Rödvinsbrässerad högrev med bacon och kassler
Högrev är lite av ett favoritkött hos mig. Man kan få fram härligt mustiga smaker av långkok och häromdagen letade jag runt i kyl och frys och lyckades svänga ihop detta recept, som blev väldigt lyckat!
Rödvinsbrässerad högrev med bacon och kassler
4 port.
1 stycke hel högrev ca 1 kg
150 gr tärnad kassler
3 dl rödvin
1 pkt skuren bacon i små bitar
8 st steklökar
1 tärnad morot
ca 15 st små champinjoner
1/2 dl koncentrerad kalvfond
tomatpuré
rosmarin
balsamvinäger
salt o peppar
Stek högreven på alla sidor i en stor ugnssäker gryta och och lägg den åt sidan. Stek sedan lök, morot, champinjoner, kassler och bacon i grytan, tillsätt tomatpuré och rosmarin. Lägg tillbaka köttet, häll på vin och fond, en gnutta balsamvinäger och låt koka upp. Se till så köttet nästan är täckt av vätska, tillsätt vatten om det behövs. När det kokat upp ta på ett lock och ställ in i ugnen på 130 grader och glöm bort grytan i 3-4 timmar.
När du kommit ihåg grytan igen efter några timmar, ta ut den och känn på köttet. Det ska nästan falla isär när du trycker på det. Om det är färdigt, ta upp köttet och lägg det åt sidan. Koka ihop resten av vätskan och hacket till hälften och rör ner lite redning om det behövs. Lägg sedan i köttet igen, ös lite sås över och ställ in i ugnen igen UTAN lock på 160 grader. Under tiden kan du koka potatis eller ris... Efter 20-30 minter kan du ta ut grytan och köttet har nu fått en yta och smakar underbart mustigt! Jag serverade köttet med pressad potatis, en favorit till grytor.
4 port.
1 stycke hel högrev ca 1 kg
150 gr tärnad kassler
3 dl rödvin
1 pkt skuren bacon i små bitar
8 st steklökar
1 tärnad morot
ca 15 st små champinjoner
1/2 dl koncentrerad kalvfond
tomatpuré
rosmarin
balsamvinäger
salt o peppar
Stek högreven på alla sidor i en stor ugnssäker gryta och och lägg den åt sidan. Stek sedan lök, morot, champinjoner, kassler och bacon i grytan, tillsätt tomatpuré och rosmarin. Lägg tillbaka köttet, häll på vin och fond, en gnutta balsamvinäger och låt koka upp. Se till så köttet nästan är täckt av vätska, tillsätt vatten om det behövs. När det kokat upp ta på ett lock och ställ in i ugnen på 130 grader och glöm bort grytan i 3-4 timmar.
När du kommit ihåg grytan igen efter några timmar, ta ut den och känn på köttet. Det ska nästan falla isär när du trycker på det. Om det är färdigt, ta upp köttet och lägg det åt sidan. Koka ihop resten av vätskan och hacket till hälften och rör ner lite redning om det behövs. Lägg sedan i köttet igen, ös lite sås över och ställ in i ugnen igen UTAN lock på 160 grader. Under tiden kan du koka potatis eller ris... Efter 20-30 minter kan du ta ut grytan och köttet har nu fått en yta och smakar underbart mustigt! Jag serverade köttet med pressad potatis, en favorit till grytor.
Kommentarer
Postat av: morsan
...och julklappen kom väl till pass, ser jag...
Postat av: Boel
Jo, grytan är fantastisk!
Postat av: Mikaela
En favoritråvara även hos mig. Så enkelt får man till de mustigaste gryot. Helt otroligt att det är så billigt som det är också i jämfört med mycket annat kött, som inte alls blir lika saftigt och mört! Mitt bästa långkok sker med pancetta och fikon: http://njutmaten.blogspot.com/2009/12/langkok-regerar.html
Postat av: Björn
Det blev himla gott det där! Har kvar resterna i frysen.
Postat av: David
Detta ska testas :)
Postat av: Pär
Bra skit gangsta!
Trackback