Blomkålssoppa - enkelt, gott och billigt

En krämig och len blomkålssoppa kan vara den perfekt förrätten, den mättande lunchen eller den värmande middagen. Den är enkel att piffa till genom att lägga i några räkor, lite stekta kantareller, en örtolja, en klick getostkräm eller självklart lite knaperstekt bacon. Snabb och smidig att göra och kostar inte mer än några kronor...



4 port

1 blomkålshuvud
1 shalottenlök
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk mild vinäger, t ex champagnevinäger eller sherryvinäger
1 klick smör

Bryt av blomkålsknopparna från stammen. Hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Lägg i blomkålen och fräs i 1 minut. Häll på vatten tills det täcker, salta och koka blomkålen tills den är helt mjuk, ca 15 minuter. Häll av ungefär hälften av vattnet och koka upp igen med grädden och mjölken. Mixa med en stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt, vitpeppar och ett par droppar mild vinäger. Blanka av genom att röra ut en klick smör i soppan precis innan servering.


Kommentarer
Postat av: Johan Hedberg

Genialt! Blomkålssoppa är underbart gott och jag glömmer ofta bort hur enkelt det är att göra och hur man kan variera det med bara små justeringar.

Champagnevinäger var ett intressant drag.

2011-09-11 @ 19:48:46
URL: http://www.matgeek.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen