Sparris, helt enkelt

När mina föräldrar var och hälsade på hade de med sig sparris som min pappa odlat. Den var helt fantastisk! Sparris är något som jag tycker är otroligt gott och man behöver inte konstra till den så mycket. Vi åt den smörsvängs med lite parmesan. Mer än så behöver det inte vara... Bryt av den nedersta delen, den är träig och trådig och koka sparrisen i saltat vatten tills den börjar mjukna lite, ca 3-6 minuter beroende på hur färsk den är.




Tilltugg

Jag var på Wijnjas ost- och vinkällare häromdagen och i deras butik finns förutom en mängd god ost även en hel del delikatesser. Jag fick med mig lite anklevermousse och en kvittenmarmelad hem. Detta blev till ett trevligt drinktilltugg som är enkelt att göra. Bara lägga en bit mousse på en liten knäckebrödsbit och klicka lite kvittenmarmelad på toppen. Mums.


Bouillabaisse

En fiskgryta är riktigt gott nu på tidig sommar, eller sen vår om man hellre vill det. Fräscht och lätt, men ändå mättande och rustikt. Servera med gott bröd och en klick aioli.



4-6 port

400 gr lax
400 gr vit fisk, t ex sej eller kolja
1 nät musslor
25-30 räkor, skalade
1 fänkål
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 purjolök
2 morötter
3 potatisar
3 stänk tabasco
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 pkt saffran
4 dl vitt torrt vin
5 dl fiskbuljong, eller motsvarande utblandad konc fiskfond
salt och peppar

Aioli:
3 äggulor
3 dl matolja
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
salt och vitpeppar

Börja med att hacka alla grönsaker och lökar i grova bitar, fräs upp dem i en stoooor gryta tillsammans med tomatpuré och saffran. Häll på buljong, vin och tomatkross och koka ett tag. Smaka av och krydda upp med salt, peppar och tabasco.

Rensa musslorna och kasta de öppna musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Skär fisken i ca 2 cm stora kuber.

Gör aiolin genom att riva ner vitlöken i äggulorna. Vispa långsamt ner oljan så aiolin tjocknar. Smaka av med citron, salt och peppar. Så här långt kan du förbereda.

10 minuter innan servering hivar du i all fisk och musslorna (är grytan för liten kan du koka dem separat och lägga dem i grytan sen, så gjorde jag...), låt puttra i ca 10 minuter, tills fisken är klar och musslorna har öppnat sig. Toppa med räkorna och njut med en skiva gott bröd.


Pappardelle med kyckling och sparris

Hur kul är det att skriva om pasta egentligen? Bättre att bara masa sig ut i köket och laga den. Här är en riktigt god pasta med färsk pappardelle, kyckling och sparris.



2 port

1 paket färsk pappardelle
2 kycklingfiléer
1 dl semitorkade tomater (eller soltorkade)
1 knippe sparris
1 klyfta vitlök
2 dl grädde
2 dl riven parmesan
10 blad färsk salvia
olivolja
salt och peppar

Sätt på en kastrull med pastavatten. Dela kycklingbitarna i mindre bitar och stek dem i olivoljan en panna. Lägg i vitlök, salvia och tomater och fräs runt ett tag. Häll på grädden och koka tills kycklingen är klar. Dela upp sparrisen i mindre bitar och lägg dem i såsen så de får koka några minuter. Under tiden koka pastan enligt anvisningar på paketet.  När den är klar lägg över 1 dl av pastavattnet i såsen samt den avrunna pastan. Vänd runt med parmesanen. Smaka av med salt och peppar.

En kick-ass Clubba

Häromdagen gjorde jag en Club Sandwich som blev fantastiskt god. Jag använde baconet som jag fick av mina kollegor, smaksatte majonäsen med sweet chili och gjorde hemlagade pommes frites. Lite mozzarella fick bli pricken över i. Riktig lyx...



2 port

6 skivor formfranska
2 kycklingfiléer
8 skivor bacon
1 tomat
4 salladsblad
1 rödlök
1 bit mozzarella

1,5 dl majonäs
2 msk sweet chili
1/2 tsk curry
salt och peppar

4 medelstora potatisar
1 l fritösolja

4 grillpinnar (eller som jag, vässade ätpinnar...)

Börja med förbereda alla tillbehör; skiva tomaten, mozzarellan och rödlöken, skölj salladen. Blanda majonäsen med sweet chili och curry samt salt och peppar. Skär potatisen i stavar och skölj av den för att få bort stärkelsen. Koka den i ca 5 minuter i vatten. Ta upp potatisen och torka av den på hushållspapper. Sätt på en kastrull med fritösolja. Ha ett lock bredvid som du kan släcka med om det mot förmodan skulle börja brinna.

Dela kycklingfiléerna på längden och stek dem i panna tills den är klar. Stek baconen. Under tiden kan du rosta brödet. Kolla temperaturen på oljan genom att lägga i ett pommes frites, det ska bubbla rejält. Lägg försiktigt i potatisen och fritera tills de är gyllene och krispiga. Bygg clubban under tiden du friterar genom att lägga majonäs på alla skivor, lägga på grönsaker på alla skivor utom två (de är locket). Lägg på kyckling och bacon, samt mozzarellan. Bygg ihop så du får två skivor med fyllning samt ett lock. Stick i 2 pinnar och dela på diagonalen. Servera med pommes.

Örtpyssel - uppdatering

Som tidigare nämnt har jag inte de grönaste av fingrar, men mitt lilla örtprojekt går över all förväntan. Kanske inte lika prunkande som hos alla andra, hittade t ex det här projektet på den fina bloggen "what's for dinner today", men jag kom ju trots allt igång sent. Är sjukt nöjd över att basilikafröna ens har börjat gro... Nu är jag så peppad att jag ska ta och så lite gräslök också.





Salvian, som såg ut att vara på väg att dö efter ett par dagar har nu tagit sig och börjat slå nya skott.

Söndagsbrunch

Dagens helgbrunch blev en härlig smörrebrödsbuffé. Lite pill att göra med det blir väldigt fin, och väldigt gott! Ett gott danskt rågbröd samt en massa, massa olika pålägg är vad som behövs...





Leverpastej, ättiksgurka, gelé av sky (kan köpas i danmark eller i vissa butiker i sverige, eller göra själv) och rostad lök



Matjesill, gräddfil, gräslök och rödlök



Rostbiff, remouladesås, rostad lök, persilja, rödlök och rädisa


Världens godaste sallad

Värdens godaste, och även vackraste, sallad är i min mening en tomat- och mozzarellasallad, eller Caprese som italienarna säger. Jätteenkel och ett perfekt tillbehör till en god köttbit eller som förrätt.



Jag tycker att den blir bäst när man gör den lite rustik genom att grovt riva isär en god buffelmozzarella och blanda upp den med goda tomater. Finast blir den om man köper lite blandade sorters tomater, gärna i olika färger. Blanda upp med rödlök och basilika och häll olivolja och balsamvinäger över. Salta och peppra ordentligt.



Gott med en bit biff och ett örtsmör

Nässelplättar

Under påsken passade jag på att plocka lite nässlor som jag förvällde och stoppade i frysen. Tanken är att göra nässelsoppa, kanske den godaste soppan i hela världen, men jag fick med mig tillräckligt mycket för att experimentera lite. Jag tänkte att plättar med nässlor i, serverade med rom, rödlök och creme fraiche borde funka. Och det gjorde det verkligen! En vårlig och härlig förrätt.



4 port

1,25 dl mjölk
1 ägg
1 dl cremefraiche
1,25 dl vetemjöl
1 tsk salt
ca 1 dl förvällda finhackade nässlor, eller ung. 7 dl färska
ca 1/2 dl finhackad gräslök

1 klick smör till stekning
2 dl creme fraiche
valfri sorts rom
1/2 finhackad rödlök

Börja med att blanda ägg, mjölk och creme fraiche till en jämn smet. Blanda sedan, långsamt och lite i taget, i mjölet och sedan saltet. Blanda ordentligt till en jämn och klumpfri smet. Lägg i nässlorna (använder du färska tror jag att det blir bäst om du förvväller dem snabbt först) och gräslöken. Låt smeten stå och svälla i ca 30 minuter.

Hetta upp en stekpanna med smör och häll över det som smält i smeten, så du bara har lite smör kvar i pannan. Sänk värmen till medelvärme och häll ut smeten i lagom stora plättar, ca 7-8 cm (naturligtvis kan man använda en plättlägg om man har en sådan). Stek på ena sidan tills den börjat stelna på ovansidan, vänd dem och stek ytterligare ca 1 minut. Plättarna blir ganska tjocka...

Servera med rom, creme fraiche och rödlök. Njut med ett friskt och gott glas vitt vin.



Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0