Entrecôte med palsernackspuré, rödvinssky och pommes allumettes

Jag har ingen fritös, men det behöver inte stoppa mig från att göra en god variant av pommes frites hemma. Pommes allumettes är små pommes frites, som man får genom att skära potatisen julienne. Jag friterade genom att fylla upp ca 1,5 cm olja i min stekpanna och sedan lägga i potatisen och vända runt lite på dem. Mumsigt värre!2 port

2 skivor entrecôte

1 palstenacka
1 dl grädde
smör till puré samt stekning

2 dl rödvin
2 msk kalvfond

300 gr potatis av fast sort
ca 4 dl matolja

Börja med att skala palsternackan och dela den i bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Under tiden kan du skära potatisen i julienne (typ tändstickor). Enklast gör man detta med en mandolin. Lägg dem i vatten så de inte mörknar innan friteringen.

Häll av nästan allt vatten från palsternackan, men spara ungefär en halv deciliter. Häll på grädden och koka upp igen. Mixa sedan till en slät puré och smaka av med salt, peppar och en klick smör.

Sätt på en stor stekpanna med matoljan i. Värm upp och testa värmen genom att lägga i en bröd bit. Oljan ska bubbla och brödbiten ska få färg efter en minut. Går det fortare, sänk värmen.
Hetta upp en stekpanna och börja stek entrecôten i smör, ca 2-3 minuter per sida. Ställ åt sidan att vila.

Koka ur stekpannan med rödvin och fond, salt o peppar. Vispa runt i botten så du får med köttsmakerna. Under tiden börja fritera potatisen, som du torkat av ordentligt. Akta så du inte får olja på dig! Säkerhetsföreskrift: skulle oljan börja brinna (det kommer inte hända, men utifallatt...) släck ALDRIG olja med vatten utan kväv med ett lock. Fritera tills potatisen fått fin färg.

Servera allt tillsammans med ett gott vin och lite trevlig sallad eller lite skott.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen