Lax- och skaldjurpasta



4 port

400 gr lax i bitar
100 gr skalade räkor
en halv purjo
3 dl grädde
2 morot
en halv burk stenbitsrom
fiskfond
1 dl vitt vin
1 krm sambal oelek
1 msk tomatpuré
salt o peppar
1 påse blad spenat
pasta av valfri sort

Fräs morot och purjo i en stor stekpanna eller en gryta. Tilsätt tomatpuré och sambal och fräs runt lite till. Häll i vinet och fonden och låt puttra några minuter. Börja koka pastan. Häll på grädden och tillsätt fisken. Sjud tills fisken är färdig, ca 5-10 minuter. Smaka av med kryddor och vänd ner spenaten. Ta det lite försiktigt med saltet, eftersom räkor och rom tillkommer. När pastan är klar, lägg i hälften av räkorna och hälften av rommen i såsen och blanda runt med pastan. Lägg upp på tallrikar och dekorera med räkor och rom. Voila! En smaskig pastarätt...


Shanti

Jag älskar indisk mat, men tycker att det är lite svårt att hitta bra indiska restauranger i Sverige. Åker man till England finns det en bra indier i varje kvartershörn, men i Sverige är det svårare. Nu har jag dock hittat en restaurang som verkar lovande, Shanti. De har två restauranger på södermalm och jag besökte den som ligger i södermalmsallén vid medborgarplatsen. Menyn är som vanligt enorm och det är lite svårt att välja, men det som kom in smakade jättegott. Jag åt en Chicken Bhuna som var precis lagom stark. Ett stort plus för att alla rätter serverades med mango chutney och linsröra. Shanti har en stor uteservering och är ett bra tips för heta sommarkvällar då man kan sitta och sippa på en enorm Bangla och äta gott med goda vänner!




Kylskåpsrens

Igår blev det en kylskåpsrensar-middag, med förrätt på avocado, gurka och en laxost jag köpte på Bondens egen marknad i Thessinparken. Till huvudrätt blev det en köttfärssås och pasta, med självklart lite bacon i färsen:)




Rosendals värdshus

När vädret är så vackert som idag, vill man bara vara utomhus. Kanske ta en liten tripp ut till Djurgården, och när man väl är där ute får man inte missa Rosendals värdshus. De har öppet både till lunch och en à la carte- på kvällen. Än har jag inte hunnit testa deras kvällsmeny, men lunchmenyn är fräsch, somrig, klassisk och vällagad. Miljön är helt oslagbar och man kan sitta länge i de små bersåerna. Det bästa är att deras tillstånd gäller hela området, så man kan ta sitt glas vin och en kudde och sätta sig lite var man vill! Ett absolut måste vid fint väder...












Köttmacka!

Jag älskar mackor. Om jag bara fick äta en sak, till resten av mitt liv, skulle det vara mackor... När min bror besökte häromdagen gjorde jag rejäla köttmackor, med majonäs, senap och BBQ-sås. Det var riktigt mumsigt!



Ett gott bröd, majonäs, Jim Beam-senap, ruccola, tomat, en skiva lövbiff, bacon, BBQ-sås och parmesan. Himmelrike...

La Neta

Oj vad mycket jobb det har varit på sistonde och oj vad mycket kul blogg-inlägg jag har planerade. Tack alla som skrivit in om tips om vad ni vill läsa. Jag börjar dock med ett litet krogbesök.


Det äkta mexikanska köket är inte något vi ofta stöter på i Sverige. Då menar jag inte tex-mex, en amerikansk variant av den mexikanska maten. Tex-mex i allära men efter ett besök på La Neta föredrar jag det mexikanska köket. La Neta är en taqueria, ett snabbmatsställe. Färgglada plasttallrikar, långa träbänkar och bord, maten beställt i kassan av en person med knackig engelska och obefintlig svenska. Det känns på något sätt äkta och genuint.







Maten som serveras är antingen tacos eller quesedillas, fyllda med ost och olika fyllningar. Egenbakat tortillabröd med marinerat fläsk och en skiva söt ananas, eller härligt kryddad biff med lime. Såser, lök och hackad koriander står att hämta på en bardisk. Man kan beställa lite side-dishes som nachos med guacamole, eller marinerade, syrliga chilis, paprika och lök, riktigt gott! Utbudet är inte så stort, men fullt tillräckligt. Priserna är humana, det är ju trots allt ett snabbmatsställe och inte ett ställe man sitter på i flera timmar. La Neta är helt klart värt ett besök om man är hungrig efter lite mexikanskt.

smultronställen

Ibland vill man bara komma bort. När man har jobbat hysteriskt och inte haft tid att njuta, kan det vara skönt att komma bort från verkligheten ett tag. När vardagen tagit överhand och det är måsten, borden och tvång, behöver man bryta mönster. Därför är jag med och tävlar om en övernattning med middag på Rånäs slott, på Spot and Tell- älska gratisupplevelser. Hoppas att jag har en chans att vinna och få kunna överraska kärleken med en lyx-weekend! Vinner jag kommer jag att ta med datorn och överrösa er med blogginlägg om hur fantastiskt jag har det:)

En enkel present

När man ska gå bort och inte känner för att släpa med sig den obligatoriska flaskan vin eller den lilla blomman, kan man enkelt göra en egen present. Något man har gjort själv känns trevligt och omtänksamt. Att köpa en trevlig olivolja och smaksätta den med olika saker är både vackert och användbart...



Skölj bort etiketten med varmt vatten, häll ut lite av oljan och tryck ner lite vad du känner för. Jag gjorde dels en olja med chili och vitlök och dels en olja med rosmarin, citronskal och vitlök. Använd fantasin och de mentala smaklökarna!

Wallenbergare med potatispuré

Äntligen har jag haft tid att laga lite mat och då grävde jag fram lite kalvfärs ur frysen och ställde mig och gjorde wallenbergare. Dessa köttfärsbiffar ska vara luftiga och saftiga, med massor av grädde i...

Jag fick tidigare en fråga om hur man ska göra för att undvika att potatismoset blir klistrigt och stabbigt. Här kan du finna svaren!




4 portioner

400 gr kalvfärs
3 äggulor
3 dl grädde
salt, svartpeppar och vitpeppar
smör
ströbröd

ca 800 gr potatis, mjölig sort
några klickar smör
ca 2-3 dl mjölk

Ärter

Blanda kalvfärsen med äggulor och kryddor. Häll i grädden i omgångar och rör ordentligt. Smeten skall vara lös. Forma stora biffar i handen och lägg ner på en tallrik med ströbröd. Häll ströbröd över toppen, så den är täckt. Ta sedan upp den försiktigt och lägg i en stekpanna på medelvärme med mycket smör. Stek ca 5 minuter på varje sida. Var försiktig när du vänder dem. Man får snarare välta över dem än vända dem. förvara dem i ugnen på ca 80 gr tills moset är klart.


Koka potatisen tills den nästan faller isär, börja med detta innan du börjar steka wallenbergarna. Viktigt är att potatisen är av mjölig typ, t ex king edward eller mandelpotatis. Pressa den genom en potatispress. Vispar man den för hårt kan man riskera att det börjar bli klistrigt. Lägg i smöret och rör runt. Häll i värmd mjölk tills konsistensen känns bra, gärna mer än man tror, då man med mer mjölk får ett fluffigare mos. Rör försiktigt när du blandar och rör inte mer än du behöver.

Servera Wallenbergarna med gröna ärter, skirat smör och rårörda lingon.


Tranans Bar

En trappa ner från Tranan ligger den källare och musikpub som alltid är full med folk. Min pojkvän har kommit hit så länge han har fått gå på krogen. De flesta vasastan-människor har nog besökt denna lokal minst en gång, och förmodligen fler. Men hur många har ätit där? Jag hade aldrig gjort det tidigare men en kall onsdagkväll begav vi oss ner i källaren för att prova maten.

Man beställer i baren från en barmeny, som har klassiker som köttbullar, rimmad lax, råraka, falukorvsmacka och Biff Rydberg. Priserna är ganska höga för att vara en barmeny, men maten är vällagad, köttbullarna berömda och stämningen är härlig. Till Tranan går man nog mest för att lyssna på musik och dricka öl och vin, men råkar man vara hungrig, kan man med fördel även äta.


Jag åt en riktigt god råraka med sikrom, gräddfil, rödlök och gräslök som var precis så krispig som den skall vara. De övriga i sällskapet smaskade på isterband, som var väldigt bra, rimmad lax, en steak sandwich, som tydligen var bättre förr, samt en chevre chaud-sallad.
















Bonbon

Vissa kvällar har man bara tur. Av en slump kan man hitta nya smultronställen. Efter ett biobesök igår var vi lite sugna på tapas och bestämde oss för att besöka ett nyöppnat ställe på Kungstensgatan. Stället heter Bonbon och har ett helt underbart koncept. Istället för menyer presenteras de små rätterna vid bordet i omgångar under kvällen. Man plockar det man är sugen på och för varje rätt, som kostar 45 kr, får man en glaskula i en skål. Rätterna är små, men otroligt goda och vällagade. Man blir hela tiden frestad att prova fler, så man kan räkna med att bli sittande ett tag...



Bland smårätterna, som varierar för varje dag, kunde man hitta en helt otrolig ankleverpaté med griskind, äpplen och pimento. Smaker som blandas ihop i munnen till det mest otroliga bröllop du varit på. Andra höjdpunkter var en toast Pelle Janzon, med hängmörad biff forellrom och äggula, en kul och ovanlig smakkombination, konfiterat rostbiffslock med ramslök och avocado, kalvbräss med king oyster och ankleverindränkta baguettbitar, kingcrab med aioli och friterad persilja.

Eftersom besöket var spontant hade jag inte min kamera med mig, så alla bilder är tyvärr tagna med mobilen, men ni kanke kan få en aning om hur fina alla maträtter var.








Trots att maten är väldigt "fine dining" har Bonbon en opretantiös miljö. Vinet serveras i glas utan fot, servitrisen är glad, personlig och kunnig, gästerna skrattar och stortrivs... Det är helt enkelt ett ställe att träffas, trivas och njuta tillsammans med goda vänner. Jag kommer definitivt att komma tillbaka!


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0