Mustig köttgryta med svamp

Hösten börjar visa sig och äntligen är det åter ok att laga mustiga, härliga grytor. Nu finns det dessutom massor av svamp i markerna, eller butikerna, så varför inte göra en kombination. Grytan är ungefär som en bouef borgignon, mycket rödvin och naturligtvis bacon...



2 port
400 gr grytbitar av nöt
5 schalottenlökar
2 morötter
1 palsternacka
1 liten bit rotselleri
1 pkt bacon
1 bit salciccia (Kan exkluderas, hade en extra bit över)
5 champinjoner
3 msk syltlök
1/2 flaska rödvin
1 dl kalvfond
salt o peppar

till stekning:
4 champinjoner
1 näve kantareller
1 näve shitake



Hacka upp alla ingredienser till grytan och stek dem sedan i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en gryta och pudra över mjöl och blanda runt. Häll på vin och fond och täck upp med vatten så allt täcks. Koka under lock på svag värme i ca tre timmar tills köttet är mört, smaka av med salt och peppar. Verkar det som om det blir för mycket vätska, låt grytan koka utan lock sista timmen, red av grytan om den fortfarande inte är tjock nog... Innan servering stek upp svampen i smör med lite lök. Servera med potatis, bröd eller sallad, eller allt på en gång...


Just nu

Just nu puttrar det under locket på min favotritgryta. Det blir en mustig köttgryta med rödvin, bacon och massor av svamp! Recept kommer imorgon...


På festival får man betala 50 kr för ljumm...

dsc00041 (MMS)

På festival får man betala 50 kr för ljummen skräpöl, men sånt är livet...


En stadig frukost

När man festivalar och går omkring hela dagen och lyssnar på musik behöver man en stadig frukost. Idag ska jag till andra dagen på Popaganda och laddar upp med en härlig brunch med korv, äggröra, mackor och självklart bacon! Förhoppningsvis ska jag klara mig utan att behöva äta för mycket tråkig festivalmat...








Ingen mat, men robyn!

dsc00038 (MMS)

Ingen mat, men robyn!


Bangers n' mash á la mig

Kom på att man kanske skulle göra en egen variant av den engelska pubklassikern Bangers n' mash (Kôrv med mos, på ren svenska). I kylen väntade en rulle fin Salsiccia Toscana med chilipeppar som jag fått från Husmans Deli i Östermalmshallen som jag kombinerade med en mandelpotatispuré och en senapsgräddfil.


Korv i rulle... Hysteriskt kul, eller bara svårt att vända?

Senapsgräddfilen gjorde genom att blanda ner 2 dryga tsk dijonsenap och 2 tsk sötstark senap i ett paket gräddfil, dra några varv med pepparkvarnen och hälla i en nypa salt. Bara röra ihop och smaka av.

Moset gjorde jag som jag gjorde här, fast med mandelpotatis.

Bangers n' Mash, på mitt sätt!




Förlåt...

Jag är fantastiskt dålig på att uppdatera just nu. Det beror på att jag jobbar mycket kvällar och därmed inte hinner laga någon mat, samt att jag är helt utpumpad och trött när jag kommer hem... Lovar att bli bättre! Nästa vecka ser ljusare ut:)

mobilblogg

Om ni undrar varför några av mina senaste blogginlägg ser lite konstiga ut är det för att jag har testat att mobilblogga. Bilderna blir inte lika bra med min stackars lilla mobil men det är lite roligt att kunna blogga när jag är borta från min dator. Bara utifall ni undrade...

Ikväll sitter jag på stockholms bästa uteb...

dsc00037 (MMS)

Ikväll sitter jag på stockholms bästa utebar, Trädgården under bron. Passa på medan det finns värme kvar!


Bastard

Nu, innan eftersemesterångesten har lagt sig, och jag har hunnit laga min trasiga ugn, blir det inte så väldans mycket matlagning hemma. Men tills dess att jag hinner laga till något smarrigt hemma kan jag tipsa er som bor i närheten av Malmö att besöka restaurangen Bastard. Vi spenderade en alldeles underbar semesterkväll där och man märkte ganska snabbt att detta är en restaurang som drivs av människor med yrkesstolthet. Maten var inspirerad och rolig modern husmanskost, servicen var hjärtlig och välkomnande och man lämnade restaurangen med ett stort leende och en proppfull mage. Kolla in deras hemsida http://www.bastardrestaurant.se/.



(Bilden är från Bastards hemsida)

En 80-tals rätt! Roligt att dekorera, kul ...

dsc00009 (MMS)

En 80-tals rätt! Roligt att dekorera, kul att äta? Vad tycker du om smörgåstårta?


Tillbaka, igen...

Nu är jag tillbaka i stan igen efter att ha varit på way out west och lyssnat på massa bra musik och ätit massa skräpmat. Nya inlägg kommer snart, tack för att ni har tålamod med mig, svårt att hinna uppdatera i semestertid!

Sorgenfri

Ett tips till alla som besöker Köpenhamn. Leta upp ett litet källarhål som heter Sorgenfri. Denna restaurang med gamla anor serverar endast smörrebröd, men helt fantastiska sådana! Några med fleskesteg, några med sill, några med räkor och några med leverpastej, räkor eller kycklingröra. Mums, mums, men oj vad mätt jag blev. Fick skölja ner maten med en "lille" för att det skulle gå och få i sig hela plattan... Stackars mig;)






Entrecôte med chimichurry och potatiskaka med prästost

Nu när jag är tillbaka i verkligheten har jag äntligen hunnit laga lite mat. Igår blev jag sugen på att göra en chimichurry, en argentinsk örtsås som passar utmärkt till kött. Såsen är lite  som en salsa verde eller en pesto, fast fräsch och med lite bett.

Hade tänkt köra potatiskakan i ugn, men det visade sig att min ugn var stendöd och bara plattorna fungerar, så då får man helt enkelt tänka om och istället körde jag den i stekpanna. Det gick bra det med...



2 bitar Entrecôte
smör

400 gr potatis
200 gr lagrad prästost
1 gul lök
2 klyftor vitlök
salt o peppar

1 dl finhackad persilja
1 dl finhackad oregano
1/2 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, pressad eller finhackad
1/2 tsk dijonsenap
1 grön chili, finhackad
1 1/2 dl olivolja
3 msk vinäger
salt o peppar

Börja med chimichurryn. Blanda ihop örter, lök och chili. Häll på senap, olja och vinäger och blanda runt ordentligt. Låt stå i någon timme och smaka sedan av med salt och peppar.

Vidare till potatiskakan. Riv potatisen på grova sidan av rivjärnet. Skiva lök och hacka vitlöken. Riv osten. Blanda ihop alla ingredienser och salta och peppra. Vill du köra kakan i ugn, så pressa ut allt i en springform och ställ den i ugnen i 225 grader i 30 minuter. Vill du köra i panna så häller du ut allt i en oljad stekpanna på medelvärme och trycker till den. Låt den stå i 15 minuter, försök lossa lite under och längst med kanterna ibland. Sedan är det dags att vända den... Ta en stor tallrik och lägg över kakan. Vänd hela stekpannan uppochner medan du håller fast tallriken.Akta så du inte får varm olja på dig! Peta loss kakan om den fastnat. Ställ tillbaka pannan på värmen, lägg i lite mer olja och fös sedan över kakan igen och stek i ytterligare 15 minuter.

Salta och peppra entrecôten. Stek den i smör och olja i ca 3 minuter på varje sida. Ös gärna med smöret under stekningen. Låt vila 5 minuter innan servering.




Tillbaka i verkligheten

Är nu tillbaka efter att ha härjat land och rike runt och ätit och druckit fantastiskt gott. Borde börja laga lite nyttigare mat här på bloggen den närmsta framtiden, men min matfilosofi är ju trots allt att allt blir bättre med bacon, och gärna lite grädde, så det blir kanske svårt. Men man kan ju försöka:)

Gott har det i alla fall varit under semestern och jag blev bjuden på massor av mat. Det är skönt att slippa laga själv ibland... Jag åt bland annat ett underbar fleskesteg med härligt knaprig svål och massor av rödkål. Helt underbart!!! Supermört kött och knaprig och salt svål. Mums!

 


Helstekt kyckling med chorizo- och tomatsallad

Vi helgrillade kyckling häromdagen. Jättelätt, bara lägga den på indirekt värme på grillen och låta den vara där i en och en halv timme med locket på, sen är det klart.



Så här enkelt gör du kycklingen; Gnid in kycklingen i olja, salt, peppar, citronzest, citronsaft samt de örter du önskar, t ex timjan, rosmarin eller persilja. Stoppa in resten av citronen in i kycklingen.  Ställ den över indirekt värme på grillen i ca en och en halv timme tills köttsaften är genomskinlig när du sticker i lårbenet.



Tomatsallad

Blandade tomater
1-2 trevliga, köttiga chorizo
1 paprika
1 gul lök
persilja
Salt o peppar
vitvinsvinäger

Skär upp tomaterna i lite olika stora bitar. Dela upp paprikan och skär löken. Blanda ihop allt med persilja, kryddor och lite vinäger. Skär chorizon i skivor och stek dem ganska hårt så de släpper mycket fett. Häll i allt i salladen. Blanda ihop allt och njut!


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0