Äppel- och chilichutney

Jag tycker mycket om att servera chutney till mat. Sötman och hettan kompletterar kött och fisk på ett bra sätt, det är vackert att servera och man kan spara den i kylskåp och äta kall i flera dagar. Idag gjorde jag en chutney med äpplen och chili som var jättegod tillsammans med de fina fläskkotletterna från Nibble gård jag hittade i affären.



Äppel- och chilichutney

3 stora, röda äpplen
1/2 rödlök
1liten bit ingefära
1 chili
1 kanelstång
2 dl socker (gärna rörsocker eller farin)
1 lime
balsamico
svartpeppar och salt


Hacka äpplen och rödlök grovt. Hacka även chilin i små bitar. Riv ingefäran och ta av cest från limen. Lägg limecest och pressad lime ihop med chili, ingefära och socker i en kastrull och låt allt socker smälta och koka lite tills det får en fin karamellfärg. Tillsätt då äpplen, rödlök, kanelstång och en liten skvätt balsamico och en liten skvätt vatten. Salta lite och mal över svartpeppar och låt allt koka tills äpplena har släppt sin vätska, ca 30 minuter.


Låt den svalna lite innan servering. Chutneyn kan ätas ljummen eller kall. Gott till fläsk eller fågel!


Carbonara, helt enkelt

Svensken är ett sås-älskande folk, och jag gillar sås lika mycket som alla andra, men när det kommer till Spagetti Carbonara blir jag nästan arg över hur den klassiska pastarätten har förvanskats av tunga feta gräddsåser. Bacon i en gräddig sås som hälls på pasta är INTE en carbonara. Denna klassiska italienska rätt tillagas med pasta, bacon (eller sidfläsk), parmesan, ägg-gula och massor av svartpeppar. Rätten har fått sitt namn (Kolarhustruns pasta) av att pepparn ser ut som soten från en kolare...



1-2 port.

Lagom mängd spagetti
1 pkt bacon
1 dl parmesan
2 ägg-gulor
svarpeppar

Koka spagettin tills den är al dente. Stek under tiden baconet och riv osten. När pastan är klar häll av vattnet, spara ca 2 msk av pastavattnet och häll tillbaka pastan och vattnet i kastrullen. Häll i bacon, ost och ägg-gulor, peppra rikligt och servera omgående. Klart! Enkelt, snabbt och mycket gott!

Het tomatsoppa med paprika

När man inte riktigt känner för att laga en massa mat, så är det väldigt gott och enkelt att slänga ihop en soppa. Det går snabbt och smakar riktigt gott!


Het tomatsoppa med paprika

1 burk passerade eller krossade tomater
1/2 rödlök
2 klyftor vitlök
1/2 paprika av valfri färg
1 klick tomatpuré
lite örtkrydda av valfri sort (oregano, basilika)
2 stänk tabasco
lite chilikrydda
några droppar vitvinsvinäger
salt, peppar och lite socker

Skiva löken och krossa vitlöken och fräs upp i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och kryddorna och låt fräsa en stund. Häll på tomaterna, vinägern och tabascon och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och socker. När soppan smakar gott lägger du i hackad paprika och sen är soppan klar att serveras! Jag serverade soppan med lite hemgjorda krutonger som man gör genom att breda vitlökssmör över brödbitar som sen rostas långsamt i ugn på båda sidor.

Rödvinsbrässerad högrev med bacon och kassler

Högrev är lite av ett favoritkött hos mig. Man kan få fram härligt mustiga smaker av långkok och häromdagen letade jag runt i kyl och frys och lyckades svänga ihop detta recept, som blev väldigt lyckat!



Rödvinsbrässerad högrev med bacon och kassler

4 port.

