Rödtunga med rotfrukter och brynt smör

Att fisk är nyttigt stämmer väl, men om man steker den i ofantliga mängder smör tappar man i nyttighet, men vinner i smak. Stekt rödtunga, eller sjötunga om man har råd är ofantligt gott och festligt!2 port

1 stor rödtunga ca 800gr - 1 kg, med huvud av och skinnet draget (be fiskhandlaren flå fisken)
Mjöl till panering
salt o peppar
ca 200 gr smör
2 citroner

4 rödbetor
1 morot
1 palstenacka
1 bunt haricot verts
1 stock broccoli
1 stor nypa hackad persilja

Börja med att koka rödbetorna mjuka med skalet på. Detta tar mellan 40 minuter och en timme, beroende på hur stora betorna är. Under tiden skala och dela resten av rotfrukterna samt plocka av små buketter på broccolin. Förkoka dem, rotfrukterna ca 5-6 minuter och broccoli och haricot verts i ett par minuter. När rödbetorna är mjuka, skala och dela upp dem i kvartar.

Vänd fisken i mjöl som är uppblandat med salt och peppar. Smält en klick smör i en stor panna på medelvärme.
Lägg i fisken. Det viktiga är att inte låta smöret bli brunt, därför måste man lägga i nytt smör när smöret tystnar, för att kyla ner pannan. Stek fisken i ca 6 minuter på vaje sida, tills köttet börjar släppa lite från benen. Ös under stektiden fisken med smöret.


Lyft upp fisken ur pannan och lägg i rotfrukterna och sväng runt dem tills de blir varma. Lyft sedan upp dem och lägg dem runt fisken. Om du inte har mycket smör kvar i pannan, lägg i en stor klick till och höj upp värmen så att smöret börjar bli lite gyllenbrunt. När det har en fin färg lägg i persiljan och pressa i en citron. Häll smöret på fisken, lägg citronklyftor på fatet. Klart att avnjutas!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen