Mycket jobb

Det är jobbigt att komma på något att blogga om när jag jobbar hela tiden och aldrig hinner laga någon mat hemma. Tänkte istället öppna upp för frågor om det är något ni läsare vill ha tips om. Har ni misslyckats med något i köket som ni undrar hur man räddar. Är det några frågor om matlagning ni har gått och grubblat över? Vad vill ni jag ska skriva om?

Lite coolt...

Nu har jag blivit citerad och länkad. Vet att för er stor-bloggare är det inget, men för mig var det lite stort! Någon har läst mina tankar om Gastronord och tyckt att de varit värda att citera! Kolla in Ridderheimsrapporten...

Gastronord 2010

Har idag gått runt i ca 5 timmar på branchmässan Gastronord med matutställare från hela världen. Det är enormt roligt att gå runt och smaka, lukta känna och prata om mat. Få en liten aning om vad som händer i matvärlden och vart trenderna är på väg. Det man kan säga är att, föga förvånande, håller eko-trenden i sig. Det snackas mycket om ren mat. Miljötänket och det närodlade är ständigt närvarande. Maten skall även vara utan tillsatser och utan socker. Konserveringsmedel är som en svordom som man inte vågar säga högt.

På mässan kan man hitta allt från högt till lågt. Friterade ostbollar och färdiga nachosåser trängs med långsamväxande svarthöns, lagrade franska ostar och vildsvinskorvar. Det som dock var extremt tråkigt var att jag bara hittade bacon i en enda monter!!! Är baconen omodern? Jag kan inte tänka mig det. Var och vareviga krog har knapriga fläsksidor på menyn... Vari ligger denna brist på bacon på mässan?

Mässan i bilder:






Fantastisk chokladfontän!



Skulptur helt i choklad





Glass!



Fantastiskt kött hos Johan i Hallen





Sån här skörd med gratisprover kan man lyckas få med sig hem från mässan!
Gratis är gott, även om det är färdig bearnaise...

Mattrender

Imorgon åker jag till matmässan Gastronord för att kolla in årets trender, och smaka på dem... Alltid lika roligt att gå runt och smaka, känna och dofta. Mer om det senare.

Kött med sås

Vad är egentligen godare är kött, potatis och sås? Det är mat man längtar efter, mat man blir glad av, mat man känner igen. Häromdagen gjorde jag rostas med hasselbackspotatis och ädelostsås. Enkelt, snabbt och väldigt gott!



2 port.

ca 300-400gr kött, t ex rostas, oxfilé eller biff

6 potatisar
smör
ströbröd
salt och peppar

2 dl grädde
ca 100 gr ädelost av en god sort
några droppar balsamvinäger

Skala potatisen och skär i tunna skivor nästan ända ner, men så den fortfarande hänger ihop. Vissa lägger potatisen i en träsked, andra mellan två skärbrädor. Själv tycker jag att det går lättast på frihand, är man bara lite försiktig så går det bra, men kör på det sätt som passar dig bäst. Lägg potatisen i en smörad, ugnssäker form. Pensla med smör och strö ströbröd, salt och peppar över. Stoppa in potatisen i ugnen i ca 40 minuter, tills den fått fin färg och känns färdig i mitten.

När potatisen är nästan klar, smält ner ädelosten i grädden i en kastrull tillsammans med lite balsamvinäger och salt och peppar.

Värm en stekpanna med smör och olja. Stek köttet ett par minuter på varje sida och låt det vila i ca 5 minuter innan du serverar. Voila, en enkel och god middag!


Ölprovning

Öl är en av de mer mångsidiga drycker som finns. Smakerna fyller upp hela smakspektrat, från fräscha, lätta lageröler till mörka, chokladiga och rökiga stouts. Jag var nyligen på ytterligare en ölprovning av Skarbäcklunds nano-bryggeri. Att sitta med goda vänner och smaka öl tillsammans är mycket givande och lärorikt. Även denna gång smakade vi en hemmabrygd öl med en referens-öl från systemet. Vi provade sorterna Blonde, lagertyper, Altbier, ESB samt Schwartzbier. Hemmabrygderna var av mycket hög kvalitet och förhoppningsvis kan de kamma hem några medaljer i SM i hembrygda öler i helgen! Min favorit, och även en öltyp jag inte druckit speciellt mycket var Altbieren, Skarbäcklunds Alternativ. En sorts blandning av ale och lager, där man jäser i en ljummen temperatur i motsvarighet till kallt som en lager eller varmt som en ale. Smakrikt, fylligt och uppfriskande. Lite svår att få tag på ibland, men jag ska leta!








B.A.R. Revisited

Så blev det dags för ett återbesök på Blasieholmens Akvarium och restaurang, som jag skrev om i ett tidigare inlägg.



En tidig middag stod på menyn och vi hängde verkligen på låset. Efter en öl i baren blev vi visade till bordet av en trevlig servitris. Vid förra besöket hade jag ju lite anmärkningar på personalen, som då gjorde en del småmissar. Dessa är nu bortarbetade och servisen känns proffsig och bekväm.

Att komma tillbaka till B.A.R. är alltid roligt, eftersom menyn och råvarorna varierar för varje dag. Man kan alltid hitta något nytt att äta.




Denna gången valde jag att äta en anka, något som jag är väldigt förtjust i. Ankan var en aning seg och kunde kanske ha legat en minut mindre på grillen. Det var dock väldigt gott och jag åt rätten med tillbehören grillade grönsaker och en chilisås med ingefära. Inte det bästa jag ätit i mitt liv men gott och vällagat. Dessutom var det en bra portion om man var hungrig, en hel ankfilé är ganska mycket mat!



