Bra sås reder sig själv - men ibland behövs lite hjälp

Jag har uppmärksammat att det här med redning kanske inte alltid är en självklarhet. Många känner sig osäkra på hur man ska göra och jag tänkte därför reda (ursäktar ordvitsen) ut begreppen lite... Att reda en sås är otroligt enkelt! En redning är ett sätt att göra såsen, soppan eller grytan simmigare och tjockare. Detta kan man göra på en del olika sätt. Man brukar prata om två huvudtyper av redning; bottenredning och toppredning.

Bottenredning görs innan själva tillredningen av såsen genom att man smälter samman mjöl och smör innan man tillsätter vätska. Till denna typ av redning passar det absolut bäst att använda vetemjöl. Man kan räkna med ungefär 55 gr smör och 70 gr mjöl till en liter vätska, beroende på hur tjock du vill ha såsen.

Toppredning är den enklaste typen av redning, tycker jag. När du toppreder tillsätter du redningen efter att såsen är klar. Du blandar helt enkelt mjöl i godtycklig mängd med vätska (vatten, mjölk, grädde) tills det inte inte finns några klumpar och häller i den i såsen och låter det koka upp. Hur mycket ska man då använda? Tills det blir bra... Häll i lite av redningen i taget, rör om och vänta lite och se om det blir bra. Vill du ha såsen tjockare häller du i lite till...


Maizena eller vetemjöl?

http://eu.art.comhttp://www.matservice.se/
Bildkällor: art.com,     matservice.se


Till toppredningar kan man använda lite olika sorters mjöl, men det vanligaste är vetemjöl eller maizena. Om man använder vetemjöl är det viktigt att se till att den är helt klumpfri när man häller i den. Man kan t o m behöva hälla den genom en sil. Det är också viktigt att man låter såsen koka några minuter efter att man rett den, för att koka bort mjölsmaken. Ska man göra en bechamel anser jag att man absolut ska använda vetemjöl...Maizena är lite enklare. Den klumpar sig inte på samma sätt och smakar inte någonting, men konsistensen av såsen blir lite annorlunda än om man reder med vetemjöl, svårt att förklara hur men lite klibbigare... En annan fördel med maizenaredningar är att de är glutenfria.

Ett tredje sätt att reda en sås är en sk pastaredning eller buerre mannié. Den är lite som en blandning mellan topp- och bottenredning. Det går till så att man blandar vetemjöl och fett (ungefär 50/50) till en pasta och smälter i den i en färdig sås under omrörning.

Sen finns det lite andra sorters stärkelse att reda med som inte används lika ofta som t ex potatismjöl, som används när man skal göra kräm eller saftsås och arrowrot som man använder till helt klara redningar.

Svårare än så är det inte att reda en sås! Har du frågor eller kommentarer är det fritt fram:)

Kommentarer
Postat av: Lisa

Toppenblogg! Och det är helt sant att allt blir bättre med bacon.

2009-11-18 @ 23:35:40
URL: http://matalskaren.taffel.se
Postat av: Mattias

Yoghurt + vetemjöl = perfekt redning!

2009-11-19 @ 22:27:26
Postat av: Svar Boel

Har aldrig använt yoghurt i en redning... Hur reagerar den på värmen? Känns som om det skulle skära sig

2009-11-20 @ 01:01:38
URL: http://battremedbacon.blogg.se/
Postat av: bakmammorna

vad bra det är med proffstips! tack :-)

2009-11-21 @ 13:37:22
URL: http://www.bakmammorna.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen