Underbara sommar

Sommaren är underbar! Vackra bär, godaste potatisarna, värme och grönska.










Saftar och syltar

Spenderar lata dagar i västergötland och ägnar mig åt att ta hand om vad föräldrarnas trädgård har att erbjuda. Har gjort gelé på vita vinbär och körsbärssylt med vanilj och tänkte nu försöka mig på någon typ av blandsaft... Återkommer med recept och bilder.

Toast Skagen

Vilken är den mest klassiska och uppskattade svenska förrätten? Svaret bara måste bli en Toast Skagen. Fantastiskt gott och står sig genom alla tider och alla trender... Så här gör jag.



2 portioner

ca 40-50 handskalade räkor
1 dl majonäs
1/2 dl gräddfil
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl rom (stenbit eller om budget tillåter löjrom)
1 citron (saften fån halva samt resten till servering)
2 msk riven pepparrot
1/2 dl hackad dill
2 skivor rostbröd
salt och svartpeppar

Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser,. Smaka av och lägg upp på en rostad, eller smörstekt skiva bröd. Himmelrike på en skiva bröd!

Grillad tonfisk med mangosalsa och granatäppelsallad

Nu är jag tillbaka på bloggen med ny energi och nya matidéer! Nu när sommaren är här längtar man efter härligt fräsch och enkel mat. I helgen lagade vi en fantastisk citron- och vitlöksmarinerad tonfisk med het mangosalsa och geanatäppelsallad. Det blev riktigt somrigt och fräscht!



2 port

300 gr tonfisk i ca 1,5 cm tjocka skivor
1/2 citron
1 klyfta vitlök
2 msk neutral olja (ex rapsolja)

1 mango
1 gul chili (eller röd)
1/2 färsk jalapeno
1/2 rödlök
1 liten knippa koriander
2 msk neutral olja
1 lime

2 nävar skottsallad (t ex mangoldskott, machesallad, ruccola eller annat)
1 granatäpple
2 msk neutral olja
1 msk balsamvinäger

Salt och peppar

Marinera tonfisken genom att lägga den i en plastpåse och sedan riva ner citronskal från en halv citron, pressa i saften samt riva ner vitlök. Häll på olja och peppar, förslut påsen och blanda runt.

Hacka mangon, rödlöken och chilin fint. Blanda ner hackad koriander oljan och limesaften. Krydda med salt och peppar och blanda runt.

Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna i en bunke. Se till så du inte får med några av de vita "väggarna". Blanda med olja och vinäger. Precis innan servering blandar du i skotten.

Lägg tonfiskskivorna på en grill med fin glöd, eller i en stekpanna, och grilla i ca 1 minut på varje sida. Salta. Vänd den gärna 90 grader så du får ett fint kryssmönster.

Färdigt att äta! Njut med ett gott glas vin eller en öl.

Sommarledigt

Jag tog lite sommarledigt här från bloggen för att samla ny inspiration och blogglust. Kommer åka iväg till skärgården i helgen och äta massa gott och återkommer så snart jag kommit tillbaka med nya, somriga och härliga recept.


Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen

RSS 2.0