Min kära pojkvän åt en fantastisk grissida med knaperstekt svål och mandelpotatispuré. Jag fick smaka lite och purén var fantastisk len och god. Svålen var knaprig, salt och härlig och fläsksida är ju den bästa biten på grisen!


Något med B.A.R. gör att jag trivs och allt behöver inte vara perfekt. Priserna är väldigt överkomliga och atmosfären är helt underbar. Jag bara gillar det... Se bara till att boka bord i tid för den närmast tomma restaurangen vi kom till fylldes på väldigt fort.


Älgkalops med pressgurka och rödbetor

När jag skulle bjuda mina vänner från England på något svenskt och lite exotiskt valde jag att göra en älgkalops. Ingen av dem hade tidigare ätit älg och tyckte att det skulle bli spännande. Tydligen smakade det gott också. För en gångs skull fick jag inga rester, trots att jag lagade ganska mycket mat!




4 port,

kalops:

1 kg älggrytbitar
5 morötter
2 gula lökar
lite mjöl
20 kryddpepparkorn
5 lagerblad

Pressgurka:

1 vanlig gurka
4 msk ättika
6 msk socker
6 msk vatten
vitpeppar
2 nypor hackad persilja
salt

Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat. Torka av det med hushållspapper och stek det sedan i smör i omgångar, så det får en fin färg. Lägg över det i en gryta och pudra ca 2 msk mjöl över. Stek morötterna och löken och lägg i grytan.


Fyll på med vatten tills det nästan täcker allt kött. Lägg i kryddpeppar och lagerblad. Dra några varv med pepparkvarnen och ett par nypor salt. Koka allt tills köttet är så mört att det nästan faller i sär. Hur lång tid detta tar beror på hur stora bitar kött du har, men räkna med 1 1/2-2 timmar. Smaka av!


Pressgurkan: Skiva gurkan med en osthyvel eller mandolin och lägg i en bunke. Strö över salt och blanda runt. Försök få ett tryck på gurkan, genom att t ex lägga en tallrik med en mortel ovanpå. Låt stå i ca 30 minuter. Blanda ihop resten av ingredienser och rör runt tills sockret löst sig. Smaka av! Häll på lagen på gurkan. Se till så vattnet som gurkan släppt också kommer med! Blanda runt och låt stå en timme. Voila!


Servera allt med inlagda rödbetor och kokt potatis. Smaskens...

Ikväll...

Ikväll bjuder jag in vänner från england på en älgkalops med rödbetor och pressgurka. Svenskt så det förslår!

Kyckling med citron och rosmarin

Att köra kyckling hel tar lite längre tid, men resultatet blir mycket bättre och saftigare. Jag valde att köpa en trevlig majskyckling som har väldigt mycket kött på sig. Maten räcker i flera dagar! Till kycklingen serverade jag en kall örtsås och rostad potatis och morötter.



1 hel kyckling
1 citron
3 vitlöksklyftor
3 stjälkar rosmarin
salt o peppar

potatis o morötter

3 dl gräddfil
citron
örter

Ta fram en mortel och häll i havssalt, cest från en citron, saften från halva citronen, vitlök, rosmarin utan stjälkar samt peppar. Mortla ihop och gnid in kycklingen med örtsaltet. Gör ett snitt i varsin sida avskinnet på bröstet och tryck in lite örter där också.Spara skalet från den pressade citronen och stoppa den i magen på kycklingen. Stoppa in kycklingen i ugnen på 150 grader. Beräkna ungefär en timme per kilo kyckling.

När det är ca 50 minuter kvar, lägg in hackade rotfrukter på plåten. Blanda ihop gräddfil med örter och citron, smaka av med salt och peppar.




Klart att servera!

 


Ikväll...

Ikväll äter jag en härlig majskyckling, körd hel i ugn med rosmarin, vitlök och timjan. Till detta serveras Champions league.

Glad påsk

Nu är det snart dags för mig att hoppa på kvasten och åka hem till mina föräldrar för att äta ägg, sill, lamm och godis. En glad påsk önskar jag alla mina läsare och hoppas att ni får äta lika god mat som jag!


sill till påsk - senapsill

Till påsk måste man äta sill! Personligen älskar jag senapsill. Det här receptet på senapsill kommer från min mamma och den är faktiskt den godaste senapsill jag ätit. Lite härligt syrlig och söt på en gång. Det viktigaste är att använda en god sill. Jag gillar min inlagda sill lite fast och inte sådär sladdrig som den kan vara om man köper den på burk. Sill blir bäst om man lägger in den själv och det tar inte så lång tid!





Senapssill

4 urvattande sillfiléer (jag köper en hink och vattnar ur den i 8 timmar, sköljer sedan av dem)
1 rödlök
1 knippa dill

Till lagen:

1 dl ättikssprit
1 1/2 dl vatten
2 dl socker
10 krossade kryddpepparkorn
1 tsk gula senapskorn

Till senapssåsen:

4 msk svensk senap
1 msk socker
2 msk röd vinäger
1 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
1 dl rumsvarm olja
1 äggula

Koka upp ingredienserna till lagen och låt kallna.
Skär sillen i bitar, skiva rödlöken och hacka dillen. Varva dessa ingredienser i en kruka.
Häll lagen över sillen och låt stå svalt ett dygn.
Rör ihop senap, socker, vinäger, vitpeppar, och salt. Vispa ner oljan droppvis.
Rör till sist ner äggulan.
Ta upp sillen ur ättikslagen och låt den rinna av väl.
(Jag plockar upp dem ur lagen och lägger i en sil, men sköljer inte eller något). Blanda sedan med senapssåsen.
Garnera med dill och hackad rödlök.


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0