Datafixar-lamm med bacon-bönor, potatisgratäng, gratinerad tomat och kryddsmör

För att få min dator lagad bjöd vi hem ett par vänner och som muta för att de skulle fixa viruset bjöd jag på en härlig lammstek med traditionella 80-talstillbehör som haricot verts (med bacon) och gratinerad tomat, potatisgratäng och kryddsmör. Comfort food som man känner sig hemma med! Lammet lagade jag i lergrytan och trots att den blev lite för överstekt för min smak blev den ändå saftig och härlig. Lergrytan är fantastisk!

Det blir ganska många moment med alla tillbehör och lite kö i ugnen, men mycket kan göras medan lammet vilar. Förbered innan och sen är det bara att skicka in saker när ugnen blir fri:)



Så här gjorde jag:

Lammet:

Lägg lergrytan i blöt i minst 20 min. Klappa in lammet med timjan, citroncest och vitlök, fyll även hålet efter benet med blandningen. Salta och peppra. Lägg lite morötter och lök i botten på grytan och lägg lammet ovanpå. Fyll på med kalvbuljong och en skvätt rödvin och saften från en citron. Stoppa in i en kall ugn som är satt på 250 grader. Låt lammet ligga i ca en och en halv timme, ös den ibland. När lammet har nått 58-60 grader kan du ta ut den och låta den vila i minst 20 minuter. Häll vätskan i grytan i en kastrull och koka ihop. Tillsätt eventuellt lite socker om såsen är för syrlig.

Smöret:

Blanda 100 gr smör med 1 stor klyfta vitlök, hackad timjan och citroncest. Blanda i salt, peppar, chilipulver. Om du vill kan du även ha i lite andra kryddor du gillar som står i dett kryddskåp. Lek lite och var inte rädd för att blanda i lite olika smaker.

Haricot vert:

Stek skuren bacon i en panna, lägg i 2 st skivade schalottenlökar och fräs runt. När baconen nästan är klar, blanda i bönorna och fräs tills allt är klart. På med lite olivolja och salt.

Gratinerade tomater:

Blanda ströbröd med vitlök och hackad ört. Salta och häll på några droppar olivolja. Finriv lite ost och blanda i. Dela tomater i två halvor och skär även bort en liten bit av botten på halvan (så den står stabilt). Lägg på ströbrödsblandningen, tryck till, och ställ in i ugnen på 250 grader tills de fått fin färg.


Potatisgratängen:

Skiva potatis, lök och vitlök och lägg i en stor kastrull. Häll på grädden och koka i ca 10- 15 minuter så potatisen nästan är klar och grädden fått en krämig konsistens. Sleva över i en form och lägg riven ost ovanpå. Ställ in i ugnen på 250 grader till den fått fin färg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen