Lövbiff, fylld med senap, ost och ättiksgurka

Lövbiff är kanske inte den allra roligaste köttbiten, men det är ganska roligt att fylla den med skojiga saker. Man kan hitta på lite vad som helst, men den här gången valde jag att fylla dem med en gegga med dijonsenap, lök, ättiksgurka och ost.


4 port

8 skivor lövbiff
3 äggulor
2 rejäla matskedar dijonsenap
1 sked färskost med pepparrot (kan uteslutas, råkade ha i kylen bara)
1/2 finhackad gul lök
2-3 msk hackad ättiksgurka (eller saltgurka, ta vad du har i kylen...)
1 dl riven ost

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Torka av och salta och peppra lövbiffarna. Klicka ut ungefär en matsked av gegget på ena halvan av köttet.


Vik över andra halvan och fäst med tandpetare. försök hålla köttet så intakt som möjligt, spricker det lite gör det inte så mycket, men försök hålla ihop det. Gör likadant med alla andra bitar.




Stek sedan köttbitarna i en väldigt het stekpanna i 2 minuter på varje sida. Om du måste steka dem i omgångar så stoppa in de färdigstekta på låg värme i ugnen så länge.


Dra ur tandpetarna innan servering och servera med t ex klyftpotatis och en sallad. Jag gjorde ett café de paris-smör till men det kändes nästan överflödigt... Smaklig spis! Servera gärna en trevlig ljus lager till. Jag kan rekommendera Nils Oscars God Lager (nr 1305).


Stekt fläsk med löksås

Det behöver inte vara besvärligt att laga god mat... En av de godaste maträtter jag vet är vanligt, hederligt stekt fläsk med löksås. Sötman från löken balanserar sältan från fläsket på ett fantastiskt sätt. Enkel husmanskost när den är som bäst! Viktigt att tänka på är att inte snåla med såsen. Rejält med sås att blanda upp med potatisen och sen är det bara att smaska!



Löksås 2-4 port

2 stora gula lökar
4 dl mjölk
smör
salt
vitpeppar
mjöl

Hacka löken ganska grovt och stek i en kastrull med smör. Löken skall inte brynas, utan bara svettas. Häll efter ett par minuter på mjölken och låt allt koka upp. Smaka av såsen med salt och vitpeppar och red sedan av med mjöl som är uppblandat med vatten till såsen har en tjock, simmig konsistens. Låt såsen puttra under ytterligare några minuter för att koka bort mjölsmaken. Sedan har du en fantastisk sås att servera med knaperstekt fläsk och kokt potatis.

Hemlagad pasta

Hemgjord pasta är lite besvärligt att göra. Man ska lyckas få degen i perfekt konsistens, det ska kavlas så det står härliga till och det tar bra mycket längre tid än att gå och köpa färsk pasta från affären. Men känslan av att ha gjort något eget från grunden är fantastisk. Dessutom har man möjligheten att leka med smaksättningar. Man kan göra ravioli som är fylld med absolut vad som helst, eller smaksätta degen med allsköns olika örter... Bara fantasin sätter gränser! Enklast går det med en pastamaskin, men det funkar även med en kavel och ett rågat mått tålamod...




4-5 äggulor
2,5 dl durumvete
2,5 dl vetemjöl
salt
några droppar olivolja
vatten

Gör en grop i mjölblandningen och knäck i äggen, oljan och saltet. Börja blanda ihop med händerna och tillsätt efter hand vatten. Knåda på tills det blir en fast och fin deg. Det tar ett litet tag och när den är klar ska den kännas ungefär som häftmassa i konsistensen. Plasta sedan degklumpen och ställ att vila i kyl i minst 2 timmar.



Efter två timmar är det dags att börja kavla. Använd den största inställningen på pastamaskinen och arbeta igenom degen försiktigt några gånger. Sedan är det bara att beta av inställningarna, mindre och mindre tills du är nöjd med tjockleken.







Den här gången gjorde jag tagliatelle och fick alltså köra degen genom en inställning på pastamaskinen.

Se till att hålla pastan lite separerad annars kan den lätt fastna i klumpar. Dessa klumpar reder ut sig till en viss del i kokningen, så få inte för mycket panik, men det är skönt att undvika alltför mycket stress i matlagningen;). Koka sedan pastan i några minuter i riktigt med saltat vatten.


Pastasås gjorde jag genom att koka ihop kyckling, bacon, svamp, paprika, lök och grädde och hälla på massa parmesan. Gott, krämigt och smaskigt!



Till denna festmåltid drack vi en nyhet på systemet, Zuazo Gaston nr 95913, en smakrik Rioja, som fungerade väl till pastan.


Datafixar-lamm med bacon-bönor, potatisgratäng, gratinerad tomat och kryddsmör

För att få min dator lagad bjöd vi hem ett par vänner och som muta för att de skulle fixa viruset bjöd jag på en härlig lammstek med traditionella 80-talstillbehör som haricot verts (med bacon) och gratinerad tomat, potatisgratäng och kryddsmör. Comfort food som man känner sig hemma med! Lammet lagade jag i lergrytan och trots att den blev lite för överstekt för min smak blev den ändå saftig och härlig. Lergrytan är fantastisk!

Det blir ganska många moment med alla tillbehör och lite kö i ugnen, men mycket kan göras medan lammet vilar. Förbered innan och sen är det bara att skicka in saker när ugnen blir fri:)



Så här gjorde jag:

Lammet:

Lägg lergrytan i blöt i minst 20 min. Klappa in lammet med timjan, citroncest och vitlök, fyll även hålet efter benet med blandningen. Salta och peppra. Lägg lite morötter och lök i botten på grytan och lägg lammet ovanpå. Fyll på med kalvbuljong och en skvätt rödvin och saften från en citron. Stoppa in i en kall ugn som är satt på 250 grader. Låt lammet ligga i ca en och en halv timme, ös den ibland. När lammet har nått 58-60 grader kan du ta ut den och låta den vila i minst 20 minuter. Häll vätskan i grytan i en kastrull och koka ihop. Tillsätt eventuellt lite socker om såsen är för syrlig.

Smöret:

Blanda 100 gr smör med 1 stor klyfta vitlök, hackad timjan och citroncest. Blanda i salt, peppar, chilipulver. Om du vill kan du även ha i lite andra kryddor du gillar som står i dett kryddskåp. Lek lite och var inte rädd för att blanda i lite olika smaker.

Haricot vert:

Stek skuren bacon i en panna, lägg i 2 st skivade schalottenlökar och fräs runt. När baconen nästan är klar, blanda i bönorna och fräs tills allt är klart. På med lite olivolja och salt.

Gratinerade tomater:

Blanda ströbröd med vitlök och hackad ört. Salta och häll på några droppar olivolja. Finriv lite ost och blanda i. Dela tomater i två halvor och skär även bort en liten bit av botten på halvan (så den står stabilt). Lägg på ströbrödsblandningen, tryck till, och ställ in i ugnen på 250 grader tills de fått fin färg.


Potatisgratängen:

Skiva potatis, lök och vitlök och lägg i en stor kastrull. Häll på grädden och koka i ca 10- 15 minuter så potatisen nästan är klar och grädden fått en krämig konsistens. Sleva över i en form och lägg riven ost ovanpå. Ställ in i ugnen på 250 grader till den fått fin färg.


Hurra!

Med en lammstek som muta har min dator nu reparerats och fungerar t o m bättre än innan! Nya blogginlägg kommer snart...

Datahaveri

Min dator har infekterats av virus så därför har jag inte uppdaterat på ett tag. Jag kommer inte åt alla de fina bilder som jag hade tagit på den goda mat jag lagade i helgen... Väldigt trist, men förhoppningsvis ska vi lyckas rädda den ikväll. Vi har bjudit in datakunniga personer på middag i kväll och jag håller tummarna för att de ska lyckas rädda min dator utan att behöva blåsa hårddisken...

Alla hjärtans dag på Mården

På Alla hjärtans dag valde jag och sambon att fira på vår absoluta favoritkrog i Vasastan, nämligen Mården på Thulegatan 24. Ett ställe som alltid levererar fantastiska drinkar, goda viner, utsökt mat och glada leenden från den välkomnande personalen!


Som förväntat denna dag var restaurangen full av par, inte ett enda bord hade fler än 2 personer. Så med mycket kärlek i luften och en god fördrink (south side) satte vi oss i matsalen och njöt av en trerätters middag. Till förrätt åt jag kalvbräss med en tryffelrisotto med lena fina smaker och sambon satsade på en riktig klassiker nämligen västerbottenpaj med löjrom.



Pga mysbelysningen denna kväll blev tyvärr mina bilder lite mörka...



Till varmrätt åt vi båda en örtgrillad lammytterfilé med parmesan- och potatispuré serverad med en mustig rostad vitlöksky. Smakerna var väl balanserade och lammet varperfekt stekt och smälte i munnen!


Middagen rundades av med en hederlig marängsviss och en god islay-whisky. Mården är ett ställe jag definitivt kan rekommendera andra att besöka. Personalen är kunnig, trevlig och kan service, lokalen är både trendig och mysig.

5 av 5 baconskivor ger jag till Mården!


Inga ord, bara glass!


Lax med hollandaise

En hemmaslagen hollandaise är lite meckigt att göra, men det är gudomligt gott. Fluffigt, syrligt och smörigt på samma gång! Hollandaise passar till både fisk och till lättkokta grönsaker, såsom sparris eller broccoli. Denna gång slog jag två flugor i en smäll och hade både lax och sparris.



Hollandaise 4 port

3 ägg-gulor
2 msk vatten
150 gr smör
1/2 citron
salt, vitpeppar och cayenne

Vispa ihop ägg och vatten i en kastrull som står i en annan kastrull med sjudande vatten, sk vattenbad. Vispa kraftigt tills den tjocknar lite. Under tiden smälter du smöret på låg värme och ställer det åt sidan.


När äggen tjocknat tar du smöret och häller det droppvis under vispning ner i äggblandningen. Se till att inte hälla med det vita av smöret som lagt sig på botten av kastrullen.


Nu ska såsen ha tjocknat rejält, ungefär som en bearnaise. Om den inte känns tillräckligt tjock kan du ställa tillbaka den i vattenbadet och fortsätta vispa till den känns bra. Den tjocknar även lite när den svalnar... Krydda upp såsen med citronen, salt och en liten nypa cayennepeppar.


Till hollandaisen serverade jag lax som fått sjuda i en kastrull ihop med saltat vatten och citronskivor under ca 10 minuter. Lättkokt sparris och pressad potatis smakade utmärkt till. En härligt festlig och klassisk fiskrätt!


Skaldjursfond

Vad kan vara trevligare än att koka egna fonder? Ganska mycket, faktiskt, men det är dock väldigt trevligt! Efter skaldjurskalaset häromdagen sparade jag alla skalrester och kokade mig en härlig skaldjursfond som kommer att förvandlas till en smaskig skaldjurssås eller soppa. Man kan tycka att det verkar besvärligt att koka egna såser, men det sköter sig själv ganska bra...

Så här gör jag: samla alla skalrester i en plåt med lite grovhackade morötter, palsternacka, rotselleri och lök. Häll på lite tomatpuré och blanda runt. Kör in allt i ugnen på högsta värme och bränn av det i ca 10 minuter.



Lägg sedan över allt i en stor kastrull och fyll på med vatten  och koka upp. När vattnet kokar låt allt koka i 20 minuter, inte mer, då finns riska att det börjar smaka ammoniak. Efter 20 minuter silar du av alla skaldjur och låter sedan vätskan koka ihop tills det är några deciliter koncentrerad fond kvar i kastrullen. Nu är din fond klar och kan antingen stoppas in i frysen för att använda en annan gång eller hälla på grädde och vin så du får en fantastisk soppa eller sås!




Baconburgare

Nu är det hög tid att laga något med bacon igen, och vad kan vara bättre än att dagen efter en skaldjursfest få trycka i sig en härligt fet baconburgare? Vad man gillar att ha på sin burgare är naturligtvis valfritt men bacon och ost är nästan givet. Den här gången blev det BBQsås istället för hamburgerdressing, vilket var mycket gott!



Så här gör jag mina burgare:
2 pers

300-400 gr nötfärs
5 droppar liquid smoke
3 droppar tabasco
salt och peppar

Blanda allt i en bunke, och provstek en liten klutt så du vet att du har bra sälta. Forma sedan hamburgarna (tänk på att platta till den ordentligt, de kryper ihop i pannan. Stek baconen i panna, stek sedan burgarna i samma panna, lite baconfett blir god smak. Rosta av bröden i ugn och sedan är det klart att bygga burgarna.


Skaldjurfrossa

Igår hade vi skaldjur-knytkalas. Alla gäster fick ta med varsitt skaldjur och sedan frossade vi! Det var ostron (som jag numer blivit en hejare på att öppna), krabba, räkor, vitlök- och chilifrästa jätteräkor samt kungen av dem alla ett Chatka king crab-ben, fantastiskt gott och späckat med kött. Till skaldjuren serverades ett fantastiskt gott bröd och hemmalagade såser; majonäs, aioli, hovmästarsås och Rhode Island, samt en massa goda viner!





Det bästa med skaldjur är att de inte behöver någon tillagning,
allt är klart och de är så fantastiskt vackra!





Efter alla skaldjur kan man unna sig lite goda ostar!



Bacon-brist

Det har varit bacon-brist här i bloggen den närmaste tiden... Konstigt nog har jag inte lagat så mycket mat med bacon på några dagar, men det beror inte på att jag är i någon bacon-svacka utan snarare på slumpen. Måste nog springa till affären och köpa några paket... Bättring utlovas, men helgen blir det dock skaldjur.

Lergrytekyckling med cider och dragon

Om du har en gammal lergryta som ligger och skräpar i någon dunkel källare därhemma, så är det hög tid att damma av den! Kyckling lagad i lergryta blir väldigt saftig och härlig och i o m att man kan göra rotfrukter och potatis samtidigt blir matlagningen mycket enkel och man har tid över till annat... Smaksättning kan man variera i oändlighet (nästan) och senast testade jag att göra den med äppelcider och dragon. Hade önskat använda färsk dragon, men det tyckte visst inte ICA att jag skulle göra, så det fick bli torkad.



Kyckling i lergryta med smak av cider och dragon

4 pers.

1 hel, fin kyckling (gärna majskyckling)
1 morot
1 palsternacka
1 kålrot
1 citron
4 klyftor vitlök
1 gul lök
3-4 dl äppelcider
2 dl vitt vin
1 msk vinäger
1/2 dl kycklingfond på flaska
dragon
salt o peppar

Lägg lergrytan i vatten. Om den inte varit använd på länge bör den ligga i minst 5 timmar, gärna längre, men om den är använd några gånger räcker det med en halvtimme. Hacka rotfrukterna i stora bitar. Gnid in kycklingen med citron och citroncest, salt och peppar och fyll den med en del av rotfrukterna, lite dragon och hälften av vitlöken och salt o peppar. Du kan även dra några snitt i filéerna så tränger smakerna in bättre i kycklingen. Lägg ner den i grytan. Fyll upp med rotfrukterna och dragonen, citroncest och grovt klyftad lök och resten av vitlöken. Blanda ihop cider, vin och fond och häll i grytan tills det nästan täcker kycklingen.





Ställ in grytan i en KALL ugn på 200 grader i ungefär 1,5-2 timmar, beroende på hur stor kycklingen är. Nu sköter den sig själv, men om man orkar kan man ösa den lite då och då för mer smak. Kolla i lårbensleden om kycklingen är klar, vätskan som släpper skall vara klar... När kycklingen är färdig ta ut den och häll av vätskan i en kastrull som får reducera i hop på platta medan du stoppar in kycklingen utan lock i ugnen igen under ca 15 minuter, tills den har fått fin färg. Sedan är det klart att servera med en sallad och kanske en getostkräm gjord på samma sätt som fetaostkrämen men med getost istället för feta... Hoppas att det smakar härligt!

Crabcakes

Jag har aldrig lagat crabcakes tidigare. Är inte säker på om jag ens har ätit crabcake... Men det låter så gott att jag var tvungen att testa att laga. Och gott blev det, kryddningen med citron, chili, persilja och vitlök blev jättegod. Tyvärr tillät min budget endast burkkrabba, så en högre krabbsmak hade varit att önska. Nästa gång blir det på riktig krabba!



2 port

1 burk krabbkött
1 st vårlök
1 litet ägg
1 citron
1 klyfta vitlök
1 gul chili (röd eller grön går också bra)
1 skiva dagsgammalt vitt bröd
1 kvist persilja
salt och peppar
smör och olja

Häll av all vätska från krabbköttet och blanda det med brödet, som du skurit av kanterna på och rivit. Blanda i riven vitlök, hackad chili, hackad vårlök och dito persilja. Blanda sedan i ägget och citronsaft (börja med en halv citron och tillsätt sedan mer om det behövs). Smaka av med salt och peppar... Det kan smaka lite starkt, men det blir mildare vid tillagning. Forma till lagom stora biffar och ställ i kylen en halvtimme, så smeten får sätta sig.



Hetta sedan upp en stekpanna med ordentligt med olja. Lägg i en klutt smör och låt pannan bubbla klart. Lägg sedan försiktigt i biffarna, de ska nästan friteras. Stek dem i ett par minuter på varje sida, tills de fått fin gyllenbrun färg.


Sedan är det klart att serveras. Jag serverade mina crab cakes med en aioli, men en gräddfil med lite örter och citron hade nog passat bättre... Man kan nog leka med kryddsättninngen ganska mycket och blanda i vad man känner för. Låt fantasin flöda! Men om man gillar krabbsmaken ska man nog använda färsk eller fryst krabba, inte burk...


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0