Öl- och apelsinsoppa!?

I helgen lagade jag mat till en fest där menyn var satt av en vän till mig, och förrätten visade sig vara lite av en utmaning. Jag skulle laga en öl- och apelsinsoppa... Hur man kan komma på ett sådant recept är lite över mitt förstånd. En soppa på öl och apelsin? Men, sagt och gjort, jag började laga soppan för att se hur det skulle bli. Ölen jag hade fått att jobba med var dessutom vanlig folköl... Kanske hade soppan blivit annorlunda om man hade lagat det på någon mustig belgare, men jag skulle nog hellre ha druckit upp den goda ölen än att ha hällt den i en soppa.

Soppan blev väl ingen kulinarisk höjdhet direkt, men det gick till slut att äta. Jag fick hälla i en liter grädde för att milda ut smaken lite och sedan tog jag till det trick som man alltid kan göra när det inte riktigt smakar som man vill; jag lade i lite knaperstekt bacon! ALLT blir ju bättre med bacon!

Tänker inte lägga ut receptet här eftersom jag tycker att man nog hellre ska göra en annan soppa, men så här såg det i alla fall ut när det var klart!


Smulpaj med äpplen och pecannötter

En riktigt enkel och smarrig kaka. Tar nästan ingen tid alls att göra, men god är den!



1 paj

2 dl mjöl
2 msk socker
100 gr smör

3 stora, syrliga äpplen (jag använder aroma)
1 dl pecannöt
40 gr smör
kanel
kardemumma
1 dl socker

skär äpplena i klyftor och stek den i panna med smör. Häll sedan i kanel och kardemumma efter smak och tillsätt socker. Låt fräsa ihop ett tag tills sockret karamelliserats. Lägg över i en pajform. Hacka pecannöptter grovt och strö dem ovanpå äpplena.



Smula sedan samman mjölet med smör och socker och strö den på äpplena. Baka i ugn i 225 gr till den fått en vacker gyllenbrun färg (ca 15 min). Klar att serveras med glass, vaniljsås eller grädde!


Fläskkarré med butternutsquash-puré, potatiskaka, rödvinssås och chorizo

Det blev en liten festmåltid häromdagen som blev riktigt lyckad. Tyvärr var inte min butternut squash tillräckligt mogen, så purén fick inte riktigt den smak jag hade tänkt, annars smakade allt riktigt gott. Hade fått tag i några riktigt härliga chorizo (råa) som satte pricken över i på hela maträtten! En riktig köttfestival:)

Till dessert serverade jag en äppelkaka med vaniljglass, men det receptet kommer om några dagar!



4 port

4 skivor fläskkarré
4 chorizo av bra kvalitet

3 dl rödvin
1 dl kalvfond
1 morot
1 palsternacka
1 halv gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk balsamvinäger
ca 2 msk socker
salt o peppar

ca 800 gr mjölig potatis (jag hade king edward)
1 halv gul lök
100 gr bacon i små strimlor
100 gr smakrik ost ( jag hade lagrad prästost)
1 halv dl olivolja
salt o peppar

1 butternut squash
lite olivolja
50 gr smör
chilipulver
2 droppar tabasco
socker
salt o peppar

Börja med rödvinssåsen genom att fräsa på rotfrukterna o löken, häll i sockret och låt det karamellisera. Häll därefter i fond, vinäger och vin och låt reducera till hälften. Om det behövs red lite. Detta kan förberedas och sen ställas åt sidan.


Fortsätt med purén. Skala och hacka squashen i stora tärningar. Lägg i en ugnssäker form med olja och kryddor och rosta långsamt i ugn på 150 gr till allt är mjukt, ca 30 min. Lägg sedan över i en matberedare och mixa, eller använd mixerstav. Tillsätt lite vatten om den blir för tjock, det kokar bort vid uppvärmning. Smaka av med salt o peppar. Hit kan förberedas, sen värmer du upp den i kastrull när det är dags att servera.

Skala och koka potatisen. Låt den svalna något och stek under tiden upp bacon och hackad lök, salta och peppra detta ORDENTLIGT, och häll sedan på olivoljan och ta av från värmen.



Mosa sedan potatisen med händerna i en bunke, tillsätt baconoljan och osten och blanda runt ordentligt. Smaka av! Tryck sedan ut den i en form och låt svalna. Hit kan förberedas.


Sätt ugnen på 150 grader. Krydda upp fläskkarrén med peppar, paprikapulver och salt och stek snabbt i en panna, lägg över på en ugnsplåt. Stek sen chorizon och lägg på plåten. Skär upp potatiskakan i portionsbitar och lägg den på en annan ugnsplåt (jag körde allt på samma plåt, men köttet och korven släppte för mycket fett och kakan blev därmed saggig i botten). Pensla kakan med olja. Kör sedan detta i ugn tills karrén är genomstekt och kakan är varm, ca 15-20 min.


Under tiden kan du värma upp såsen och purén. Sen är det klart att serveras!


Ibland orkar man bara inte...

Var på väg hem, efter åtta dagar i rad i köket på jobbet, till ett tomt kylskåp, och utan energi att ens gå till affären för att köpa mat utan inhandlade dagens middag på pressbyrån vid Gullmarsplan. Då blir det inte mycket roligare än så här:



Tycker dock att det kan vara jättegott med keso, och havreknäcke är en favorit bland knäckebröden... Men bättre än så här kan jag ju definitivt och imorgon kommer jag att ha återfått min energi, så då blir det nog något extra smarrigt!

Nya inlägg kommer snart...

Har jobbat mycket kvällar denna vecka och därmed inte hunnit laga någon mat hemma, men nya inlägg kommer inom några dagar, jag lovar! Vet inte riktigt vad jag ska laga för mat än, men det blir nog till att gå till affären och kolla vad de har för kul och utgå från det...

När det inte går som det var tänkt...


Bild: http://www.ahelpinghandrestoration.com

Ibland misslyckas man. Det är helt naturligt. Man har en god idé och goda intentioner och sen blir det bara fel. Köttet brände, såsen skar sig, soppan blev för salt. Vissa saker kan man rädda och det tänkte jag att detta avsnittet skulle handla om. Ibland går det inte att rädda allt men man kan tänka om och göra något annat av det misslyckade... Här följer några knep:


Skuren bearnaise/majonäs/aioli/hollandaise:

En skuren sås av den här typen är ganska enkel att rädda. Man börjar om med att knäcka en ny ägggula och häller sedan  långsamt under omvispning i den spruckna såsen (på samma sätt som när man gjorde såsen från början) så kommer den att gå ihop igen!

Skuren mjölk/gräddbaserad sås:

En sån här sås skär sig för att mjölksockret separerar och det är betydligt svårare att rädda. Detta sker oftast om man har för mycket vatten eller mjölk i såsen och kokar den väldigt hårt. Den kommer aldrig att gå i hop totalt, men om man tillsätter med grädde eller creme fraiche så märks det inte lika tydligt att den är sprucken.

Bränd yta på kött/ kyckling:

Skär av den brända skorpan och gör ett nytt toppskikt genom att t ex göra ett örttäcke med ströbröd, olja och hackade örter. Ställ in i ugnen igen och grilla på tills den fått en fin yta. Blir kanske inte som det var tänkt från början, men godare än att äta bränt kött!

Bränd sås:
Släng och gör om, gör rätt! Den brända smaken kommer aldrig att kunna döljas...

För salt sås:

Svårt att rädda. Har hört att det kan fungera att lägga i några råa potatisar som får koka med ett tag och suga upp saltet, men har personligen lite svårt att tro att det är speciellt effektivt... Man kan även försöka balansera med socker och syra, men det funkar bara om såsen inte är JÄTTEsalt. Det bästa är att helt enkelt spä ut vätskan mer... Man får visserligen en massa sås över men den kan man kan använda till något annat:)

Och, om det fortfarande inte har blivit bra, tillsätt bacon eftersom ALLT BLIR BÄTTRE MED BACON!


Har du någonting du har misslyckats med? Skriv en kommentar!

Bra sås reder sig själv - men ibland behövs lite hjälp

Jag har uppmärksammat att det här med redning kanske inte alltid är en självklarhet. Många känner sig osäkra på hur man ska göra och jag tänkte därför reda (ursäktar ordvitsen) ut begreppen lite... Att reda en sås är otroligt enkelt! En redning är ett sätt att göra såsen, soppan eller grytan simmigare och tjockare. Detta kan man göra på en del olika sätt. Man brukar prata om två huvudtyper av redning; bottenredning och toppredning.

Bottenredning görs innan själva tillredningen av såsen genom att man smälter samman mjöl och smör innan man tillsätter vätska. Till denna typ av redning passar det absolut bäst att använda vetemjöl. Man kan räkna med ungefär 55 gr smör och 70 gr mjöl till en liter vätska, beroende på hur tjock du vill ha såsen.

Toppredning är den enklaste typen av redning, tycker jag. När du toppreder tillsätter du redningen efter att såsen är klar. Du blandar helt enkelt mjöl i godtycklig mängd med vätska (vatten, mjölk, grädde) tills det inte inte finns några klumpar och häller i den i såsen och låter det koka upp. Hur mycket ska man då använda? Tills det blir bra... Häll i lite av redningen i taget, rör om och vänta lite och se om det blir bra. Vill du ha såsen tjockare häller du i lite till...


Maizena eller vetemjöl?

http://eu.art.comhttp://www.matservice.se/
Bildkällor: art.com,     matservice.se


Till toppredningar kan man använda lite olika sorters mjöl, men det vanligaste är vetemjöl eller maizena. Om man använder vetemjöl är det viktigt att se till att den är helt klumpfri när man häller i den. Man kan t o m behöva hälla den genom en sil. Det är också viktigt att man låter såsen koka några minuter efter att man rett den, för att koka bort mjölsmaken. Ska man göra en bechamel anser jag att man absolut ska använda vetemjöl...Maizena är lite enklare. Den klumpar sig inte på samma sätt och smakar inte någonting, men konsistensen av såsen blir lite annorlunda än om man reder med vetemjöl, svårt att förklara hur men lite klibbigare... En annan fördel med maizenaredningar är att de är glutenfria.

Ett tredje sätt att reda en sås är en sk pastaredning eller buerre mannié. Den är lite som en blandning mellan topp- och bottenredning. Det går till så att man blandar vetemjöl och fett (ungefär 50/50) till en pasta och smälter i den i en färdig sås under omrörning.

Sen finns det lite andra sorters stärkelse att reda med som inte används lika ofta som t ex potatismjöl, som används när man skal göra kräm eller saftsås och arrowrot som man använder till helt klara redningar.

Svårare än så är det inte att reda en sås! Har du frågor eller kommentarer är det fritt fram:)

Följ min blogg med bloglovin

Klicka här:)

Älggryta med vin och bacon

Så här när vintermörkret börjar sänka sig är det väldigt gott med en mustig, fyllig och härlig älggryta. Det tar lite tid att laga, jag började redan dagen innan med att marinera, men har man inte tid med det kan man hoppa det momentet, men det är egentligen inget jobb. Allt står och puttrar sakteliga på spisen medan du har tid att ägna dig åt annat! Höstpromenad, TV-slöande, kaffedrickande och annat som hör hösten till...


4 personer

Ca 800 gr älgkött i grytbitar
1 flaska rödvin
150 gr bacon i bit eller små tärningar
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
150 gr rotselleri
3 klyftor vitlök
1 knippe timjan
6 st klyftade champinjoner
1 dl kalvfond på flaska
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 msk socker
2 msk balsamvinäger
salt och peppar


Skär upp rotfrukterna i ca 2x2 cm stora bitar, skär upp köttet i lika stora bitar om det inte är färdigskuret. Klyfta upp löken och krossa vitlöken med den breda sidan av en kniv och hacka sedan grovt. Lägg allt i en bunke ihop med timjansknippet och häll på rödvinet, plasta och ställ i kyl i 12-24 timmar. (Kan uteslutas om man har tidsbrist... Ger köttet en fylligare smak)



Dagen efter häller du av rödvinet, men SLÄNG DET INTE! Torka av köttbitarna och blanda dem med 2 msk mjöl. Stek dem i en het gryta i ett par minuter. Tillsätt därefter baconet, rotfrukterna, svampen, tomatpurén och sockret och fräs runt i ytterligare några minuter. Häll sedan i vinet och kalvfonden, salt och ordentligt med peppar. Rör runt och sätt sedan ner värmen till lägsta värme. Lägg på ett lock och glöm sedan bort grytan i ungefär två till tre timmar.

 

Efter 2 timmar, kolla av köttet, har det börjat mjukna och bli mört? Om inte, koka längre... Allt beror på vilken styckningsdel ditt kött har. När köttet har börjat bli lite mört kan du sätta på potatisen, riset eller vad du har tänkt servera till. Smaka av grytan och fundera lite... Behövs det mer salt, peppar, socker, syra? All matlagning handlar om att hitta en balans mellan dessa! Lita på dina smaklökar och testa dig fram. Ha i lite i taget och smaka hela tiden... Koka lite till utan lock till köttet nästan faller sönder av sig självt. Om grytan är för lös, red lite försiktigt.

 

 

Sen är det klart att servera med potatis, ris eller bara en sallad och ett gott bröd!


Skarbäckslunds öl årgång 2009

När man pratar om att brygga öl hemma får många en bild i huvudet av en köpt ölsats som står och bubblar i en hink i badkaret och en öl som är knappt drickbar. Men det behöver inte alls vara så! Det finns en mängd eldsjälar världen över som brygger riktigt bra öl och som jobbar hårt för att få fram rätt smaker. De väljer noggrant ut de malt-, humle- och jästsorter de vill använda och brygger sin öl under noggrann uppmärksamhet. Jag avundas dessa människors hängivenhet till sin hobby och den tid och ork som läggs in i hantverket!



Igår hade jag äran att få prova igenom Skarbärckslunds ölsortiment från året. Vi provade en massa sorter, inklusive de lite misslyckade varianterna, och vi jämförde med motsvarade öltyper från systembolaget. Vi provade en ljus lager av "stor stark"-typ med motsvarande Pripps Blå, en pale ale med motsvarande Sierra Nevada pale ale, samt en porter med motsvarande Carnegie porter. Alla ölerna var överaskande bra, men det som var absolut bäst var portern, en kraftig, mörk, härlig öl som slog sin kommersiella motpol med hästlängder!

Stort tack till Gustav för en trevlig och lärorik kväll och om du har blivit intresserad av hembryggeri kan du titta in på Svenska hembryggarföreningens webplats.

Spenat- och getostpaj med honungsrostade valnötter

Efter förfrågan så kommer här nu receptet på den spenat- och getostpaj som jag lagade till pajbuffén härom veckan. Pajen kan serveras både som en förrätt och som en huvudrätt.  Tyvärr saknas fortfarande bild...

1 paj.

pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr smör
ca 2 matskedar kallt vatten
0,5 dl sesamfrö
1 nypa salt

Fyllning

200 gr spenat (styckfryst går utmärkt)
1 gul lök
1 klyfta vitlök
200 gr getost
3 dl mjölk
3 ägg
1 dl valnötter
salt och peppar

Honungsrostade valnötter

2 dl valnötter
ca 0,5 dl honung (flytande eller fast)

Sätt ugnen på 200 gr. Häll mjölet, sesamfröna och saltet i en bunke och tärna i smöret. Nyp ihop med händerna (eller kör allt i matberedare om du har) Häll i vattnet och krama ihop till en boll. Plasta och ställ i kylen att vila i 30 minuter.

Under tiden fräs spenaten, löken och vitlöken i en panna tills det mesta vattnet kokat ur. Salta och peppra ordentligt. Spenat älskar salt och vill ha ganska mycket... Skär bort kanterna på getosten och smula den. Grovhacka valnötterna. Vispa ihop äggstallningen (mjölken och äggen) och salta och peppra lätt.

Nu är det dags att förgrädda pajen och jag brukar alltid uppleva att kanterna rasar ner och lägger sig i en liten hög i botten. Ett tips är då att när du bakat ut pajskalet i formen, släng in den i frysen i 10-15 minuter innan du förgräddar. Då hinner den fortfarande förgräddas, men kanterna rasar inte. Förgrädda i ca 10 minuter, men håll ett öga på det för att se om kanterna börjar rasa. I så fall är det bara att ta ut den...

När pajskalet är förgräddat lägg i spenaten, den smulade getosten och valnötterna, häll på äggstallningen och stoppa in i ugnen i ca 30-45 minuter (beroende på hur hög din pajform är). Pajen ska ha stannat och inte längre dallra när du skakar på den. Låt den vila i 10 minuter innan du serverar.

Honungsrostade valnötter är fantastiskt enkelt att göra! Sätt en torr stekpanna på högsta värme och lätt i nötterna. Rör om i pannan hela tiden så att nötterna inte blir för brända. De ska bara få en lite mörkare färg. När nötterna är rostade tar du av pannan från värmen och häller i honungen och låter den koka ihop med nötterna under ca 15-25 sekunder, det ska inte brännas. Sedan lägger du nötterna på et fat och låter svalna. Klart!


Ny design klar

Så, nu har Allt blir bättre med bacon fått ett nytt utseende! Visst blev det fint? Ett stort tack till Ida som hjälpte mig med det tekniska! Dessutom bjöd hon på en jättegod skaldjurspasta. Ibland har man det bra!



Om ni gillade designen kan ni titta in på Idas egna bloggar Bjärkans del av världen eller The twilights.

Man tager vad man haver

Igår var mitt kylskåp ett tomt gapande hål och likaså var min mage, men någonting har man ju ändå alltid hemma så efter lite rotande bestämde jag mig för att det fick bli en enkel pasta. Receptet nedan är inte skrivet i sten, utan ta vad du har i din kyl och improvisera. Det är viktigt att våga leka lite med matkombinationer. Man kan t ex ha i ansjovis eller kapris, paprika eller soltorkade tomater. Kolla vad du har för burkar ståendes i kylen!
Som tur var för mig dök pojkvännen upp med ett paket bacon och lite chorizo, så det blev riktigt gott till slut!



Skåptömmarpasta med chorizo och bacon

2 pers.

1 röd eller gul lök
1 vitlök, king solo
1 paket krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal badjak
några droppar tabasco
1 pkt bacon
2 st chorizo, eller annan kryddig korv
Pasta för två
Valfri ost du har i kylen

Stek lök och vitlök i en gryta, häll i tomatpuré och sambal och fräs runt. Häll på tomaterna och låt puttra i ca 20 minuter. Under tiden sätt på pastavatten och när det kokar ha i pastan och börja stek bacon. När baconet har släppt fett kan du slänga i korven och låt allt steka ett tag. När baconet och korven är klara kan du lägga över dem i tomatsåsen, men spara lite att dekorera med...




Häll av pastan när den är klar, på med såsen och korv/bacon samt toppa med riven ost!


Matbloggar

En bra sida för att hitta inspiration bland matbloggar är matbloggar.com . Ibland behöver man titta på andras recept för att få idéer för att skapa egna...

Bacon är vackert!

Vill bara visa på hur vacker en panna med bacon och chorizo kan vara...



Så enkelt... Ett gott tillbehör till kött! Visst vattnas det lite i munnen?

Pajfest!

Idag hade vi lite folk hemma och då passar det ofta bra med någon typ av buffé som kan förberedas i förhand. Jag bjöd på två sorters paj, en vanlig ost- och skinkpaj samt en spenat- och getostpaj med valnötter dekorerad med honungsrostade valnötter på. Pajerna kan man laga i förväg och sedan värma upp när gästerna kommer...Till detta serverades en bulgursallad med tomater, gurka, persilja och koriander, dressad med lime, citron och olivolja. Jag hade även en vanlig sallad, ett gott surdegsbröd och ett fat med kallskuret. Allt var väldig uppskattat och en sån här typ av buffé kan man servera både rött, vitt eller öl till (eller vatten om man är sån:))

Tyvärr hade jag inte min kamera med så det blir inga bilder på härligheterna, men jag lovar att det både såg gott ut och luktade fantastiskt i lägenheten!

Laxroulader med örtfyllning


En förrätt som ser lite avancerad ut, men som faktiskt är mycket enkel att göra är laxroulader. Dessutom smakar de fantastiskt gott!


ca 6-8 personer.

300 gr kallrökt lax i skivor
250 gr philadelphia
1 knippe örter t ex basilika, dill eller persilja
citron
salt o peppar
Plastfolie

Mixa samman philadelphian med örter, lite pressad citron, salt och peppar till en jämn smet. Har du ingen matberedare går det också bra att hacka örterna och blanda dem i färskosten...

Ta sedan en stor bit plastfolie och lägg den på en plan yta, ca 50cmx40. Lägg ut laxskivorna i ett jämnt lager och bred sedan försiktigt ut örtsmeten över hela laxen. Sen rullar man nästan som man rullar sushi (om man nu har rullat sushi, förstås). Man tar tag i plastfoliens nedre del och får laxen att rulla ihop till en rulle. Nu har man alltså en rulle med lax som ligger ovanpå plasten... Rulla sedan plasten runt allt och ta tag i plastens ändar och rulla allt mot skärbrädan tills det blir en ganska fast "korv". Mycket rullande blir det, men det är mycket enklare än vad det låter!

Lägg in rullen i frysen några timmar så går det mycket lättare att skära den snyggt i skivor. Servera med lite sallad och en klick rom. Smaskens!

Moules och kantareller

Det bästa med hösten är de fantastiska kantarellerna! Man kan göra mycket kul med dessa svampar, men det absolut godaste är ändå en hederlig vanlig kantarelltoast med gräddstuvade kantareller. Dessutom är det fantastiskt enkelt att laga.


Förbereder man allting innan man börjar laga genom att göra en sk mice en place (dvs att man har allt man behöver framme och förberett) går det mycket smidigare att laga och man slipper stressa sig igenom alla moment:)

Om man förbereder allt innan (en sk mice en place) går det mycket snabbare när
man ska laga allt. Man slipper stressa sig igenom alla moment!


1 pers.

100 gr rensade kantareller
1 dl vispgrädde
1 schallottenlök
1 nypa persilja
1 skiva toastbröd
smör, salt och peppar

Stek kantarellerna i en rejäl klump smör tills de börjar få lite färg. Tillsätt scharlottenlöken och låt den svettas lite. Salta och peppra ordentligt (svamp gillar salt...) Under tiden kan du steka toastbrödet på båda sidor i en panna med smör (man kan inte förneka att det är gott med smör:)), tills den får en vacker gyllenbrun färg. Häll sen på grädden på svampen och låt den koka ner till det blir krämigt och härligt. I med persiljan, och voila, klart för upplägg!


Efter kantarellerna kan det vara gott med en lättare rätt som t ex musslor. Så här gör jag mina musslor:

2 pers.

2 nät musslor
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
2 dl vitt vin
2 dl belgisk klosteröl
2 dl grädde

Rensa musslorna från sjögräs och skräp och släng alla musslor som inte är stängda (om de inte stänger sig själva när du knackar på dem), Skiva löken och hacka vitlöken. Svetta löken och vitlöken i en STOR gryta och häll sedan i vinet och ölen i en STOR gryta och låt koka upp under lock. När det kokar lägger du i musslorna och låter de koka några minuter tills de har öppnat sig, skaka om i grytan under tiden genom att hålla fast locket och skaka lite. När musslorna är öppna häll i grädden och låt allt få ett nytt uppkok. Sen är det färdigt att ätas! Se bara till att inte äta de musslor som inte öppnat sig under tillagningen. De är döda och kan göra dig vääääldigt sjuk!


Servera musslorna med gott bröd och en belgisk öl, t ex en Kwak eller en Maredsous, men vitt vin går också utmärkt! Hoppas det smakar bra i höstrusket!

Allt blir bättre med bacon!


Ja, kanske inte allt, men väldigt mycket blir bättre med bacon. Med detta inte sagt att alla recept jag kommer skriva kommer att inehålla bacon, men man kan nog förmoda att en hel del kommer att innehålla denna rökta, köttigt härliga köttbit. En liten bit kött som kan fixa till den tråkigaste köttgryta till att bli mustig och härlig.

Så här vacker var bacondisken (och jag skojar inte, de hade verkligen en hel disk med bacon) på Harrod's i London

Denna fantastiska bild är från bacon-disken (och de har verkligen en sån!) på Harrod's i London

Men nu kanske det blir lite väl mycket bacon-prat... Det jag kommer att skriva om i den här bloggen är mina tankar om mat. Jag kommer att skriva om den mat jag lagar, lägga upp recept, skriva om restaurangbesök m.m. Jag kommer även att dela med mig av lite trix, genvägar och ge smarta tips som jag har samlat på mig under mina år som kock.

Snart kommer jag även få lite hjälp med lay-outen, så det blir lite mer behagligt att läsa...


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0