Bouillabaisse

En fiskgryta är riktigt gott nu på tidig sommar, eller sen vår om man hellre vill det. Fräscht och lätt, men ändå mättande och rustikt. Servera med gott bröd och en klick aioli.



4-6 port

400 gr lax
400 gr vit fisk, t ex sej eller kolja
1 nät musslor
25-30 räkor, skalade
1 fänkål
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 purjolök
2 morötter
3 potatisar
3 stänk tabasco
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 pkt saffran
4 dl vitt torrt vin
5 dl fiskbuljong, eller motsvarande utblandad konc fiskfond
salt och peppar

Aioli:
3 äggulor
3 dl matolja
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
salt och vitpeppar

Börja med att hacka alla grönsaker och lökar i grova bitar, fräs upp dem i en stoooor gryta tillsammans med tomatpuré och saffran. Häll på buljong, vin och tomatkross och koka ett tag. Smaka av och krydda upp med salt, peppar och tabasco.

Rensa musslorna och kasta de öppna musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Skär fisken i ca 2 cm stora kuber.

Gör aiolin genom att riva ner vitlöken i äggulorna. Vispa långsamt ner oljan så aiolin tjocknar. Smaka av med citron, salt och peppar. Så här långt kan du förbereda.

10 minuter innan servering hivar du i all fisk och musslorna (är grytan för liten kan du koka dem separat och lägga dem i grytan sen, så gjorde jag...), låt puttra i ca 10 minuter, tills fisken är klar och musslorna har öppnat sig. Toppa med räkorna och njut med en skiva gott bröd.


Kommentarer
Postat av: Mor

Fel av mig!! såg inte de halva citronen; hur man nu kunde missa det...

2011-05-18 @ 22:21:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen