Torskrygg med pepparrotscréme, körvelfrästa champinjoner och vitvinssås

Det var ett tag sedan mitt senaste inlägg. Det är sånt som händer när man jobbar mycket. Men jag hoppar rätt in i leken igen med en smarrig firre. Torsk är en av mina favoritfiskar, och den är återigen helt ok att äta då man kan få tag i finfin odlad torsk. Konsistensen och smaken på torsk sopar banan med de andra torskfiskarna! Servera rätten med kokt potatis, tror att det kommer bli underbart i sommar, när färskpotatisen kommer...



2 port

ca 300-350 gr torskrygg

1 dl riven pepparrot
1 dl creme fraiche
1 msk pressad citron

6 champinjoner
1 schalottenlök
1 dl hackad körvel, färsk
smör till stekning

2 dl vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
1 dl vatten
2 dl grädde

Börja med pepparrotscremen. Vispa creme fraichen hårt tills den blir fast, detta tar ca 3-5 min med en elvisp. Blanda med pepparrot, citronsaft, salt och peppar och ställ svalt till servering.

Om du ska servera potatis till kan du börja koka den nu.

Kvarta champinjonerna och hacka löken. Stek i smör med salt och peppar. Håll varmt i en ugn på ca 80 grader. Blanda i körvel precis innan servering.

Dela upp torken i portionsbitar. Stek i en stekpanna med skinnsidan ner i ca 3 minuter. Vänd fisken och häll i vin, fond och vatten och låt sjuda tills fisken är nästan klar, ca 5 minuter beroende på tjockleken av fisken. Fibrerna skall nästan börja dela på sig. Håll varmt i ugnen.

Vrid upp värmen och koka ihop vätskan till ca hälften. Häll i grädden och koka upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar och ev lite extra citronsaft. Om du vill ha en tjockare sås, red den med lite maizena blandat i vatten.

Servera med lite färsk körvel och citron.

Kommentarer
Postat av: Gott

Suuuupergod sås! Men pepparrotscremen blev sådär wasabi-stark x 10. Är det möjligt att det står fel i receptet med 1 dl pepparrot till 1 dl creme fraiche?
Annars blev det riktigt gott som sagt - tack för receptet!

2013-09-30 @ 19:00:33
Postat av: Janne

Det bästa vi ätit på mycket länge. Kommer att bli favorit bland bjudmat en längre tid framöver.

2014-06-28 @ 18:00:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen