Söndagsbruncha mer!

Söndagarna är den långa mysfrukostens dag. Idag blev det bagels med rökt lax och avocado, mums... En annan riktig brunch klassiker är amerikanska pancakes med lönnsirap. Jag har gjort dem här på bloggen tidigare men förra vecka testade jag ett nytt recept med lite mer mjöl och mer bakpulver. Blev riktigt fluffigt och gott!




4 msk smör
2.5 2.5 dl mjölk
3 3 dl mjöl
1 1 msk socker
4 4 tsk bakpulver
1 1 krm salt
2 2 st ägg
Smör, till stekning

Värm upp mjölken med smöret tills smöret smält. Under tiden blanda ihop de torra ingredienserna. Låt mjölken svalna något och blanda sedan ut ägget i mjölken. Häll i de torra ingedienserna och blanda runt tills smeten är klumpfri. Häll sedan ut smeten i ca 10 cm stora pannkakor i en varm stekpanna med lite smör i och stek ett par minuter på varje sida. Vill du kan du lägga i lite blåbär eller choklad i pannkakorna. Njut med lönnsirap. Testa gärna att äta med knaperstekt bacon också, riktigt gott!

Blomkålssoppa - enkelt, gott och billigt

En krämig och len blomkålssoppa kan vara den perfekt förrätten, den mättande lunchen eller den värmande middagen. Den är enkel att piffa till genom att lägga i några räkor, lite stekta kantareller, en örtolja, en klick getostkräm eller självklart lite knaperstekt bacon. Snabb och smidig att göra och kostar inte mer än några kronor...



4 port

1 blomkålshuvud
1 shalottenlök
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk mild vinäger, t ex champagnevinäger eller sherryvinäger
1 klick smör

Bryt av blomkålsknopparna från stammen. Hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Lägg i blomkålen och fräs i 1 minut. Häll på vatten tills det täcker, salta och koka blomkålen tills den är helt mjuk, ca 15 minuter. Häll av ungefär hälften av vattnet och koka upp igen med grädden och mjölken. Mixa med en stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt, vitpeppar och ett par droppar mild vinäger. Blanka av genom att röra ut en klick smör i soppan precis innan servering.


Gute Lounge och Grill

Nu har jag varit sådär frånvarande igen. Vet inte om jag får använda det som försvar men jag har haft en ledig dag den senaste månaden och inte haft energi att varken laga mat eller skriva om det... Nu verkar dock jobbsituationen ha löst sig och jag är tillbaka med ny energi...

Förra veckan var vi på ytterligare en krogpremiär. Denna gång var vi på Gute Lounge and Grill på Brunnsgatan 6. Krogen ligger i samma lokaler som Gotland Restaurang och Bar och är alltså deras systerkrog. Tanken verkar vara att Loungen ska vara en mer ledig miljö med stark känsla av att vara utomhus. Man har t ex använt utomhusmöbler istället för vanliga och man använder mycket sten och växter för att skapa en känsla av att sitta på Gotland en varm sommarkväll. Tyvärr anser jag att det inte riktigt lyckas. Istället för att skapa en varm atmosfär känns stället kalt och kallt. Det är för stort, för vitt och för tråkigt...



Maten som bjöds på var däremot riklig och välsmakande. Kanske inte den mest intressanta maträtt jag ätit, men råvarorna är utmärkta och och det finns en klar kärlek i matlagningen. Tittar man på menyn känns den mer spännande. Priserna är dyra, men vill man ha bra råvaror får man väl vara villig att betala för det... Eller, vet inte om jag skulle vara villig att betala nästan 200 kr för grillad halloumi med svamp. Undra om det är Gotländsk Halloumi?


På det stora hela känns Gute Lounge och Bar som ett ställe jag inte kommer rusa till för att besöka igen, då åker jag nog hellre till den riktiga ön...



Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0