Melanders brasseri

En kväll på Melanders brasseri på Dalagatan börjar med att man på vägen in i restaurangen passerar en vacker fiskdisk där skaldjur ligger och trängs med fiskar. Det sätter en i stämning för vad som ska komma. Melanders är mycket fisk, men det finns även några kötträtter på menyn för den fisk-rädde. Man möts av trevlig och kunnig serveringspersonal, som förutom några små missar, t ex att vi fick fråga efter bröd, eller att de kunde ha frågat om vi ville ha något att dricka medan vi läste menyn, skötte sig mycket bra. Priserna är väl tilltagna men kvaliteten på maten motsvarar de ganska höga förväntningarna.

Jag började kvällen med en klassisk silltallrik med öl och en Bäska droppar. Sillarna var goda, en örtsill och en senapssill men det som stod ut var den enbärsgravade strömmingen som var fantastiskt god.



Till huvudrätt valde jag dagens fisk som var en hälleflundra med skirat smör och pepparrot, enkla tillbehör som passar utmärkt till. Fisken var väldigt vällagad och fantastiskt god. En rejäl bit fisk som sköjdes ner med et gott vitt österikiskt vin.




De övriga i sällskapet smaskade glatt i sig hummer, rökta räkor och musslor.



Allt som allt var det en mycket trevlig kväll. Kanske inte stans mest prisvärda restaurang, men helt klart värt ett besök om man vill fira lite extra.

Ikväll...

Ikväll går jag till Melanders Brasseri och äter fisk. Mer om det imorgon...


Äntligen lasagne!

Nu är jag tillbaka igen... Har inte bloggat speciellt flitigt sista tiden, men nu kommer jag tillbaka med nya krafttag...

Lasagne är en av mina favorit-rätter. Min mamma gör en fantastisk lasagne, som jag inte lyckas efterapa. Istället gör jag min egen lasagne, med lite inspiration från henne. Att ha kycklinglever i köttfärssåsen ger den en djupare och rundare smak. Man får en fyllighet som är fantastisk.


6-8 port

500 gr nötfärs
150 gr hackad kycklinglever
1 pkt bacon i små bitar
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 morot
4 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater

5 dl mjölk
ca 1 dl mjöl
50 gr smör
salt o vitpeppar
3 + 1 dl riven ost

Lasagneplattor




Stek bacon i en djup gryta. Lägg i färsen lite i taget och stek. I en annan panna stek upp lök, vitlök och lever. Häll levern och löken i grytan med färs. Tillsätt tomatpurén och morötterna och låt fräsa en minut.  Häll på de krossade tomaterna och en dl vatten och låt koka under lock.

Koka upp mjölken. I en annan kastrull smält smöret och häll i mjölet och rör runt tills det blir en jämn massa. När mjölken kokar häller du i smörblandningem, lite i taget till den får en tjock konsistens. Krydda och rör ner osten (3 dl) och låt smälta. Smaka av!

Nu är det dags att bygga lasagnen. Ta vad formar du har som passar, själv hade jag bara runda formar, då får man knäcka lite pastaplattor, men det går bra ändå. Börja med ett lager köttfässås, sedan plattor, sedan köttfärssås igen och ett lager bechamél. Sedan plattor igen och köttfärssås och bechamel. På med terdje lagret plattor och toppa med bechamel. Häll den rivna osten (ca 1 dl) över och kör in i en ugn på 180 grader i ungefär 25-30 minuter tills den har en vacker färg. Stick en kniv igenom för att känna att pastan är färdig. Låt lasagnen vila i 10 minuter innan du lägger upp.


Nu har du en fantastisk lasagne som bara blir godare dagen efter när man käkar den som lunchlåda. Lasagne-rester är det bästa...


Mer kommer

Jag är lite dålig på att uppdatera, men ny mat kommer snart! Lasagne blir det ikväll...

Indiskt, typ

Det är inte så väldigt ofta jag lagar mat med ursprung utanför europa. Det beror inte på att jag inte gillar den maten. Tvärtom, jag tycker att det är väldigt gott. Jag är bara inte så bra på det. Indierna lagar bättre indisk mat än mig och därför köper jag hellre maten av dem som kan laga den! Men ibland kan det vara kul att göra ett försök... Denna gången gjorde jag en sorts Tikka Masala, och fuskade lite med att använda en färdig pulverkrydda på påse som grund och sedan lägga till smaker.



4 port

600-800 gr kyckling i bitar (jag körde lårfilé)
1 burk kokosmjök
1 burk creme fraiche
1 påse Tikka Masala krydda
röd curry pasta
sambal oelek
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 morötter
sockerärtor
salt och peppar

Stek upp kycklingen med lök och vitlök. I med alla kryddor, var försiktig med sambal. Krydda på efter egen styrka och smak. Häll på kokosmjölk, creme fraiche och skuren morot och låt puttra i minst 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Man kan även pressa i lite lime om man vill öka syran. Servera med mango chutney, naan-bröd, ris och kanske en yoghurtsås.


Tapas - den ultimata mysmaten!

Att servera en massa små-rätter och ha en plockväll är ett väldigt trevligt sätt att umgås. Antingen som förrätt eller som en hel måltid, så stimulerar små-plock trevliga samtal på ett chose-fritt sätt. Massa mat, massa vin och trevligt sällskap är det ultimata sättet att umgås! Man kan hitta på lite vad som helst. Gå till affären och låt dig inspireras...



Detta serverade jag:

Lufttorkad skinka
salami och ölkorvar
ostfyllda oliver
friterad feta-ost
baconlindade dadlar
Bruschetta med rökt sik, creme fraiche och stenbitsrom

Friterad feta


1 pkt god feta
mjöl
ströbröd
2 ägg
chilipulver
koriander

Blanda chilipulver och hackad koriander med ströbröd. Knäck och vispa till äggen. Häll upp mjöl på en tallrik. Dubbelpanera fetan genom att först doppa den i mjöl, sedan äggen och sist ströbrödet. Se till så hela osten är täckt.





Hetta up en kastrull med matolja eller friteringsolja. Testa oljans temperatur genom att lägga i en brödbit. Den ska bubbla ordentligt men inte bli för brun på en gång. Se till att ha ett lock till kastrullen bredvid, utifall att det skulle börja brinna. Försök ALDRIG släcka brinnande olja med vatten!!! Kväv med locket istället.

Fritera osten tills den får en fin färg.



Baconlindade dadlar


Ta ur kärnorna ur de torkade dadlarna. Linda bacon runt och stick en tandpetare igenom. Grilla av i ugn till de har bra färg, eller stek i en stekpanna.


Rökt sik på bruschetta (svensk tapas!)



Skär baguette i sneda skivor och häll på lite olivolja, salt och peppar. Grilla av i ugnen tills de har fin färg. Lägg på rensad rökt sik, creme fraiche och stenbitsrom. Dra ett par drag med pepparkvarnen.

Världens enklaste dessert

Pannacotta måste nog vara den enklaste desserten man kan göra. Det tar ungefär fem minuter, plus tid i kyl, och sedan har man en härlig dessert som lägger sig som bomull kring hjärtat (och höfterna...).

Vit choklad-pannacotta med bärkompott



4 port

4 dl grädde
1 dl socker
1 vaniljstång
100 gr vit choklad
2 gelatinblad

Bär
socker

Koka upp grädden med socker och urgröpt vanilj. Lägg gelatinbladen i blöt. När grädden kokar lägg i den urkramade gelatinen och vispa. Ställ kastrullen åt sidan och bryt ner chokladen och rör runt. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 4 timmar.

Koka ihop valfria bär (t ex hallon och blåbär) med socker och kanske en gnutta vaniljsocker och småputtra på svag värme till önskad konsistens.

Färdigt! Enklare än så blir det inte. Lätt att göra till många!

Fläsklägg med rotmos

Fläsklägg med rotmos, äkta husmanskost. Enkelt, billigt och inget krimskrams. Mat som ger minnen och dofter som letar sig rakt in i själen...

Jag skulle dock rekommendera att inte köpa färdigrimmad lägg. Den jag köpte var helt enkelt inte salt nog. För dålig rimning, antar jag. Enda sättet att vara säker på att det är välrimmat är att göra det själv... Receptet är dock för färdigrimmad lägg!



3-4 port

2 kg rimmad fläsklägg med ben (låter mycket, men det är mycket svinn)
2 morötter
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 gul lök
salt

4 morötter
1 kålrot (modell mellan)
3 potatisar
smör
salt o peppar

Skölj av läggen och lägg den i en stor kastrull. Fyll på med morötter och kryddor. Häll på vatten tills det täcker. Om du liksom jag misstänker att läggen inte är tillräckligt salt, lägg i lite salt i vattnet. Koka upp och skumma av det mörka skummet som bildats. Sänk temperaturen och lått allt småputtra i 2 timmar eller längre, tills köttet faller av benen.


Skala och skär rotfrukterna i bitar. På med vatten och salta. Koka rotfrukterna tills de är mjuka. När de är klara, häll av det mesta av vattnet och pressa genom en potatispress eller mosa på bästa sätt du kan komma på. Späd till önskad konsistens med vattnet från fläskläggskoket. Klicka i en klick smör och vispa runt. Ta i en nypa vitpeppar och smaka av.


Ta upp den färdiga fläskläggen och skär av svål och fett. Plocka köttet från benen. Sedan är det bara att lägga upp och njuta med en god senap och en god öl!


Jordärtskocksoppa med pilgrimsmussla


Jordärtskockan är fantastisk. En liten, ful knöl är den men med en underbart mild och härlig smak. Passar utmärkt att göra soppa eller puré på. Denna gången lyxade vi med pilgrimsmusslor, men en billigare variant är att toppa med lite rökt lax eller varför inte lite knaperstekt bacon?!?

4 port (som förrätt, 2 port som huvudrätt)

400-500 gr jordärtskocka
2 dl grädde
1 gul lök
salt, vitpeppar
Pilgrimsmusslor

Skala jordärtskockorna och lägg dem i en kastrull tillsammans med den hackade löken. Fyll på med vatten och koka tills skockorna är mjuka. Häll då av hälften av vattnet och mixa sedan med mixerstav, eller häll i matberedare, till en slät smet. Häll på grädden och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.

Stek pilgrimsmusslorna i het panna i någon minut på varje sida. Servera!


Ringla lite olivolja, eller tryffelolja i soppan som dekoration!

Mat, igen

Äntligen har jag lite tid att laga mat hemma igen efter en tung jobbvecka. Ikväll blir det en tre-rätters middag, bestående av jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla, fläsklägg med rotmos och en vit choklad-pannacotta med bär. Recept och bilder kommer imorgon!

Äkta bearnaise

Kött med bea, blir mat bättre?
Skillnaden på en äkta hemlagad bearnaissås och en som man köper färdig i affären är enorm... Det kräver lite jobb och lite precision, men det är helt klart värt det. Häromdagen lagade jag en entrecôte som jag körde på väldigt låg temperatur (110 gr) till medium rare (58 gr) och den blev fantastiskt härlig och saftig och medan den stod i ugnen i nästan 2 timmar hade jag gott om tid att först slöa och sedan slå ihop bearnaisen.



4 port

250 gr smör
2 schalottenlökar
3 ägggulor
1 liten burk dragon i vinäger
1/2 dl vinäger (helst rödvinsvinäger, men vit går också bra)
ca 10 krossade vitpepparkorn
cayenne
salt

Finhacka lökarna och lägg dem tillsammans med hälften av dragonbladen och dragonvinägern (ca 1/2 dl), vinägern och vitpepparn i en kastrull och koka ihop tills det återstår några matskedar vätska. Sila av, låt svalna lite och spara vätskan i en kastrull som du placerar i ett vattenbad. Vattnet ska vara varmt men inte koka. Smält smöret i en kastrull. Kläck i ägg-gulorna i vinägerbandningen och vispa om tills den tjocknar. Vispa sedan långsamt, till en början droppvis, i smöret. Nu skall det tjockna ännu mer. Försök att inte hälla i den vita delen av smöret, utan bara den blanka gula delen. Ingen katastrof om det vita kommer med, men det blir bättre utan. Tillsätt de kvarvarade dragonbladen, salt och en liten nypa cayenne och smaka av.

Blodpudding med varm kål- och baconsallad

Vi kan ju inte äta lyxmat hela tiden. Ibland säger plånboken ifrån och man får köpa något lite billigare. Något som är både billigt och gott är blodpudding, men det blir lätt lite trist med den sedvanliga råkosten och lingonsylten, så jag gjorde en liten twist på det. Jag gjorde en varm sallad på savoykål och bacon som blev mycket god till. Matig och full av smak. Jag måste säga att jag älskar varm kål...



2 pers

1/2 huvud savoykål
1 pkt bacon
ca 1 dl ljus sirap
1 msk balsamvinäger
chilipulver
tabasco
salt och peppar

Skär kålen i smala strimlor och baconen i mindre bitar. Stek baconen i en stor stekpanna eller wok. När de är nästan knaperstekta, tillsätt kålen och ringla över sirapen och häll på vinägern. Vänd runt tills kålen börjar mjukna. Krydda med lite chilipulver, några droppar tabasco och salt och peppar tills du är nöjd med smaken. Under tiden har du stekt blodpuddingen och allt blir klar ungefär samtidigt. God och enkel mat på ca 10 minuter!



Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0