Ikväll...

Ikväll blir det 35-årskalas och då äter vi på Niklas Ekstedts Restaurang 1900. Svenska smaker i nya tappningar. Ska bli spännande att smaka... Återkommer imorgon med utlåtande :)


The battle of the Isterband


Nu var det ett tag sedan jag skrev, men i o m att jag jobbar mycket kväll nuförtiden hinner jag inte laga så mycket mat. Men som alltid, bättring utlovas.

Idag var det dags för slaget mellan isterbanden, denna härligt syrade korv. Sambon kom hem häromdagen med Gudruns isterband från ICA och då det inte riktigt räckte för att fylla våra hungriga magar tänkte vi att vi köper lite lyxisterband från saluhallen. Detta isterband, från Örserum i småland, hade nämligen fått utmärkelsen Sveriges godaste isterband av gastronomiska akademien. Så vi tänkte helt enkelt att vi ställer isterbanden i varsin ringhörna och låter dem slåss. Man tänker ju att det blir en lätt match för Örsesum, och visst, det var klart bättre, en härlig syra och rökighet tillsammans med en trevlig konsistens. Det som var överranskande var dock att Gudruns isterband faktiskt var riktigt goda de också... Jag brukar ofta tycka att de isterband man köper på närbutiken inte har tillräckligt med syra, men dessa var faktiskt en riktigt trevlig upplevelse. Lite väl mycket gryn, men annars helt OK...



De tävlande isterbanden



Har förstått att många steker sina isterband som vanliga korvar,
men jag vill skära upp dem så de får en härligt krispig yta!



Självklart skall de ätas med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor!

Drinkar på vampire lounge ikväll...

dsc00055 (MMS)

Drinkar på vampire lounge ikväll...


Höstgryta med blomkålspuré

Nu när snön nästan lägger sig utanför är det hög tid att smaska på mustiga grytor. Något som puttrat i timmar på spisen och som värmer en ända in i själen. Denna gryta är i princip en boeuf borgignon och jag serverade en blomkålspuré till som en len och mild brytning.



4 port

1 kg högrev i bitar
1 pkt bacon i bitar, eller ca 200 gr hel bit
8 champinjoner
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 dl rödvin
1 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
2 dl krossade tomater
lite örter t ex timjan, rosmarin

Börja med att steka lite av baconet i en het panna tills det släpper fett som du steker köttet i. Ha inte för mycket i pannan utan stek i omgångar. Lägg över köttet i en stor gryta och koka ur stekpannan mellan omgångarna och häll över det i grytan. Gör likadant med grönsakerna som du skurit i grova bitar. Lägg i örterna i grytanNär allt är i grytan häll på vätskorna och låt koka på svag värme under lock i ca tre timmar, eller tills köttet känns mört. Smaka av med salt o peppar. Du kan ta av locket sista timman så såsen får reducera. Red med lite mjöl utvispat i vatten och koka någon minut till.

Blomkålspuré

1 huvud blomkål
1 dl grädde
25 gr smör
salt o peppar

Dela upp blomkålen i små klasar och koka dem i ca 10 minuter. Mixa dem med en mixerstav tills den är slät. Tillsätt smör och grädde och salt och peppar och smaka av.




Snabbmat på riktigt!

Idag lagade jag ölkokta musslor med grädde. Musslor är fantastiskt gott och faktiskt väldigt snabblagat. Jag vet att jag ofta säger att rätter jag lagar går snabbt, men musslor slår nog nästan rekordet. Det tar inte mer än 10-15 minuter att laga och du får en lyxig, god och hyfsat billig rätt.



Ölkokta musslor med grädde och persilja

2 port

1 nät musslor
1 bananschalottenlök
1 klyfta vitlök
1 god öl av belgisk typ (jag använde Kwak)
1 msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 knippe hackad persilja
salt och peppar

Rensa musslorna genom att kolla att de är hela och slutna. Är de öppna, knacka på dem och se om de stänger sig, gör de inte det släng dem! Plocka bort "skägget", alltstå det sjögräs som kan hänga ut ur skalet... Skiva scharlottenlöken och hacka vitlöken. Stek löken i en stor gryta i lite smör och olja tills de är mjuka men inte bruna. Lägg i musslorna och häll på ölen och vinägern. Koka upp med lite salt (bara en gnutta) och svartpeppar. Häll på grädden och låt musslorna få ett nytt uppkok. Koka tills musslorna öppnat sig. Lägg på den hackade persilja och servera genast med ett gott bröd och en kall och god öl. OBS, om några musslor inte har öppnat sig under kokningen ät dem inte. De var då döda och kan göra dig magsjuk!




Matbutiker

Visst är det underbart att kunna gå och strosa runt i trevliga matbutiker! Speciellt menar jag specialist butikerna för matglada, där man kan hitta riktigt roliga och ovanliga saker. Jag har förmånen att bo i Stockholm där det finns en del riktiga pärlor. T ex Cajsa Warg på söder, där man kan strosa runt i timmar och kolla på kryddor, inläggningar, kaffe och mycket mycket annat. En annan favorit är nya Urban deli på Skånegatan som har en jätte chark- och ostdisk, en hyfsat stor butik med massa roligt och gott samt den fantastiska möjligheten att ta ett avbrott i inhandlandet och dricka ett glas vin! Kan det bli bättre?










Dekadens, sybaritism och frosseri

Ibland får man lite underliga rester och då kan man göra underliga rätter. Efter plockmatskvällen hade jag kvar lite ankleverpaté och lite lardo (saltat och lagrat italienskt fett) och bestämde mig för att göra ankleverspäckad lardolindad entrecôte med rödvinssås, sockerärter och pressad potatis. Kanske är det extremt frosseri och dekadens, kanske blev det inte det största smakupplevelsen någonsin, men roligt var det. Att linda köttet i lardo var en klar hit, det smakfulla fettet smälte i pannan och gav köttet en underbar smak. Ankleverfyllningen var nog kanske lite overkill, det blev inte otrevligt, men rätten hade nog blivit bättre utan...



2 skivor entrecôte
6 skivor lardo
2 små bitar anklever
salt o peppar

3 dl rödvin
1/2 dl kalvfond
3 msk socker
1 klyfta vitlök
1/2 gul lök
rotfrukter du har liggande
1 bit baconsvål (valfritt)
maizena

Börja med rödvinssåsen. Stek upp rotfrukter, lök och eventuell baconsvål. Lägg i socker och låt karamellisera något. Häll på vin och fond, koka ihop på låg värme.

Skär ett snitt i entrecôten längs med köttbiten och gör en liten grotta där du stoppar in anklevern. Salta och peppra köttet och linda sedan lardo runt. Lägg köttet i en het panna och sänk sedan till medelvärme och stek i ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg köttet att vila lite och släng ner sockerärter att steka i fettet. Lyft upp dem och koka ur pannan med lite vatten. Häll över skyn i rödvinssåsen, rör om och red av.

Servera med pressad potatis eller något annat gott. Kanske bara en sallad? Njut av att vara en frossare och en sybarit!

Favoritmat

Jag har sagt det förut och jag kommer att säga det igen, och laga det igen, jag älskar plockmat! Små smakbitar av allt man kan tänka sig som man kan sitta och äta i flera timmar. Den här gången gjorde jag rårakor med rom och creme fraiche, baconbit med getost, bruscetta med tomat och mozzarella, bruscetta med anklever, tapenad, kallskuret, marinerade stekta svampar och ostar till dessert. Lite mätta blev vi allt! Jag testade bl a Lardo, en lufttorkad bit fett i tunna skivor. Jag hade läst om det och ville smaka, men måste nog erkänna att det inte var en favorit. Smaken var väldigt god, men känslan av att äta rent fett var lite för överväldigande...



Inköpspåsen



Basen till bruscettan, baguett med olivolja och gniden med tomat



Bacon steks för att sedan låta en skiva getost smälta över toppen



Små rårakor



Vitlöks- och persiljestekta svampar



Lardo, lika fett som det låter



Tapenade, bara mixa bra urkärnade oliver med lite vitlök,
ganska mycket sardeller, olivolja, persilja och citron



Mycket mat för tre personer!



Råraka med rom, creme fraiche och rödlök. Bara steka riven potatis med lite salt och peppar. Otroligt enkelt... Kanske min absoluta favoriträtt...

Sacre coeur

I veckan som gick gjorde vi ett besök på Sacre coeur på Skånegetan. Anledningen till att vi gick dit var nog mest för att de är med i boken Eat sweden, vilket innebär att om man har boken med sig får man en huvudrätt gratis. Jag hade inga större förväntningar på kvällen, men fick en klart trevlig överraskning. Vi möttes av trevlig och kunnig personal, god, vällagad mat och en trevlig atmosfär. Menyn är klassisk, kanske lite på gränsen till trist. Jag åt en oxfile med svamp, rödvinssås och rostad potatis som var mycket god. Den enda missen var att köket inte rengort svamparna ordentligt, så det knastrade lite mellan tänderna när jag åt. I övrigt var det ett mycket lyckat besök.


Öl- och whiskymässa

Har idag besökt öl-och whiskymässan på Nacka Strand. Otroligt mycket gott har smakats och mer utförliga recensioner kommer. Innan dess kan jag dock rekommendera de som springer på en Sierra Nevada Dark lager eller en IPA från Jämtlands bryggerier att smaka dessa fantastiska drycker!

Kultursöndag

Idag var kultursöndag med vänner. Dagen började med lunch på Café Blom på Moderna muséet med korsordslösning. Vi fortsatte sedan med att titta utställningen för att sedan dra vidare till Lydmars för ett glas. Sedan blev det ett besök på favoritrestaurangen B.A.R. och slutligen Sturehof innan vi nu kom hem. En helt underbar söndag!




Sopplunch på Café Blom. En tomatsoppa som var snäppet hög i bäska och en getostsmörgås med körsbärsmarmelad som var god, men med lite för mycket ost, eftersom den var väldigt kraftfull, och eventuellt lite väl mogen, i smaken.



Knäckemacka med gravad strömming, god, men svåräten...



SVD:s korsord, nästan löst...





Interiör från Sturehof, där jag drack den fantastiska Bedarö Bitter.

Böcklingröra med äpple

En enkel, snabbgjord och trevlig röra. Passar på både knäckemackan och som en förrätt.



2 böcklingar
1 syrligt äpple
1/2 rödlök
2 skedar majonäs
2 skedar creme fraiche
salt o peppar
saft från en halv citron

Plocka skinnet och synliga ben från böcklingen. Mosa den med en gaffel. Tärna äpplet i små tärningar (ca 1/2 cm) och finhacka rödlöken. Blanda ihop allt med majo och creme fraiche och smaka av med salt, peppar och citronsaft.


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0