1 stycke hel högrev ca 1 kg
150 gr tärnad kassler
3 dl rödvin
1 pkt skuren bacon i små bitar
8 st steklökar
1 tärnad morot
ca 15 st små champinjoner
1/2 dl koncentrerad kalvfond
tomatpuré
rosmarin
balsamvinäger
salt o peppar


Stek högreven på alla sidor i en stor ugnssäker gryta och och lägg den åt sidan. Stek sedan lök, morot, champinjoner, kassler och bacon i grytan, tillsätt tomatpuré och rosmarin. Lägg tillbaka köttet, häll på vin och fond, en gnutta balsamvinäger och låt koka upp. Se till så köttet nästan är täckt av vätska, tillsätt vatten om det behövs. När det kokat upp ta på ett lock och ställ in i ugnen på 130 grader och glöm bort grytan i 3-4 timmar.


När du kommit ihåg grytan igen efter några timmar, ta ut den och känn på köttet. Det ska nästan falla isär när du trycker på det. Om det är färdigt, ta upp köttet och lägg det åt sidan. Koka ihop resten av vätskan och hacket till hälften och rör ner lite redning om det behövs. Lägg sedan i köttet igen, ös lite sås över och ställ in i ugnen igen UTAN lock på 160 grader. Under tiden kan du koka potatis eller ris... Efter 20-30 minter kan du ta ut grytan och köttet har nu fått en yta och smakar underbart mustigt! Jag serverade köttet med pressad potatis, en favorit till grytor.


Marie Leveau

Marie Leveau på Hornsgatan är en härligt bubblande restaurang och nattklubb. Köket är inspirerat av Cajun-mat, något som man inte ser så ofta i den Stockholmska krogkulturen.


Cajunköket har en härlig kryddsätttning och underbar comfort-food och på menyn finns allt från säkra tips som biff och entrecôte för den försiktige till friterad kalvbräss eller kaninlår för den modige. Själv åt jag lammracks som kanske hade fått ligga lite länge på grillen, de var mer medium än medium rare... Till maten finns ett stort urval av såser och sides att kombinera maten med, krispiga lökringar, äppelslaw, dagens chutney, majskolvar och mycket mycket mer.


Stämningen är bra och servisen duktig. Möjligtvis skulle man ha haft plats för några fler bords för att öka på den sjudande och bubblande stämning som maten kräver. Jag kommer definitivt att ta mig tillbaka för att testa fler rätter.


Brunch

Brunch är bland det bästa jag vet... Att få äta hur mycket man vill av massa god mat. Idag startade vi dagen med en fantastisk brunch på Kvarnen. Verkligen att rekommendera! Massa fräsch mat, sallader, sillar, röror och kallskuret. Äggröra, västerbottenpaj, renskavsgryta, köttbullar, korvar och pyttipanna m.m. Våfflor, äppelkaka, pannacotta och kakor. Säger bara mums! Det kostar lite; 195 kr exkl. dryck, men ibland måste man lyxa lite!

Ikväll ska jag till Marie Leveau på söder och äta, mer om det i morgon!

Öl på burk är inte alltid sunkigt!



Man får ofta en känsla av att öl på burk är sunkiga, tråkiga internationella lager utan vidare smak, men om ni dyker på den här ölen, Dale's pale ale, från Oskar Blues grill and brewing så måste ni testa den. Det är en öl med vacker färg, bra skum och stor smak. Den har en stor doft av humle och en härlig kropp. Ölen finns inte på systemet, men man kan hitta den på Oliver Twist, Bull & Bear eller Pet sounds bar i Stockholm. Möjligtvis finns den på fler ställen och ser ni den tycker jag definitivt att ni måste prova!

Ringos

Det blev aldrig någon matlagning igår, istället blev vi bjudna på smygpremiär av en ny restaurang på Söder, och det är ju ännu trevligare! Stället heter Ringos och ligger på Ringvägen 52, en lite död del av stan. Inredningen är av bistro-stuk med träpanel och blommiga tapeter. Trevligt och mysigt, speciellt om det bubblar av gäster.



Tanken är nog att Ringos ska sälja luncher och frukost till de arbetande i huset men de har även en kvällsrestaurang med en ambitiös meny med svensk-franska influenser. Bland förrätterna smakades en helt fantastisk ankleverterrin med fläsklägg som smälte i munnen med välbehag samt en klassisk chêvre chaud. Bland huvudrätterna fanns krokfångad (?!?) torskrygg, gös "indienne" samt en helt otrolig högrev med mustiga smaker av sidfläsk, rödvin, lök och minichampinjoner. Av desserterna smakades en osttallrik, en äppelkompott och créme brulè, gott, men inget speciellt att skriva hem om. Förrätterna och huvudrätterna var desto bättre. Prisklassen är kanske lite väl hög, vilket gör att det kan bli lite svårt att få full restaurang på kvällstid, men jag hoppas verkligen att gästerna kommer för det är stället värt. Om ni gör ett besök missa då inte högreven, den är verkligen värd ett besök!


middagstips?

Imorgon har jag tid att laga mat för första gången sedan nyår:) Vet inte riktigt vad jag ska laga... Förmodligen blir det något med högrev, har en stor härlig bit i frysen. Någon som har något tips på vad jag ska göra med den?

Bästa bacon-affären!?!

Tror jag har hittat den matbutik i stockholm som är bäst på bacon! Inför nyårs-brunchen var vi och handlade på Daglivs Klippet vid fridhemsplan. Bra, stor och billig affär med en jätte hylla med bara bacon. Olika sorter, storlekar och smaker! Hela bitar, skivade bitar och tärnade bitar... Jag trodde nästan jag var i himmelriket! Ett bra tips om ni vill hitta annan bacon än den som vanligtvis finns i butikerna, och det var inte heller speciellt dyrt!



Visst blir man sugen på att köpa hem lite?

Har du något annat bra tips på bra bacon-affärer?

Lyxkväll!!

Jag är just nu mitt uppe i flytt-packande och då är det väldigt skönt att ta en paus från kaoset och lyxa lite. Tack vare bloggen Tre tjejer i köket där jag vann en tävling om ett lyxpaket, så har jag nu fått ett bad som bubblade och doftade härligt! Att ligga i badet en timma och bläddra i gamla Allt om Mat är ett trevligt sätt att komma bort ett tag.


Vegetarisk bacon

Inför nyårsbrunchen bestämde jag att jag skulle skaffa lite vegetarisk bacon. ALLA ska kunna äta bacon i mitt hem, även om man inte äter kött. Denna "bacon" var någon sorts soya-produkt i skivor, färgad som bacon. Den hade t o m en "fettrand" insprängd i köttet! Måste säga att jag var lite skeptisk och efter att ha smakat var jag ännu mer skeptisk. Visst, det smakade lite rökigt och påminde vagt om bacon, men både jag och pojkvännen var tvugna att skölja ner den med en bit riktig bacon.







Ingen produkt jag skulle rekommendera, men om man älskar bacon och råkar vara vegetarian, så är det väl det enda alternativ man kan tänka sig... Fast om man verkligen älskar bacon, blir man nog inte vegetarian...

Har du smakat någon annan vegetarisk bacon-sort?

Tillbaka efter jul och nyår...

Nu är jag tillbaka igen efter alla jul- och nyårsfestligheter och har åter lite mer tid för bloggen. Det har varit ett fantastiskt trevligt slut på året som kulminerade i vår stora nyårsbrunch där vi klämde in ca 35 personer på en yta av 38 kvadratmeter! Trångt, härligt och med en massa mat!

Dekonstruerad caesarsallad


Mammas recept på senapssill


Köttfat!


Diverse röror och ostar


Smaskiga korvar



Jag serverade sillar, kallskuret, ostar, tonfiskröra, fetaoströra, skagenröra, caesarsallad, korvar, naturligtvis bacon (även en vegetarisk bacon, men den återkommer jag till i ett annat inlägg), äggröra, hemlagad pizza, marinerade champinjoner, bröd och diverse pålägg. Det var lite jobb att få ihop allting men pojkvännen hjälpte till och det var mysigt att stå och laga allt. Ett väldigt trevligt sätt att inleda det nya året med att träffa alla vänner innan de ger sig av till sina nyårsmiddagar och fester!


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0