Äppelmarmelad

På hösten får jag ett oemotståndligt begär att konservera saker... Jag fick med mig en påse med fina äpplen senaste gången jag var hemma hos föräldrarna och kokade en god äppelmarmelad på dem. Galet enkelt att göra och passar utmärkt till både ostar och efterrätter. Atamon använder jag för hållbarhetens skull.
6st stora äpplen, skurna i centimeterstora kuber
1 citron
600 gr syltsocker
1 kanelstång
1,5 tsk atamon

Skölj väl diskade glasburkar med en blandning av 1 dl vatten och 1/2 tsk atamon. Riv skalet av 1 citron och lägg i en stor gryta tillsammans med äpplena och 3 msk vatten. Pressa över citronsaften och koka i ca 5 min. Häll på sockret och koka i ytterligare 10 min. Ta av sylten från värmen och blanda ner en tesked atamon. Häll över i glasburkarna och förslut genast med lock, så bildas ett vacuum.

Kommentarer
Postat av: Mor

Glöm inte att sterilisera burkarna i ugnen 10 minuter i minst 100 grader. Jag brukar göra det direkt efter att jag sköljt med Atamonlösning, så får de torka där. Gäller även locken! Ett tips jag såg någonstans är att efter man fyllt burken och förslutit den vänder man den upp-och-ner, då blir det riktigt lufttätt. Gäller förstås att det inte läcker...

2011-11-14 @ 11:48:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen