Höstgryta med blomkålspuré

Nu när snön nästan lägger sig utanför är det hög tid att smaska på mustiga grytor. Något som puttrat i timmar på spisen och som värmer en ända in i själen. Denna gryta är i princip en boeuf borgignon och jag serverade en blomkålspuré till som en len och mild brytning.



4 port

1 kg högrev i bitar
1 pkt bacon i bitar, eller ca 200 gr hel bit
8 champinjoner
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 dl rödvin
1 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
2 dl krossade tomater
lite örter t ex timjan, rosmarin

Börja med att steka lite av baconet i en het panna tills det släpper fett som du steker köttet i. Ha inte för mycket i pannan utan stek i omgångar. Lägg över köttet i en stor gryta och koka ur stekpannan mellan omgångarna och häll över det i grytan. Gör likadant med grönsakerna som du skurit i grova bitar. Lägg i örterna i grytanNär allt är i grytan häll på vätskorna och låt koka på svag värme under lock i ca tre timmar, eller tills köttet känns mört. Smaka av med salt o peppar. Du kan ta av locket sista timman så såsen får reducera. Red med lite mjöl utvispat i vatten och koka någon minut till.

Blomkålspuré

1 huvud blomkål
1 dl grädde
25 gr smör
salt o peppar

Dela upp blomkålen i små klasar och koka dem i ca 10 minuter. Mixa dem med en mixerstav tills den är slät. Tillsätt smör och grädde och salt och peppar och smaka av.




Kommentarer
Postat av: Nena

Haller helt klart med dig, nu nar morkret och kylan kommit har vi ocksa tagit ut alla "varma" recept:)

Blomkalspurè har jag aldrig lagat eller smakat. Skriver upp receptet for det maste helt klart testas!

Ha en underbar kvall!

Kramar,

Nena

2010-10-25 @ 20:03:29
URL: http://paradiserecipe.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen