No-bean texas chili

Det finns hysteriskt många recept på texas chili på internet och här kommer ytterligare ett. I den här varianten har jag valt att använda chilisorter som är lätta att hitta på din lokala mataffär. Blir måhända godare med massa roliga sorters chili med olika form, färg och styrka, men om man vill slippa leta runt i specialaffärer kan jag garantera att denna chilin blev riktigt, riktigt smaskig! Det viktigaste med en chili är att låta den ta tid. Köttet måste koka så länge att det trasar sönder för att konsistens, färg och smak ska komma fram ordentligt. Men, men, det är ju inget direkt jobb, bara sätta på grytan på förmiddagen och sedan pilla sig i naveln ända till det är dags att äta:)



4-6 portioner

1 kg högrev i grytbitar
1 pkt bacon
2 vitlök solo
1 grön chili
1 torkad röd chili (färsk går också bra)
1 msk chilipulver
2 msk mjöl
ca 2 msk hackad koriander
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
några droppar liquid smoke
3 msk rödvinsvinäger
3 msk socker (gärna farin eller muscovado)
3 stänk tabasco
1 tsk oregano
1 öl av lagertyp
1/2 dl oxfond
vatten
salt


Börja med att strimla och steka baconen i en het panna. När den är lite knaprig lägg över den i en stor gryta, gärna gjutjärn eller emalj. I fettet från baconen börja sedan i omgångar steka köttet. Släng även i vitlöken som du krossat eller hackat grovt.  Du kanske behöver fylla på med lite rapsolja. Lägg över köttet i grytan.

Fräs runt grytan med köttet och röd och grön chili. Pudra över mjöl samt de torra kryddorna och sockret. Häll på ölet, oxfonden, vinägern och fyll på med vatten tills det täcker köttet. Häll i tabasco, liquid smoke och koriander. Koka upp allt och låt det hela sedan sjuda under lock i ca 4-5 timmar tills köttet börjar lösa upp sig. Smaka av med salt och servera sedan med tortillachips och gräddfil eller creme fraiche.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen