Utanför trygghetszonen

Som ni som läser min blogg ofta kanske har märkt har jag en förkärlek för det klassiska. Maten jag lagar är oftast svensk husmanskost och det är den maten jag trivs med och är trygg med att laga. Men ibland måste man utmana sig själv och idag kände jag för att laga japanskt. Resultatet blev en biff i någon sorts teriakisås med grönsaker och nudlar. Och det blev faktiskt riktigt, riktigt gott! Precis de smaker jag var ute efter.



4 port

500 gr strimlat nötkött, t ex entrecôte eller biff
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 msk sesamfrö
1 röd chili
1 liten bit ingefära
1 näve ostronskivling
1/2 litet huvud savoykål
1 dl bambuskott
1 dl böngroddar
2 dl japansk soya
1 dl risvinäger
1/2 dl socker
2 "plattor" äggnudlar
1 näve hackad koriander
Rapsolja till stekning

Börja med att koka nudlarna och kyl ner dem. Spara ca 3 dl av kokvattnet.Hacka vitlök, ingefära och chili. Strimla kålen. Hetta upp en wok eller stor stekpanna med olja. Lägg i vitlök och sesamfrö och fräs tills de precis börjar få lite färg. Lägg då i köttet och bryn det, när det fått färg lägg i lök, svamp och kål och fräs runt. Häll i soya och vinäger samt kokvattnet från nudlarna (glömde du spara, ta 3 dl vatten istället). Lägg i bambuskott och böngroddar. Koka allt i några minuter och red sedan av med maizena utblandat i vatten. Smaka av. Blanda upp med nudlarna ordentligt. Servera genast med hackad koriander över.


1:a Advent

Eftersom jag inte är överförtjust i lussekatter så kommer advent i mitt hem att firas med pepparkakor och ädelost, en fantastisk kombination! Till detta kommer att drickas massor med Apotekarnes julmust och frosseri i vinterns härliga citrusfrukter.

Glad advent till er alla, snart är julen här!






Tillbaka på Marie Laveau

För ett tag sedan besökte jag Marie Laveau på Hornsgatan på Söder och eftersom jag trivdes så bra förra gången tänkte jag att jag nu skulle göra ett återbesök. Dessutom hade jag hört talas om deras fläsksida, (marinerad, kokad i sin marinad, glacerad och långkörd i ugn...) och den var ju tvungen att testas!

Maten på Marie Laveau är inspirerad från den amerikanska södern, Creole- och cajunmat står i fokus. Detta innebär spännande kryddningar och udda ingredienser, t ex friterade grodlår, som tyvärr legat för länge i fritösen och mest smakar hårtfriterad kyckling. "Crunchy frog" som Monty Python skulle sagt. En hel ungtupp beställdes in av sällskapet och visade sig vara en riktigt trevlig upplevelse. Vi testade även crabcakes och kryddiga Louisiana shrimps.


Crunchy frog

Fläsksidan var lika fantastisk som ryktet sade. Mör på gränsen till att falla ihop med en lite knaprig yta som gav variation i konsistens. Tallriken var i sig inte så aptitretande, en svart klump kött, men när man lät kniven falla igenom köttet var det ren matglädje. Kanske nästan lite väl mycket matglädje, hela sällskapet var så otroligt mätta efter varmrätten att vi nästan inte kunde röra oss. Ett tips kan vara att skippa de halvmediokra förrätterna och bara satsa på varmrätt. Mätta kommer ni bli i alla fall och det finns massor med roliga tillbehör att beställa in till maten.


Fläsksida

Stämningen är fortfarande lika trevlig och servicen är klanderfri. Man känner sig välkommen och omhändertagen på ett chosefritt sätt. Men framförallt är Marie Leveau prisvärt! Maten är inte speciellt dyr och man blir mätt.


Ungtupp


Crabcake


Louisiana shrimps

Rester kan bli fester!

Lantmännen har denna vecka startat en utmaning att under vecka 47 inte slänga någon mat. Jag har antagit denna utmaning och min restmåltid blev en riktig festmåltid!


Blomkålssoppan blev till grunden på en sås till gnocchin som låg i kylen, allt jag gjorde var att blanda i ett par matskedar creme fraiche jag hade i kylen samt en överbliven rot broccoli. Jag hade dessutom rotfrukter kvar från rödtungan som jag värmde upp. I frysen hade jag ett par fläskkotletter som jag stekte upp. En snutt getost låg och väntade i kylen utan riktigt mål i livet och genom att kladda ihop den med den överblivna creme fraichen fick jag en trevlig creme att smaksätta rätten med... Tillsammans blev allt en härlig rätt, alltså fläskkotletter med blomkål- och broccolignocchi med rotfrukter samt getostcreme.

Mums åt rester! Släng inte mat som kan omförvandlas till något annat, och med god fantasi och kreativitet kan allt förvandlas till något riktigt gott!


Blomkålssoppa

När kylan tränger sig på är det underbart att värma sig med en god soppa. Soppor är enkla att göra, billiga och alla tycker om en god soppa. Man kan äta soppa som förrätt, lunch eller middag. Fantastiskt helt enkelt.



Blomkålssoppa 2 port

1 huvud blomkål
1 gul lök
2 dl mjölk
20 gr smör
salt o vitpeppar

persilja och kallpressad rapsolja till servering (olivolja fungerar också...)

Hacka löken och fräs den några minuter i en gryta. Tillsätt blomkålen, uppbruten i små buketter, och häll på vatten tills det täcker kålen. Koka blomkålen tills den är mjuk. Häll då av en del av vattnet, spara ca 2 dl. Mixa med en mixerstav eller i en blender. Häll i mjölken och låt koka upp igen. Red med maizena om du tycker att den är för rinning. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering blanka av soppan med genom att smälta ner en klick smöroch rör om ordentligt. Garnera med hackad persilja och kallpressad rapsolja.

Saltar in citroner idag. Ska bli konfitera...

dsc00001 (MMS)

Saltar in citroner idag. Ska bli konfiterade och fina!


Rödtunga med rotfrukter och brynt smör

Att fisk är nyttigt stämmer väl, men om man steker den i ofantliga mängder smör tappar man i nyttighet, men vinner i smak. Stekt rödtunga, eller sjötunga om man har råd är ofantligt gott och festligt!



2 port

1 stor rödtunga ca 800gr - 1 kg, med huvud av och skinnet draget (be fiskhandlaren flå fisken)
Mjöl till panering
salt o peppar
ca 200 gr smör
2 citroner

4 rödbetor
1 morot
1 palstenacka
1 bunt haricot verts
1 stock broccoli
1 stor nypa hackad persilja

Börja med att koka rödbetorna mjuka med skalet på. Detta tar mellan 40 minuter och en timme, beroende på hur stora betorna är. Under tiden skala och dela resten av rotfrukterna samt plocka av små buketter på broccolin. Förkoka dem, rotfrukterna ca 5-6 minuter och broccoli och haricot verts i ett par minuter. När rödbetorna är mjuka, skala och dela upp dem i kvartar.

Vänd fisken i mjöl som är uppblandat med salt och peppar. Smält en klick smör i en stor panna på medelvärme.
Lägg i fisken. Det viktiga är att inte låta smöret bli brunt, därför måste man lägga i nytt smör när smöret tystnar, för att kyla ner pannan. Stek fisken i ca 6 minuter på vaje sida, tills köttet börjar släppa lite från benen. Ös under stektiden fisken med smöret.


Lyft upp fisken ur pannan och lägg i rotfrukterna och sväng runt dem tills de blir varma. Lyft sedan upp dem och lägg dem runt fisken. Om du inte har mycket smör kvar i pannan, lägg i en stor klick till och höj upp värmen så att smöret börjar bli lite gyllenbrunt. När det har en fin färg lägg i persiljan och pressa i en citron. Häll smöret på fisken, lägg citronklyftor på fatet. Klart att avnjutas!


Pannbiff med svampsås

Igår blev det pannbiffar till middag. Enkelt, gott och med en krämig svampsås till...


2 port

400 gr nötfärs
1/2 gul lök
1 ägg
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd
salt o peppar

ca 10 st champinjoner
3 dl grädde
1/2 gul lök

Blanda ägg, mjölk och ströbröd och låt stå ett tag. Finhacka och stek löken och blanda den med äggmixen. Blanda i färsen och salt och peppar och gör ett stekprov.

Stek upp svamp, vitlök och hackad gul lök. Häll på grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt.

Forma biffarna och stek dem i en panna på mellanvärme till de är klara, ca 4 minuter på varje sida, beroende på storleken på biffarna.

Servera med kokt potatis och någon grönsak.


Smartson testpilot

Smartson söker dessutom testpiloter till testa valfri rätt från Gooh. Gooh är hämtmat från Operakällaren. Alla rätter är skapade av Stefano Catenacci. Nu är ju inte jag en snabbmatstjej, men finns det ett bra alternativ kan det ju vara kul att testa.

Vill du bli testpilot, kolla här

Jordärtskockssoppa

Jag har gjort det förut, men jordärtskockssoppa är fantastiskt gott. I helgen var det släktkalas och jag ansvarade för förrätten och då serverade jag jordärtskockssoppa med parmesanchips och baconkrisp. Mycket lyckat och populärt. Det är så fantastiskt roligt att få stå i ett stort kök och laga mat tillsammans. Mitt lilla kök hemma rymmer i stort sett bara mig, så det är att få yta och sällskap medan man lagar!



Soppan gör du enkelt så här, receptet är till förrätt för 10-12 port. Stek skalad och skuren jordärtskocka, ca 1 kg, tillsammans med ett par schalottenlökar. Häll på en dl vitt vin och salta. Fyll upp med vatten. Koka tills skockorna är mjuka då du mixar allt jämnt med en mixerstav. Häll på ett par dl grädde och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.





Chipsen gör du enkelt genom att riva parmesanost och lägga i rundlar på ett bakplåtspapper. Grädda i ugn på 225 gr i ca 3 minuter tills de fått lite färg. Ta ut och låt svalna på plåt. Jättegott som tillbehör till en soppa eller som drinksnacks.

Baconen, som var hel, skar jag i strimlor och stekte extremt hårt tills allt fett hade släppt och de var krispiga.



Resten av middagen bestod av en otroligt härlig och saftig kalvstek med potatisgratäng.





Och avslutades med en fantastiskt vacker cheesecake med hemmaplockade vinbär



Saft och godis är ett måste vid kalas!

Enklaste pastan

Hittade en burk semi-torkade körsbärstomater som jag ville testa och slängde häromdagen ihop en pastarätt som blev väldigt lyckad.



3-4 port

ca 400 gr kyckling (jag använde faktiskt färdiggrillad, eftersom jag hade bråttom...)
6 champinjoner
1 gul lök i skivor
2 klyftor hackad vitlök
3 msk semi-torkade körsbärstomater
1 msk Ajvar
2 dl grädde
1 burk creme fraiche

Börja med att steka kycklingen om du använder rå kyckling. Stek sedan med alla grönsaker och de semi-torkade tomaterna, och fräs lite.



När allt fått lite färg, lägg i grädde och creme fraiche samt en sked ajvar (ungersk paprikaröra), salt och peppar. Smaka av och låt allt småputtra lite medan du kokar pastan. Snipp, snapp, färdigt!




1900

Mitt besök i lördags på Restaurang 1900 började med ett besök i baren där bartendern blandade ihop en mycket god coctail med gin, citron och lime, en The Business. Baren på 1900 är mycket trevlig och har duktiga bartenders som gärna guidar dig till ditt val av drink. Se bara upp för stolplatserna ett trappsteg upp, det finns inget som stoppar om man skjuter sig bakåt och jag såg en kvinna göra en otäck bakåtvurpa...

Restaurangen är enkelt inredd med trevligt ljus (även om det kommer från 6 olika sorters lamparmaturer...) men det gapade konstigt halvtom en lördagkväll efter löning. Den har visserligen väldigt många bord, så det kanske är svårt att fylla dem alla.

Eftersom vi var ett sällskap på 13 personer var vi tvugna att äta samma meny. Man kan väl tycka att sällskapet inte var så stort att vi inte kunde ha fått välja mellan fisk och kött, men tydligen gick inte detta. Alltså på menyn stod en förrätt på rödbetsgravad salma-lax med getostkräm och tunnt skivad rödbeta. Först tyckte jag att förrätten såg extremt liten ut, men det visade sig att den var alldeles lagom som en aptitretare. Smakerna var mycket goda, men det känns lite som att rödbeta och getost är ett väl beprövat koncept som man har ätit ganska många gånger. Inte jättespännande, helt enkelt.

Till varmrätt fick vi en kalventrecôte med en rotselleripuré, rödvinssås, sotad purjolök och stekta smålökar. Till det serverades rostade färsk(?)potatisar. Allt smakade gott, men ingenting gav känslan av det där lilla extra. Betalar jag dyra pengar för mat vill jag också gå från bordet med en wow-känsla. Att ha smakat något nytt och spännande, eller fått en otroligt god köttbit av hög kvalitet, men ingen sådan känsla infann sig. Kött, rostad potatis, rödvinssås och en puré känns som mat man kan få på vilken kvarterskrog som helst. Inget att klaga på, förutom en konstig torr känsla på köttets utsida, men heller inget att bli upprymd över.


Hade tyvärr ingen kamera med mig, så det får bli ett mobilfoto...

Det närmaste wow-känsla jag fick kom från servicen. Duktiga servitöter som rekommenderade jättegoda viner, även om man kan tycka att de kanske borde meddela vad vinet kostade innan de dunkar ut 6 flaskor av ett vin som kostar 600 kr... Men i övrigt en uppmärksam och alert service.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Restaurang 1900 inte är direkt prisvärt. Jag hade höga förväntningar som långt ifrån infann sig. Jag rekommenderar hellre att ni tar en drink i baren eller besöker deras klubb Kåken och lämnar restaurangen lika halvtom som den var den kvällen vi var där.


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0