Spenat- och getostpaj med honungsrostade valnötter

Efter förfrågan så kommer här nu receptet på den spenat- och getostpaj som jag lagade till pajbuffén härom veckan. Pajen kan serveras både som en förrätt och som en huvudrätt.  Tyvärr saknas fortfarande bild...

1 paj.

pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gr smör
ca 2 matskedar kallt vatten
0,5 dl sesamfrö
1 nypa salt

Fyllning

200 gr spenat (styckfryst går utmärkt)
1 gul lök
1 klyfta vitlök
200 gr getost
3 dl mjölk
3 ägg
1 dl valnötter
salt och peppar

Honungsrostade valnötter

2 dl valnötter
ca 0,5 dl honung (flytande eller fast)

Sätt ugnen på 200 gr. Häll mjölet, sesamfröna och saltet i en bunke och tärna i smöret. Nyp ihop med händerna (eller kör allt i matberedare om du har) Häll i vattnet och krama ihop till en boll. Plasta och ställ i kylen att vila i 30 minuter.

Under tiden fräs spenaten, löken och vitlöken i en panna tills det mesta vattnet kokat ur. Salta och peppra ordentligt. Spenat älskar salt och vill ha ganska mycket... Skär bort kanterna på getosten och smula den. Grovhacka valnötterna. Vispa ihop äggstallningen (mjölken och äggen) och salta och peppra lätt.

Nu är det dags att förgrädda pajen och jag brukar alltid uppleva att kanterna rasar ner och lägger sig i en liten hög i botten. Ett tips är då att när du bakat ut pajskalet i formen, släng in den i frysen i 10-15 minuter innan du förgräddar. Då hinner den fortfarande förgräddas, men kanterna rasar inte. Förgrädda i ca 10 minuter, men håll ett öga på det för att se om kanterna börjar rasa. I så fall är det bara att ta ut den...

När pajskalet är förgräddat lägg i spenaten, den smulade getosten och valnötterna, häll på äggstallningen och stoppa in i ugnen i ca 30-45 minuter (beroende på hur hög din pajform är). Pajen ska ha stannat och inte längre dallra när du skakar på den. Låt den vila i 10 minuter innan du serverar.

Honungsrostade valnötter är fantastiskt enkelt att göra! Sätt en torr stekpanna på högsta värme och lätt i nötterna. Rör om i pannan hela tiden så att nötterna inte blir för brända. De ska bara få en lite mörkare färg. När nötterna är rostade tar du av pannan från värmen och häller i honungen och låter den koka ihop med nötterna under ca 15-25 sekunder, det ska inte brännas. Sedan lägger du nötterna på et fat och låter svalna. Klart!


Kommentarer
Postat av: Mikaela

Asså jag blir så hungrig av din blogg! På grejer jag inte ens tycker om bara för att det SER så gott ut! :)

2009-11-11 @ 23:22:58
Postat av: Caroline & Aria

Lagade den idag och den vart god!

2011-12-08 @ 18:51:32
URL: http://www.baraenlitenbittill.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen