Älggryta med vin och bacon

4 personer
Ca 800 gr älgkött i grytbitar
1 flaska rödvin
150 gr bacon i bit eller små tärningar
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
150 gr rotselleri
3 klyftor vitlök
1 knippe timjan
6 st klyftade champinjoner
1 dl kalvfond på flaska
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 msk socker
2 msk balsamvinäger
salt och peppar
Skär upp rotfrukterna i ca 2x2 cm stora bitar, skär upp köttet i lika stora bitar om det inte är färdigskuret. Klyfta upp löken och krossa vitlöken med den breda sidan av en kniv och hacka sedan grovt. Lägg allt i en bunke ihop med timjansknippet och häll på rödvinet, plasta och ställ i kyl i 12-24 timmar. (Kan uteslutas om man har tidsbrist... Ger köttet en fylligare smak)

Efter 2 timmar, kolla av köttet, har det börjat mjukna och bli mört? Om inte, koka längre... Allt beror på vilken styckningsdel ditt kött har. När köttet har börjat bli lite mört kan du sätta på potatisen, riset eller vad du har tänkt servera till. Smaka av grytan och fundera lite... Behövs det mer salt, peppar, socker, syra? All matlagning handlar om att hitta en balans mellan dessa! Lita på dina smaklökar och testa dig fram. Ha i lite i taget och smaka hela tiden... Koka lite till utan lock till köttet nästan faller sönder av sig självt. Om grytan är för lös, red lite försiktigt.
Sen är det klart att servera med potatis, ris eller bara en sallad och ett gott bröd!
Det där ser väldigt gott ut!!
Mm vad gott detta lät. Jag har en del älgkött i frysen.
Jag har aldrig använt rödvin i såsen. Vad ska man använda för rödvin?
Grytm! Jag hade helt missbedömt tillagningstiden när jag ställde mig med mina marinerade grytbitar igår. Hungrig som en varg var jag och hade inte tålamodet. Det fick bubbla i säkert två timmar, men jag är osäker på hur det blev eg, får smaka av lunchlådan idag.
Alltså. Jag. Vill. Ha. Nu. :)