Bilder från semester - del 2

Befinner mig för tillfället i Danmark och Skåne och dricker och äter gott! Riktiga, fantastiska, danska smörrebröd lite gott på grillen och massa annat...















Vitlökspuré

En enkel, god och trevlig puré, eller créme, att servera till det grillade köttet! Vitlök blir milt och gott när den har rostats och passar bra till lamm, kyckling och oxe.



2 hela vitlökar
1/2 citron
1 skvätt olivolja
1 dl grädde
salt o peppar
1 msk honung
2 stjälkar timjan

lägg vitlökarna i ett foliepaket, skalen kan vara kvar på, tillsammans med timjan, citron och olivolja. Stoppa in paketet i ugn på ca 200 grader i ungefär 20-30 minuter, eller tills vitlöken känns mjuk. Plocka sedan ur vitlökarna ur sitt skal och lägg dem i en kastrull. Häll över oljan från folien samt grädden och koka ihop i ungefär 3-5 minuter. Mixa sedan allt och smaka av med salt, peppar och honung.

Bilder från en semester, del 1

När man har semester och reser runt hinner man inte laga lika mycket mat. Det blir inte heller lika många tillfällen att blogga på. Däremot tar man väldigt mycket kort. Här kommer en liten hög av matrelaterade semesterkort. Glad sommar på er, mer foton kommer inom kort, ska försöka laga lite mat snart också...










Full svensk frukost - försök 1

Jag fick en utmaning för ett tag sedan. Om jag skulle skapa en svensk variant av en "full English breakfast", vad skulle jag då fylla tallriken med? Det känns fel att engelsmännen ska ha monopol på att få äta en tung, flottig och mättande frukost med bacon. Det borde vara alla förunnat!

Nu kommer mitt första försök, och det styrdes kanske mest av vad som faktiskt fanns i kylskåpet, till en full svensk frukost.

Vad skulle du vilja ha på tallriken, så jag vet till nästa försök?



På tallriken finns:
Knäckemacka med kall kokt färskpotatis och kaviar
Matjesill
Pocherat ägg (kanske inte så svenskt, men jag var sugen på att testa...)
Stekt grillkorv (kanske bör bytas ut mot prinskorv)
Bacon, självklart!
Resterna från gårdagens Take-away (mycket svenskt, alla äter take-out, ingen orkar äta allt...)

Vad tycker du saknas?


Stekt lax med parmesansås

Det blir mycket fisk på sommaren... Kött känns lite tugnt och mäktigt och man blir ju aldrig speciellt hungrig när man svettas hela dagarna. Jag gjorde en stekt laxkotlett med en krämig parmesansås, som blev riktigt trevlig. Till laxen serverade jag en tomatsallad med en getostfeta samt färskpotatis.



2 port

2 laxkotletter
2 dl grädde
1 dl vitt vin
3 msk fiskfond
1/2 hackad gul lök
1 dl riven parmesan
mjöl till redning
25 gr smör
salt och peppar

Fräs löken i lite smör tills den svettas. Häll på vin och fond och koka ner till hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och koka upp. Sänk värmen och lägg i parmesanen och rör om. Smaka av med salt och peppar.

Stek laxen i smör ca 3-4 minuter på varje sida.

Red under tiden av såsen med lite mjöl, utblandat i vatten lite i taget tills du får en bra konsistens. För mer om redning kolla här. Koka såsen ytterligare några minuter. Blanka av såsen med en klick smör och rör om tills den smält. Färdigt att avnjutas tillsammans med ett glas gott vitt vin!




Kycklingsallad med Rhode Island

Somriga dagar passar det bäst med en härligt matig sallad. Jag gjorde en kycklingsallad med feta, sockerärter, tomater och massa annat gott. Till det gjorde jag en Rhode Island, jättelätt att slänga ihop!



Rhode Island

2 dl creme fraiche
2 dl majonäs
ca 1 dl chilisås
några stänk tabasco
några stänk worchestershiresås
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Tillsätt med chilisås om du vill ha en djupare smak.


Skogens guld

Nu har de börjat dyka upp i skogarna... Skogens guld. Kantarellerna. Det börjar bli dags att ta sin lilla svampkorg och knata genom blåbärsris och stickande grankvistar för att leta upp de små guldklimparna. Själv hittade jag mina kantareller i en liten glänta på min lokala ICA-affär och lade dem i min röda plastkorg för att göra en kantarellpasta när jag kom hem.



Kantarellpasta med lamm och bacon

2 port

ca 10-15 kantareller
1 gul lök
ca 100 gr lammkött i bitar(Jag hade lite rester från helgen, går bra att ersätta med annat kött, eller utesluta helt...)
1 pkt bacon
några blad basilika
3 dl grädde
parmesan
salt o peppar
pasta av valfri typ

Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan. Skiva löken och ansa och dela kantarellerna. Stek lök, bacon och svamp i en stor stekpanna tills de har fått en brynt yta. Salta och peppra ordenligt. Lägg i lammbitarna och fräs lite till. Häll på grädden och låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt såsen småputtra lite medan du kokar pastan. Avsluta med att lägga i lite hackad basilika och toppa med riven parmesan.

Vitchokladmousse med jordgubbar

Som kock i ett varmkök är jag inte speciellt bra på desserter. Jag tycker inte om att baka och följa recept. Jag är inte så duktig på efterrätter, men det finns två sorters desserter jag kan göra, pannacotta och chokladmousse. Båda desserterna är enkla att göra och man kan variera dem nästan i oändlighet... Under helgen gjorde jag en vitchokladmousse med jordgubbar som blev härligt len och god.



6 portioner

3 ägg
3 msk socker
3 dl grädde
200 gr vitchoklad

Separera ägggulor från äggvitor. Blanda äggulorna med sockret och vispa poröst. Vispa även grädden till ett ganska hårt skum. Smält chokladen i ett vattenbad. Se till så vattnet inte kokar, blir vit choklad för varmt spricker det. Vispa även äggvitorna till ett ordentligt fast skum. Blanda ner grädden i äggulorna och vänd sedan ner den smälta chokladen. Blanda ordentligt och vänd sedan ner äggvitan. Klart att lägga upp i portionsskålarna och ställ in att stelna i kylen i några timmar. Garnera med jordgubbar och kanske ett basilikablad.


Somrig gazpacho med limemarinerade räkor

Vad längtar man efter när det är så här varmt? Jo, det kan jag svara på, man längtar efter något som är iskallt, nyttigt och syrligt fräscht. Man längtar efter en iskall gazpacho med limeräkor. Det är den ultimata sommarrätten och därmed även mitt bidrag till matfeed.se i tävlingen om månadens blogg med tema sommar.




4-6 portioner

Till soppan
1/2 gurka
2 tomater
1 röd paprika
2 klyftor vitlök
några droppar rödvinsvinäger
1/2 dl olivolja
saften av en halv citron
1/2 röd chili
lite cayenne
lite paprikapulver
salt och peppar

grönsakshack
1/2 gul lök
1/2 gurka
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika

Räkorna

ca 6 räkor per portion
2 lime
1 grön chili
1 knippe koriander

Börja med soppan, genom att mixa alla ingredienser i en mixer, blender eller med stavmixer. Se till så det blir en jämn och fin soppa. Smaka av och lägg eventuellt i lite socker om syran är för hög. Ställ in i kylskåp, den kan stå i flera dagar och bara bli godare...

Skala räkorna och blanda upp dem med limesaft, chili och koriander. Låt stå i kyl i minst en timme.

Hacka upp grönsakerna till hacket i små tärningar.

Häll den kalla soppan i en tallrik, lägg i en hög grönsaker i mitten och lägg räkorna ovanpå. Fantastiskt gott i värmen!


Grillade lammracks med bacon och grillad citron

Det blev en hel del grillande i helgen, precis som det ska vara på sommaren. Lammracks är en liten favorit som gör sig väldigt bra på grillen, speciellt när de ligger i en citronolja med vitlök, timjan och rosmarin. Till lammet serverade jag en grillade bacon bitar, grillad citron, fräsch tomatsallad, fetaostcreme och kokt färskpotatis som fått ligga i ett foliepaket med lite olivolja och lite hela vitlöksbitar.



4 port

ca 1 kg lammracks
1 citron
2 dl citronolja
några kvistar timjan
några kvistar rosmarin
2 klyftor vitlök
300 gr hel rökt sidfläsk

Dela upp lammracken i lagom stora bitar (3 eller 4 ben). Blanda ihop oljan med örterna och krossad och hackad vitlök. Låt ligga någon timme. Skär sidfläsket i centimetertjocka skivor.

Nu kan du om du vill blanda ihop en tomatsallad med tomat, rödlök, balsamico och olivolja, dela upp citronen,  blanda ihop en fetaostcreme (klicka på länken för recept). Det kan också vara dags att koka potatisen, för att sedan lägga den i ett foliepaket med olivolja, vitlök, salt och peppar. Man kan gott hinna dricka ett glas rött samt att sätta på grillen.

När du har fått en bra temperatur på grillen lägg på lammet och citronbitarna. Lägg även på potatispaketet, gärna på indirekt väme... Grilla lammet i några minuter på varje sida, beroende på vilken stekgrad du gillar. Salta och peppra och pensla med oljan som är kvar från marinaden. Känn på köttet medan du grillar så kan du känna dig till när det är bra (inte för fast, inte för löst=medium), sedan kan de ligga lite på indirekt värme ett litet tag medan du grillar baconbitarna. Klart att njutas med lite rödvin och goda vänner!











Avsluta gärna middagen med en fantastisk solnedgång!

Tillbaka i civilisationen

Har varit på landet över helgen, därav de dåliga uppdateringarna. Istället för att uppdatera bloggen har jag lagat massa härlig och somrig mat som snart kommer att dyka upp här på sidan!

Krämig potatissallad

Så här års blir det ju mycket grillat, många picnicar och massa mat ute och då kan det vara skönt att slippa koka potatis, och i stället ha en färdig potatissallad. Oftast brukar jag göra en sallad baserad på vinägrett, men ibland är det gott med en krämig och härlig potatissallad.



ca 20 st kokta potatisar, skurna i bitar
4 salladslökar, eller 1 purjo
1/2 rödlök i skivor
1/2 dl kapris
2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1 rejäl sked dijon
lite honung
några droppar rödvinssvinäger
Salt o svartpeppar

Blanda ihop alla blöta ingredienser till kletet. Smaka av och blanda sedan ner potatis, salladslök, rödlök och kapris.


Fotbollsgrubb del 2

En vanlig, enkel nachotallrik! Snabbt, gott och fotbollsvänligt!


Rostad paprikaaioli

Kalla såser är det bästa tillbehöret till grillad mat. Här är ett enkelt tips på hur man gör en sås som passar både till kött, fisk och kyckling. En rostad paprikaaioli med en härlig sötma från paprikan.



1 röd paprika
2 klyftor vitlök
1,5 dl majonäs
1 lime
några droppar tabasco
cayennepeppar, svartpeppar och salt

Rosta av paprikan i ugnen genom att lägga in den på en oljad plåt i 250 grader tills den börjar bli ordentligt svart. Lägg den sedan på en djup tallrik och dra plastfolie över. När den har svalnat något går nu skalet att dra av utan problem.


Kör paprikan längre än jag gjorde. Den ska bli rejält svart...

Rensa paprikan från frö etc och kör den i matberedare tillsammans med vitlöken och limesaft. Blanda upp med majonäsen och smaka av med tabasco, cayenne, salt och peppar. Smaka hela tiden så du får den styrka du önskar...

Smaklig måltid!


Fetaostfylld kycklingroulade med chorizofrästa grönsaker och baconchips

Tung titel, va? Låter lite jobbigt, men jag svängde ihop det på en timme i köket och det blev jättegott. Till kycklingrouladen serverade jag en gräddfilssås med citron och basilika samt en tomatsallad gjord på helt underbara ekologiska körsbarstomater och härligt doftande basilika från Hornuddens trädgård. En helt annan smak än de man vanligtvis köper. En rundare sötma och en tydligare tomatsmak. Helt underbart!



2 port

2 kycklingfiléer
50 gr fetaost
2 msk philadelphia
färsk basilika
1 paket bacon (jag använde kotlett-bacon, men vilken typ som helst funkar)
2 små chorizo av bra kvalitet, helst färsk
4 sparrisar
100 gr haricot verts

Baconchips

Lägg baconen på bakplåtspapper på en plåt och lägg bakplåtspapper ovanpå. Placera något stort och tugnt (exempelvis en ugnsform i keramik) ovanpå och stoppa in i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Ta ut dem och låt svalna något under press. Ta sedan fram dem och lägg på hushållspapper för att svalna och torka.

Kycklingroulade

Lägg kycklingfilén mellan plastfolie på en skärbräda. Tag fram en köttklubba, eller en liten kastrull, och banka på tills den är platt och lite fyrkantig. Blanda smulad fetaost med basilika och philadelphia och smeta ut ett jämnt lager på kycklingen.



Skär ut ett stort ark plastfolie och placera kycklingen på den. Rulla ihop kycklingen till en rulle med hjälp av plasten och rulla sedan in den i plasten. Knip ihop ändarna och rulla den mot skärbrädan till en fast korv. Rulla in detta paketet i mer plast, så den kan klara kokning utan att vatten läcker in.



Lägg kycklingen i sjudande vatten i en kvart (ja, plasten tål värme!), ta sedan upp den, öppna paketet och stek i smör för att få en fin yta. Skär av kanterna och skär ett diagonalt snitt så du kan ställa rullarna upp på tallriken.

Chorizofrästa grönsaker

Skär grönsakerna i mindre bitar (självklart kan du använda vilka grönsaker du vill). Dela chorizon och fräs dem tills de släpper fett, då kan du lägga i grönsakerna och fräsa dem tills de är klara.






Stekt strömming

Stekt strömming är en riktig svensk klassiker! Bäst passar väl potatispuré till, men det går även bra med färsk potatis. Det är lite synd att göra mos när det finns så fin potatis... Dessutom går det inte att göra mos på den färska potatisen.



2 port

ca 16 strömmingsfiléer
rågmjöl
200 gr smör
dill
salt o peppar

tillbehör:
potatis, skirat smör och rårörda lingon

Blanda smör, dill, salt och peppar. Lägg upp hälften av filéerna med skinnsidan ner och klicka på en klick smör. Lägg de andra filéerna ovanpå dem. Vänd strömmingen i rågmjöl som ar lite saltat och pepprat. Stek filéerna i stekpanna med ordentligt med smör i ca 3 minuter på varje sida. Sedan är det klart för servering med potatis, skirat smör och för de som vill, rårörda lingon.










Gott smör till gott kött

Till allt grillat kött man äter under sommare är det gott med ett enkelt smör istället för tjocka, tunga såser. Kött, sallad och ett smör, mycket mer än så behövs inte.

Till kalventrecôten vi åt under midsommarhelgen åt vi ett smör med soltorkade tomater och citron. Citron är en mycket bra krydda till kött som ger en fräschör och balanseras bra av sötman i de soltorkade tomaterna.



Till en rulle som räcker till ca 10 portioner

400 gr rumstempererat smör
1 citron
ca 1 dl finhackad soltorkad tomat
salt och peppar

Riv skal från citronen och blanda det med smöret och tomaterna. Pressa i saften och blanda runt tills allt bundit ihop. Salta och peppra och smaka av.

Vill du ha den i en fin och smidig rulle, gör så här: Lägg ut en bit plastfolie, ca 40*40 cm och klicka ut smöret längs med ena sidan. Vik ihop den ett varv och försök trycka ut eventuella luftbubblor. Rulla ihop hela rullen och tag sedan tag i kanterna och rulla den mot skärbrädan tills rullen är tajt och hård.



Sedan är det bara att stoppa in den i kylen så den stelnar tills du ska lägga den på köttet... Man kan faktiskt också frysa det man inte äter upp om man vill spara den länge.



Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0