örtpyssel
Idag har jag varit pysslig och sått basilika samt planterat om en salvia, som jag köpte på ica. Vad ni kanske inte vet om mig är att jag fullkomligt suger på att sköta växter. Allt jag rör vid dör, så ni kommer nu att med sanslös spänning få följa hur mitt lilla balkongprojekt kommer utvecklas. Kommer växterna leva eller dö? Kanske skulle starta ett betting-bolag...

Basilikafrön ligger nu och gror i jorden, hoppas jag

Salvia i kaffeburk

Basilikafrön ligger nu och gror i jorden, hoppas jag

Salvia i kaffeburk
Påskfirande
Lite bilder från min matglada påsk, fylld av ägg, sill, nässelplockning och massor av vila!

Med riktiga vaktelägg...






Med riktiga vaktelägg...





Svävar inte på moln på Cloud Nine
Cloud Nine vid Norra Barntorget är en restaurang inspirerad av 20-talet franska imperialism och menyn visar delar från alla kolonierna. Man kommer in i en trevlig miljö med marmor, speglar och 20-tals posters på väggarna med en ljus och snygg bar. I bakgrunden sorlar musik som Madonna, hip hop och allt annat än fransk musik. Musiken gör inte direkt så att man hamnar i stämning för en trevlig middag utan känns mer som om man är på ett café.
Menyn är något spretig, men det får man väl acceptera när man valt olika kolonier som sin inspiration. Först smakade vi dumplings, två ångade räkgyoza och två friterade wontons med fläsk. Dessa var goda, men inget speciellt och för 135 kr känns det lite saftigt.
Till huvudrätt beställde jag in kalventrecôte med picklad tomat- och chilichutney, sötpotatisfritters och pistageaioli. Köttet var perfekt stekt, även om jag tyckte att det mer liknade biff än entrecôte. Tyvärr kunde jag inte njuta av köttet eftersom smaken av chutneyn totalt dödade all smak det fina köttet hade. Dessutom hade de lagt på en rödvinssås som var så söt att det nästan krullade sig på tungan, en sötma som bara förstärktes av sötpotatisen. Obalans kan man enkelt uttrycka rätten. Vi smakade också en duo i lax med tamarind och mango- chili, där tamarinden var alldeles för sur och mangon var alldeles för söt. Återigen dränktes råvaran i för mycket smaker. Laxen var dessutom placerad på spenat med en kassavarotsrösti under. Hur ska man lyckas behålla krispigheten i en rösti om man lägger blöt spenat ovanpå?

Servicen var bra, men charmlös. Exempelvis fick vi bra rekommendation av vin från vår servitör. Charmen var nog dock det jag saknade mest på Cloud Nine, och då syftar jag inte enbart på musikvalet. Lunchcafeteria salt- och pepparkar vid bordet, extremt tråkig storpacks-tvål i badrummet samt trista tryfflar till kaffet.
Enkelt sätt får nog obalans och charmlöshet vara de ord som får sammanfatta mitt besök på Cloud Nine. Plånboken blev ganska mycket lättare också då det inte är speciellt billigt.

Menyn är något spretig, men det får man väl acceptera när man valt olika kolonier som sin inspiration. Först smakade vi dumplings, två ångade räkgyoza och två friterade wontons med fläsk. Dessa var goda, men inget speciellt och för 135 kr känns det lite saftigt.
Till huvudrätt beställde jag in kalventrecôte med picklad tomat- och chilichutney, sötpotatisfritters och pistageaioli. Köttet var perfekt stekt, även om jag tyckte att det mer liknade biff än entrecôte. Tyvärr kunde jag inte njuta av köttet eftersom smaken av chutneyn totalt dödade all smak det fina köttet hade. Dessutom hade de lagt på en rödvinssås som var så söt att det nästan krullade sig på tungan, en sötma som bara förstärktes av sötpotatisen. Obalans kan man enkelt uttrycka rätten. Vi smakade också en duo i lax med tamarind och mango- chili, där tamarinden var alldeles för sur och mangon var alldeles för söt. Återigen dränktes råvaran i för mycket smaker. Laxen var dessutom placerad på spenat med en kassavarotsrösti under. Hur ska man lyckas behålla krispigheten i en rösti om man lägger blöt spenat ovanpå?


Servicen var bra, men charmlös. Exempelvis fick vi bra rekommendation av vin från vår servitör. Charmen var nog dock det jag saknade mest på Cloud Nine, och då syftar jag inte enbart på musikvalet. Lunchcafeteria salt- och pepparkar vid bordet, extremt tråkig storpacks-tvål i badrummet samt trista tryfflar till kaffet.
Enkelt sätt får nog obalans och charmlöshet vara de ord som får sammanfatta mitt besök på Cloud Nine. Plånboken blev ganska mycket lättare också då det inte är speciellt billigt.
Ikväll...
Ikväll ska jag till Cloud nine och testa deras meny, inspirerad av den franska imperialismen. Det ska bli spännande, och förhoppningsvis gott. Återkommer imorgon med ett utlåtande :)
Ni andra, som inte får gå ut och äta, kan få frestas av en biff med vitlökssmör och sparrissallad...

Ni andra, som inte får gå ut och äta, kan få frestas av en biff med vitlökssmör och sparrissallad...

Ha en fantastisk lördagkväll!
rökt röding med spenat
Rökt fisk är underbart när våren kommer. Jag serverade den med fräst spenat och shalottenlök med sockerärter och kall dill- och romsås. Mums!




Snabbgjord cheesecake
Som ni kanske har förstått vid det här laget är jag inte jättemycket för att göra desserter. Ibland tar dock sötsuget över och man vill ha något gott efter middagen. Jag gjorde en snabb och enkel cheesecakevariant på vad jag hade hemma häromdagen och det blev riktigt lyckat!


2 port
6 maryland cookies, eller annan valfri kaka
100 gr philadelfia
1 dl vispgrädde
1 dl apikosmarmelad
zest av en citron
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Krossa kakorna och lägg det mesta i botten på två glas, spara lite till toppgarnering. Vispa graden, florsockret och vaniljsockret. Blanda sedan upp det med philadelfian till en jämn smet. Riv i lite citronzest och smaka av. Varva sedan smeten i glasen med aprikosmarmeladen och garnera sedan med det överblivna kaksmulet. Njut!
6 maryland cookies, eller annan valfri kaka
100 gr philadelfia
1 dl vispgrädde
1 dl apikosmarmelad
zest av en citron
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Krossa kakorna och lägg det mesta i botten på två glas, spara lite till toppgarnering. Vispa graden, florsockret och vaniljsockret. Blanda sedan upp det med philadelfian till en jämn smet. Riv i lite citronzest och smaka av. Varva sedan smeten i glasen med aprikosmarmeladen och garnera sedan med det överblivna kaksmulet. Njut!
Vårkänslor
Nu när solen börjar titta fram och temperaturen rör sig på plusgrader blir jag inte bara sugen på fisk med kalla såser utan även på fräscha sallader. Något sam jag tycker är gott är att blanda i nötter i salladen. Det blir en trevlig brytning i textur när man får något knaprigt i munnen. Extra gott blir det om man torrrostar nötterna i en het stekpanna eller i ugnen, då kommer smakerna fram ännu mer.
Denna salladen gjorde jag med kyckling, fetost, avocado och valnötter. Till den gjorde jag en senapsvinägrett.

Blanda ihop allt och vispa runt oordentlig så dressingen emulgerar. Blanda i din sallad.
Denna salladen gjorde jag med kyckling, fetost, avocado och valnötter. Till den gjorde jag en senapsvinägrett.

Senapsvinägrett
Lagom till en stor salladsskål
3 msk olivolja
1,5 msk vinäger (jag använde en blandning av rödvinsvinäger och sherryvinäger, men balsamvinäger eller vitvinsvinäger går också bra)
1,5 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt och peppar
Lagom till en stor salladsskål
3 msk olivolja
1,5 msk vinäger (jag använde en blandning av rödvinsvinäger och sherryvinäger, men balsamvinäger eller vitvinsvinäger går också bra)
1,5 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt och peppar
Blanda ihop allt och vispa runt oordentlig så dressingen emulgerar. Blanda i din sallad.
Chorizo- och grönsakssoppa
Ibland är det gott med en enkel soppa. En soppa värmer upp en inifrån och gör att man mår bra. Nyttigt och bra för kropp och själ... Denna soppa gjorde jag med chorizo som grund. Tyvärr har min mataffär bara tråkig chorizo, men om du vill göra soppan riktigt god satsa på en riktig chorizo.


4 port
2 Chorizo
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar blekselleri
1 tomat
1 stjälk rosmarin
1 msk paprikapulver
(2 msk olivolja)
3 msk koncentrerad kycklingfond
1 liter vatten
salt och peppar
Börja med att hacka alla grönsaker samt chorizon i centimeterstora kuber. Håll tomater för sig och rotfrukter för sig... Hacka vitlöken samt dra bladen från rosmarinstjälken och hacka bladen. Börja stek chorizon (om du använder en kvalitetschorizo behöver du inte använda något fett, annars behöver du hälla i lite olivolja...) Lägg sedan i lök, vitlök och selleri och fräs i några minuter. Rör runt med en slev så inte löken tar färg. Tillsätt morötter och paprikapulver och fräs ytterligare någon minut. Häll sedan på tomaterna, fonden, rosmarinen och vattnet och koka upp. Sänk värmen och låt puttra långsamt i ca en kvart. Smaka av med salt och peppar.
2 Chorizo
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar blekselleri
1 tomat
1 stjälk rosmarin
1 msk paprikapulver
(2 msk olivolja)
3 msk koncentrerad kycklingfond
1 liter vatten
salt och peppar
Börja med att hacka alla grönsaker samt chorizon i centimeterstora kuber. Håll tomater för sig och rotfrukter för sig... Hacka vitlöken samt dra bladen från rosmarinstjälken och hacka bladen. Börja stek chorizon (om du använder en kvalitetschorizo behöver du inte använda något fett, annars behöver du hälla i lite olivolja...) Lägg sedan i lök, vitlök och selleri och fräs i några minuter. Rör runt med en slev så inte löken tar färg. Tillsätt morötter och paprikapulver och fräs ytterligare någon minut. Häll sedan på tomaterna, fonden, rosmarinen och vattnet och koka upp. Sänk värmen och låt puttra långsamt i ca en kvart. Smaka av med salt och peppar.
