Balsamicoinlagda fikon




Blir så inspirerad att sylta och safta så här års, men jag har ingen tillgång till trädgård eller hemmaodlade grönsaker, så man får ta vad ICA erbjuder... Nu erbjöd de billiga fikon, så det blev balsamicosyltade fikon. Jättegott med en klick grädde eller som tillbehör till starka ostar!

4-6 fikon
2 dl vatten
2 dl socker
1/2 dl balsamvinäger
natriumbenzoat eller atamon för hållbarhet och behandling av konservburk

Koka ihop en sockerlag med sockret och vattnet, låt det koka i ca 10 minuter för att recucera lite. Häll i vinägern, koka upp och smaka av lagen. Dra av från plattan och lägg i tvättade och rengjorda fikon. Låt det hela ligga och svalna lite. Följ instruktionerna på förpackningen för natriumbenzoatet eller atamonflaskan. Häll sedan upp i fina burkar.

Bourbonflamberad trattkantarellsoppa

Det är kul att flambera. Man får leka med eld och sprit. Det känns lite farligt, men gör man det bara på rätt sått blir maten god och ingen skadar sig. I denna soppa flamberade jag svampen med Jack Daniels, men vilken whisky eller Cognac som helst skulle funka. Mumsigt blev det i alla fall! Tänk bara på att inte göra som jag gjorde på bilden och lämna redskapen kvar i kastrullen, ingen skada skedde, men lite osmart var det...



till ca 10 portioner (förrätt)

700 gr trattkantareller (jag använde förvällda)
5 dl grädde
5 dl mjölk
5 cl bourbon
1 stor bananschalottenlök
2 klyftor vitlök
1 stänk balsamvinäger
salt o peppar

Stek upp trattisarna med lök och vitlök tills det blir riktigt varmt. Stäng av fläkten och ta ur redskap ur kastrullen. Se till att ha ett lock vid sidan utifall ni behöver kväva elden. Häll på spriten och tänd eld med en tändsticka. Se till att dra bort armen fort så du inte bränner dig. Låt svampen brinna tills elden tar slut. Häll sedan på grädde, mjölk och krydda med salt och peppar. Låt soppan koka upp och mixa sedan med mixerstav. Smaka av igen och krydda mer om det behövs.


Kräftkalas


Jag älskar kräftor och eftersom jag lyckats med konststycket att jobba varenda gång det har bjudits på kräftor under hösten så bjöd vi in till en lite försenad kräftskiva igår. Massor med kräftor, böcklingröra, laxröra, trattkantarellsoppa och massa gott bröd och goda ostar dukades upp. Eftersom det är lite försent för kräftkalas var det svårt att få tag i tillräckligt mycket smaklösa dekorationer och hattar, men vi lyckades ganska bra trots allt!



Bubbel och bruschetta till fördrink






Böcklingröra, laxröra och bourbonflamberad kantarellsoppa



Massa ostar och hemlagad fikon- och valnötsmarmelad



Kräftskivedekadens!

Recepten på soppan och rörorna kommer upp på bloggen under veckan.

Matbloggspriset 2010


Det har blivit dags att nominera bloggar till det fantastiska matbloggspriset. Om ni gillar en matblogg (hintar inte alls ;)) kan ni gå in på den här länken och sedan gå till kontakt för att nominera er favoritmatblogg. Vi är många som kämpar på i våra kök och förtjänar all uppmärksamhet vi kan få :)

Älskade kollegor!

Jag ska byta jobb och jobbade idag mitt sista pass på nuvarande jobbet. Mina kollegor överraskade mig med en avskedspresent. Vad fick jag? Jo, en hel sida härlig rökt och mumsig bacon! Kommer nog kunna bli mycket bacon här i framtiden, för en hel sida är ganska mycket! Förstår ni hur mycket jag kommer att sakna mina älskade kollegor... Kram på er, jag kommer att sakna er alla!




Lång dag...

Idag har varit en lång dag med IKEA-shopping, städning och tvätt- Sådana dagar är man inte så sugen på att ställa sig vid spisen och svänga ihop något avancerat, så idag blev det en knäckemacka med kall falukorv. Lite enkelt kanske, men ibland kan det enkla vara det godaste. Kall falukorv med en härlig sötstark senap smakade alldeles underbart i min trötta kropp!


Underbara höst!

Hösten är den den tid då det verkligen finns mycket gott i trädgården. Skördetid med fantastiska grönsaker som betor, majs, äpplen och massa gott. Jag var hemma hos mina föräldrar förra helgen och fick njuta av trädgårdens skatter.












Fläskkarré med ädelostsås samt sallad med valnötter, bacon och ruccola

Den här middagen blev riktigt smaskig! Salladen med krispig bacon och knapriga rostade valnötter fungerade jättefint ihop med ädelostsåsen. Jag serverade även en lammkorv till, men det var mest för att den var över i kylskåpet :)



2 port

2 skivor fläskkarré
Lite blandade torra kryddor (t ex paprika, chilipulver, timjan salt och peppar)

100 gr ädelost
1 burk creme fraiche
balsamvinäger
salt o peppar

2 nävar ruccola och skottsallad
1 pkt bacon
ca 10 st valnötter
5 körsbärstomater
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung

Börja med salladen. Rosta valnötter genom att lägga dem i en het stekpanna utan olja och sväng runt dem tills de börjar få färg. Lägg nötterna åt sidan och stek upp baconet, skuret i små strimlor. Stek tills det är krispigt och lägg dem på en bit hushållpapper så fettet rinner av. Blanda ihop olja, vinäger, senap och honung till dressingen. Salta och peppra. Vänta tills innan servering innan du blandar den med salladen!

Nu över köttet! Blanda i hop de torra kryddorna och massera in dem i köttet. Stek sedan köttet i stek- eller grillpanna tills det får fin färg. Sedan kan du stoppa in köttet i ugnen på 150 grader  till det är genomstekt, ca 5-10 minuter, beroende på hur tjocka skivorna är. Häll ca 1 dl vatten i stekpanna och vispa runt lite. Koka ihop tills ungefär halva mängden återstår. Spara till såsen.

Såsen gör du enkelt genom att lägga creme fraiche i en kastrull och smula ner osten och sedan värma på tills osten smält. Smaka upp med lite balsamvinäger och stekskyn från panna.

Blanda ihop salladen med nötter och bacon samt halverade körsbärstomater och häll på dressingen och blanda runt.

Hoppas att det smakar bra!


Ravioli med zucchini, tomat och lammkorv

Det är roligt att göra egen ravioli, men ibland har man helt enkelt inte tiden... Den här gången blev det färdigköpt ravioli med kronärtskocka och till den serverade jag en gräddig sås med zucchini, tomater, lammkorv, chili och lök. Mumsigt, snabblagat och fräscht.



2 port

1/2 zucchini
4 körsbärstomater
1/2 gul lök
2 köttiga lammkorvar
1/2 röd chili
3 dl grädde
1 stänk balsamvinäger
lite hackad gräslök (eller annan trevlig ört)

Parmesan

Skär zucchinin i skivor och dela dem även på längden. Skär korven i mindre bitar samt dela tomaterna och hacka chilin. Skiva löken. Stek lök, chili och korv i en djup stekpanna, fräs runt ett tag och lägg sedan i tomaterna.  Häll på grädde och vinäger och koka några minuter, smaka av med salt och peppar och gräslök. Koka din ravioli och blanda sedan ner den i såsen. Servera med rejält med parmesan!

En mumsig liten macka

När man är riktigt hungrig kan det vara smart att äta en liten bruscetta för att stilla de värsta hungerskänslorna. Bruscetta kan man variera i all oändlighet, det är bara ens egen fantasi som sätter gränserna, men igår blev det en gammal klassiker. Tomat och mozzarella, med balsamico, olivolja, salt och peppar. Basilika är ju också väldigt gott till med jag hade gräslök hemma och valde att lägga den på istället. Se bara till att använda en bra mozzarella, då det finns en del riktigt trista ute i butikerna...






Liten räkcoctail med mango och avocado

Räkor är goda. Räkor är nyttiga. Räkor är vackra. Behöver jag säga mer?




2 port

25-30 räkor med skal
1/2 mango
1 mogen avocado
2 nypor gräslök (eller koriander eller persilja)
1 lime
ev. 1/2 röd chili

Skala räkorna, hacka bitar av mango och avocado. Blanda runt allt i en bunke. Pressa över en halv lime och eventuell chili. Salta och peppra och blanda i örter. Smaka av och lägg upp i glas och dekorera.

Kokt torsk med ägg- och persiljesås

Kokt torsk med ägg- och persiljesås är en riktig svensk klassiker! Jag tycker att det är en väldans bra rätt, den är mättande, enkel att göra och vansinningt god! Såsen, som egentligen bara är en bechamel, kan förberedas och sedan bara röra i äggen och persiljan när det är dags att servera.



4 port

ca 800 gr torsk
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
3 msk smör
salt o vitpeppar
4 ägg
1 dl hackad persilja

1 citron

potatis och brytbönor till servering

Börja med att koka äggen hårdkokta, skala dem och skär dem i små bitar. Ta fram en tjockbottnad kastrull och smält smöret och rör sedan ner mjölet. Rör tills det inte finns några klumpar kvar. Häll sedan på mjölken och koka upp under omrörning. När den börjat koka ska nu såsen vara tjock och härlig, är den inte det rör i lite mjöl till utblandat i vatten. Lägg nu torsken i sjudande saltat vatten med ett par citronskivor i. Sjud den i ca 10 minuter, beroende på torskens tjocklek. Nu kan du blanda i äggen och persiljan i såsen och värm upp den igen. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med kokt potatis och kanske lite brytbönor eller dylikt.


Murkelpaté med rödlöksmarmelad och panchetta-chips

Jag gillar patéer, men jag gillar inte alltid att göra dem själv. Speciellt inte när ugnen fortfarande är trasig och jag inte har en köttkvarn. Men man kan göra lite trevliga tillbehör till patéen så den blir lite roligare. Jag gjorde en rödlöksmarmelad samt ett panchetta-chips. Marmeladen för en god sötma som fungerar bra till patéen och chipset för sälta och lite krisp.



Panchettachips

2 skivor panchetta

Stek panchettan i en stekpanna, fast lägg en stor kastrull eller liknande som en tyngd över skivorna så de inte krullar upp sig. stek dem ca två minuter på varje sida, eller tills det blir krispigt. Lägg dem sedan mellan hushållspapper, fortfarande med tryck på, till fettet torkat av och de har svalnat.

Rödlöksmarmelad

1 rödlök
balsamico
1/2 dl rödvin
1/2 dl råsocker
1/3 vaniljstång
salt

Skär rödlöken i skivor och stek dem i en kastrull i någon minut. Häll på socker och låt det karamellisera. häll sedan på rödvinet och en liten klunk balsamico. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och lägg i marmeladen. Salta lite. Låt koka ihop långsamt tills nästan allt vätska är borta. Ställ att svalna.


Pannkakor!

Pannkakor är ju kanske bland det godaste som finns. Jag tycker inte att man behöver vänta tills tordag för att få äta de gyllengula godheterna, utan ät dem när du är sugen på dem. Jag äter mina antingen traditionellt med sylt, eller så häller jag socker på dem och pressar sedan citron eller lime över dem. Supergott!



Så här gör jag mina, och receptet räcker till ca 12-15 pannkakor

2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1 nypa salt
smör till stekning

Blanda först ihop mjöl, salt och hälften av mjölken och rör tills det blir en jämn smet utan klumpar. Blanda sedan i resten av mjölken samt ägget. Smeten blir bättre om den får vila en halvtimme innan du börjar steka. Smält smöret i stekpannan och häll av i smeten och blanda runt. Man behöver inte ha mycket fett i pannan... Stek på medelhög värme.

Persiljebiffar med svamp och bacon, gnocchi med champinjonsås

Gnocchi är lite underligt... En degig liten klump av potatis som om man behandlar den rätt blir väldigt god. Jag föredrar den i en gräddig sås som t ex en svampsås. Jag börjar nu bli ganska trött på kokt färskpotatis efter sommaren så dessa persiljebiffar med svamp och bacon i tillsammans med god gnocchi med svampsås kändes som en värmande och god rätt i höstrusket.



Biffarna 4 port

500 gr nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 msk kalvfond
1 dl hackad persilja
1 paket bacon
4 champinjoner, hackade i små bitar

1 paket gnocchi

4 dl grädde
2 schalottenlök
6 champinjoner, hackade
1 klyfta vitlök
1 dl rödvin
1 msk balsamico
1 msk kalvfond

Skär baconen i små bitar och stek dem. Blanda ägg, mjölk och ströbröd i en stor bunke. låt sta 5 min. Blanda i de övriga ingredienserna plus salt och peppar. Gör ett stekprov genom att steka en liten bit smet och smaka av. Forma biffar och stek på medelvärme ca 4 minuter på varje sida tills de är färdiga i mitten.

Sätt på en stor kastrull vatten med salt. Stek svampen och löken. Häll på vinet, vinägern och fonden och låt koka ihop. Tillsätt grädden och låt koka sakta några minuter. Smaka av med salt och peppar. Koka gnocchin i vattnet i 2 minuter, eller tills de flutit upp till ytan. Häll av vattnet och blanda ner gnoccin i svampsåsen.

Servera genast med riven ost, t ex parmesan eller pecorino.



Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0