Köttbaren

Var på krogpremiär ikväll... Köttbaren öppnade på Tegnérgatar 32. Ett ställe som kombinerar mina två passioner; Kött och goda drycker. Denna krog har startats av F12-gruppens Melker Andersson och Danyel Couet och är en charkuteributik dagtid och en bar kvällstid. Bartendrarna, som jag följt sedan tidigare, är väldigt duktiga och blandar seriöst goda drinkar. Stämningen är gemytlig, modern och trevlig med mycket bistrodetaljer. Franskinspirerat med korvar som hänger från taket och samsas med sharlottenlökar. Ett ställe jag definitivt kommer besöka igen! Vasastan här äntligen fått en charkbutik! Roligt var att se att Melker sliter rätt hårt och springer runt och torkar bord, serverar mat och inte bara minglar runt. En krögare som trivs bakom kulisserna...



Daniel och Melker






Tillbaka i verkligheten

Har just kommit tillbaka från en festival-helg i Göteborg där kosten bestått av langos, hamburgare och öl. Nu är jag tillbaka i verkligheten igen och då fick det bli tonfisksallad med mineralvatten till!

Det är för lite bacon!

Har kollat igenom mina senaste inlägg och insett att det knappt finns ett baconrecept med. Skandal, säger jag! Och skäms lite. Visst, jag lägger inte bara ut recept med bacon, men det borde i alla fall finnas mer än ett! Så, för att åtgärda slängde jag ihop den baconigaste av pastarätter härom dagen. Pasta carbonara. I ett tidigare recept ondgjorde jag mig över hur alla ska såsa till carbonaran med att ha obscena mängder grädde i carbonaran. Denna gången hade jag faktiskt lite grädde i för att kräma till den lite, och då är det kanske inte riktigt en carbonara, men det blev gott. Bara man inte har så mycket grädde i att det blir en sås!






3-4 port

2 pkt bacon
3 äggulor
1 dl grädde
2 dl riven parmesan
2 dl pastavatten
svartpeppar

spagetti

Koka pastan al dente. Under tiden steker du baconen krispig. Häll av pastan och spara ca 2 dl av pastavattnet.  Lägg baconen i en stor gryta med grädden och koka upp. Lägg i pastan och blanda runt. Dra sedan kastrullen från värmen och blanda i äggen och parmesanen. Droppa i pastavattnet under omrörning och peppra riktligt. Servera genast, gärna med persilja eller en örtolja på.

Man får misslyckas ibland...

Jag är ju ingen dessertmästare och jag misslyckas ibland med mina bakverk. Men ingen katastrof, ofta kan misslyckandena bli ganska goda ändå. Jag hade tänkt göra en pavlova, en mumsig hög marängtårta med massor av frukt och grädde. Tyvärr var min visp inte den bästa och jag vispade inte marängen tillräckligt hårt, så speciellt hög och fluffig blev den aldrig. Det blev mer som en marängbotten, men väldigt god i alla fall!




Så här ska man göra, se om du lyckas bättre än jag!

4 äggvitor
2,5 dl socker
1 msk maizena
1 tsk vitvinsvinäger

2 dl vispgrädde
massa frukt och bär

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt av sockret  långsamt under vispning på högsta hastighet och vispa i ytterligare några minuter till en tjock och glansig smet. Rör ner maizena och vinäger.

Lägg ut smeten på ett bakplåtspapper med en slickepott. Forma den hög och rund. Kör sedan in den i 150 grader i ca 75 minuter. Låt den svala på torr plats.

Bred ut grädden över toppen och dekorera sedan med massa frukt och bär. Jag valde hallon, jordgubbar och persika. Toppa med lite mynta och pudra över florsocker.

Skogens guld

Nu är de här. De guldgula delikatesserna som får det att vattnas i munnen. Kantarellerna! Det finns så många sätt att njuta dem på; smörstekta på toast med lite bacon, i en soppa, goda svampsåser eller som här, gräddstuvade som ett tillbehör till lamm. Passa på att njuta av dem medan de finns!




Körsbärsmarmelad med vanilj

Lovade att återkomma med recept på min saft- och syltningsfestival när jag var hemma i Västergötland och här kommer nu en fantastisk god marmelad jag gjorde.



1/2 kg sura körsbär
1/2 kg söta körsbär, det går nog alldeles utmärkt att göra på bara söta om man inte har något träd med sura
1 kg syltsocker
1 vaniljstång
atamon

Stoppa in några burkar i ugnen på 100 grader ett tag för att sterilisera dem, skölj dem sedan med atamonlösning.

Kärna ur alla körsbär, detta är kladdigt och härligt, så ta på dig ett förkläde! Koka upp bär, en delad vaniljstång och socker och låt koka i 4 minuter. Skumma noggrant! Ta sedan kastrullen från värmen och låt stå i 15 minuter innan du hället upp den på burk. Förslut burken genast, då bildas vacuum som gör att sylten inte blir dålig.


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0