maten är tämligen billig, en tre-rätters meny för 385 kr och det stora vinpaketet för 325 kr. Vinerna är mycket väl utvalda och komplementerade maten bra. Jag valde gårdsmenyn och fick uppleva en amuse med stekt anklever, rökt ankhjärta med plommon och russin marmelad, som slank ner utan svårigheter.


Sedan följde en oxkind med en symfoni i olika tillagning på blomkål, puréat, friterat etc.


Som huvudrätt serverades en lammytterfilé med bringa och gulbetor. Lammet var perfekt tillagat och smälte i munnen.


Desserten var en chokladsymfoni med glass, chokladpulver och papper. En bra avrundning för en chokladälskare!


Stället är snyggt, hemtrevligt och känns genomtänkt. Det var dock konstigt att se att det bara var halvfullt en fredagkväll. Lite fler gäster hade ökat på stämningen ordentligt. Personalen jobbar hårt på att få sina gäster att känna sig hemma. Har man bokat bord får man t ex sin egen frottéhandduk i en liten hylla med ens namn på. Kockar som kommer ut ur köket och presenterar maten. Servett i snygg burk som byttes ut om man gick från bordet en stund. Små saker som gör att man känner sig viktig.


På det stora hela måste jag säga att jag var mycket nöjd med mitt besök på Hälsingborg. Maten var mycket prisvärd och om man dessutom, som jag, har rabattboken Eat Sweden, så kommer man undan med en festmåltid för en mycket angenäm summa.



Servett i snygg burk

Dåååliga jag!

Tänkte bara förklara varför jag varit så himskans dålig på att uppdatera den senaste tiden. Ddet är nämligen så att jag precis blivit köksmästare på min restaurang och har därför varit mentalt utmattad när jag kommit hem... Dåliga jag... Men, men, grattis till mig och jag lovar att imorgon lägga upp ett inlägg om mitt besök på restaurang Hälsingborg.

Tack för att ni inte tröttnat på mig än!
Kram

Fajitas

Har massa spännande blogginlägg planerade, men tröttheten tog över idag och därför lägger jag bara upp en liten bild på mumsiga fajitas. Enkelt att göra och mycket mumsigt...


rörd, inte skakad



Kärleken blandade fina dry martinis hemma igår. Väl kylda glas,omsorgsfullt rörande och en twist av citron. En bra start på en helg!


En frukost med hål...






















Snabb fredagsmat

Idag är det fredag och man är trött efter en arbetsvecka, men vill ändå laga till något gott. Då tycker jag att en snabblagad gnocchirätt passar utmärkt! Mycket snabbt, enkelt och härligt gott med de lena små potatiskuddarna som smälter i munnen. Visst, man kan göra dem själv, men en fredag som denna köper man dem färdiga och serverar med en svampsås och skottsallad.



2-3 port

1 pkt gnocchi
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
10 champinjoner
5 shiitake
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk sherryvinäger, eller balsamico
2 dl riven parmesan
salt o peppar

Kvarta svamparna, strimla löken och hacka vitlöken. Stek allt i en panna tills löken är karamelliserad och svampen har fått fin färg. Salta och peppra. Häll på vinägen och fräs en minut till. Häll sedan på mjölk och creme fraiche och koka upp. Blanda ner en dl parmesan, spara resten till servering. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Koka gnocchin i välsaltat vatten tills den flyter upp till ytan, ca 2-3 minuter. Servera med parmesan och skottsallad vänd i en god olja.

Torskrygg med pepparrotscréme, körvelfrästa champinjoner och vitvinssås

Det var ett tag sedan mitt senaste inlägg. Det är sånt som händer när man jobbar mycket. Men jag hoppar rätt in i leken igen med en smarrig firre. Torsk är en av mina favoritfiskar, och den är återigen helt ok att äta då man kan få tag i finfin odlad torsk. Konsistensen och smaken på torsk sopar banan med de andra torskfiskarna! Servera rätten med kokt potatis, tror att det kommer bli underbart i sommar, när färskpotatisen kommer...



2 port

ca 300-350 gr torskrygg

1 dl riven pepparrot
1 dl creme fraiche
1 msk pressad citron

6 champinjoner
1 schalottenlök
1 dl hackad körvel, färsk
smör till stekning

2 dl vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
1 dl vatten
2 dl grädde

Börja med pepparrotscremen. Vispa creme fraichen hårt tills den blir fast, detta tar ca 3-5 min med en elvisp. Blanda med pepparrot, citronsaft, salt och peppar och ställ svalt till servering.

Om du ska servera potatis till kan du börja koka den nu.

Kvarta champinjonerna och hacka löken. Stek i smör med salt och peppar. Håll varmt i en ugn på ca 80 grader. Blanda i körvel precis innan servering.

Dela upp torken i portionsbitar. Stek i en stekpanna med skinnsidan ner i ca 3 minuter. Vänd fisken och häll i vin, fond och vatten och låt sjuda tills fisken är nästan klar, ca 5 minuter beroende på tjockleken av fisken. Fibrerna skall nästan börja dela på sig. Håll varmt i ugnen.

Vrid upp värmen och koka ihop vätskan till ca hälften. Häll i grädden och koka upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar och ev lite extra citronsaft. Om du vill ha en tjockare sås, red den med lite maizena blandat i vatten.

Servera med lite färsk körvel och citron.


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0