Ankbröst med muscovadofrästa fikon och madeirasås

Denna ankrätt åt vi på nyårsafton, och det blev en riktig hit. Anka gillar ackompanjemang av sötma och syra, här i form av sötsyrliga fikon och en mustig och lite söt madeirasås. Till allt serverade jag rostade rotfrukter och sparrispotatis.



4 port

2 stora ankbröst med fett
Flingsalt och svartpeppar

3 dl madeira
2 msk kalvfond
1 msk muscovadosocker
1/2 morot
1/2 palsternacka
1/2 gul lök
1 fikon (helst färskt)
2 msk balsamvinäger
salt och peppar

4 färska fikon
2 msk muscovado
2 klickar smör
2 msk balsamvinäger

Skär ett kryssmönster i fettet på ankan. Värm upp en stekpanna med lite olja och stek sedan ankan med fettsidan ner i ca 2 minuter tills fettet har fått en mörkt gyllenbrun färg och blivit krispig. Stek sedan ankan i en halv minut på andra sidan.


Fräs upp rotfrukterna, fikonet och löken tillsammans med sockret i en kastrull. Häll på de övriga ingredienserna och låt koka ihop till halva mängden. Såsen skall ha tjocknat och behöver inte redas. Smaka av.

Halvera fikonen på tvären. Så här långt kan man förbereda. Se till att förbereda dina tillbehör, t ex rotfrukter.


Vid servering lägg ankan på ett ugnsgaller som du placerar ovanpå en långpanna och kör in i ugnen på 175 grader i ca en kvart eller tills den har en kärntemperatur på 54 grader för medium.

Medan ankan är i ugnen smält ihop smör och socker i en stekpanna och fräs sedan dem med snittytan neråt i ett par minuter. Häll på balsamicon och sväng sedan runt dem så de blir frästa på alla sidor.

När ankan gått klart i ugnen låt den vila i ca 10 minuter under folie. Tranchera sedan upp brösten i fina skivor, ungefär ett halvt bröst per person räcker gott och väl.

Kommentarer
Postat av: Björn

Sånt här gör man i sömnen... Gäsp! :P

2011-01-05 @ 23:31:07
Postat av: Björn

Skojar bara... Jag blir imponerad av vad du hittar på. Det här riktigt, riktigt smarrigt ut!!!

2011-01-05 @ 23:32:14
Postat av: Mårtenssons kök

Mmmm, anka som är så gott. Fast riktigt så röd brukar vi inte ha vår... Fuskade lite sist och serverade "pekingsås" från Thaiaffären till, huga så gott.

2011-01-09 @ 21:13:03
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Anonym

Åh såå gott! Älskar anka! Röd ska den vara, blir ju torr annars! Tur att gubben är kock ;)

Kanonbra sida, får man ju lite inspiration hehe

Kul att se någon annan som gillar bacon, det är jag ensam om i min familj ;)



Ha det gott!

2011-02-02 @ 11:26:43
URL: http://nanetteochlitetill.blogg.se/
Postat av: Alanmathea

Great idea make it site. Thank you.

2011-09-14 @ 15:36:51
URL: http://alanmathea.blogimagine.com
Postat av: Märta

Bra blogg du har! Jag har läst igenom några av dina andra blogginlägg och jag gillar vad jag ser :).

2012-03-18 @ 20:31:37
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen