Dekadens, sybaritism och frosseri

Ibland får man lite underliga rester och då kan man göra underliga rätter. Efter plockmatskvällen hade jag kvar lite ankleverpaté och lite lardo (saltat och lagrat italienskt fett) och bestämde mig för att göra ankleverspäckad lardolindad entrecôte med rödvinssås, sockerärter och pressad potatis. Kanske är det extremt frosseri och dekadens, kanske blev det inte det största smakupplevelsen någonsin, men roligt var det. Att linda köttet i lardo var en klar hit, det smakfulla fettet smälte i pannan och gav köttet en underbar smak. Ankleverfyllningen var nog kanske lite overkill, det blev inte otrevligt, men rätten hade nog blivit bättre utan...



2 skivor entrecôte
6 skivor lardo
2 små bitar anklever
salt o peppar

3 dl rödvin
1/2 dl kalvfond
3 msk socker
1 klyfta vitlök
1/2 gul lök
rotfrukter du har liggande
1 bit baconsvål (valfritt)
maizena

Börja med rödvinssåsen. Stek upp rotfrukter, lök och eventuell baconsvål. Lägg i socker och låt karamellisera något. Häll på vin och fond, koka ihop på låg värme.

Skär ett snitt i entrecôten längs med köttbiten och gör en liten grotta där du stoppar in anklevern. Salta och peppra köttet och linda sedan lardo runt. Lägg köttet i en het panna och sänk sedan till medelvärme och stek i ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg köttet att vila lite och släng ner sockerärter att steka i fettet. Lyft upp dem och koka ur pannan med lite vatten. Häll över skyn i rödvinssåsen, rör om och red av.

Servera med pressad potatis eller något annat gott. Kanske bara en sallad? Njut av att vara en frossare och en sybarit!

Kommentarer
Postat av: Anders

"Små bitar anklever". Hur menar du där? ;)

2011-08-12 @ 16:29:48
URL: http://maten.g18.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen