Åhh, dessa underbara primörer!

Nu är de underbara primörerna ute i butikerna. Små, packade med smak och vackra att se på är de. När jag växte upp kunde man få primörerna direkt från trädgårdslandet och ner i kastrullen, vilket var extra speciellt. Här i storstan får man nöja sig med att de är ett par dagar gamla, men det är gott ändå.

Fläskkotlett med primörer och skinksmörsås



4 port

4 skivor fläskkotlett
800 gr färskpotatis

Primörer, efter säsong och utbud, men t ex:
1 knippe sparris
8 st knippmorötter
4 st knipplökar
6 rödbetor

3 msk skinkfond från flaska + lite vatten eller 1 dl hemlagat skinkspad
100 gr smör
persilja


Det viktigaste att tänka på när man kokar primörer är att de inte får bli överkokta. Alla primörer har olika koktid, rödbetor t ex behöver koka ung lika länge som potatisen alltså ca 20 min, eller t o m längre beroende på säsong. Morötter och sparris tar ca 4-5 minuter, löken bara några sekunder. Lägg därför i grönsakerna lite efter hand, och koka rödbetorna i en separat kastrull, eftersom de färgar av sig så mycket... Om sparrisen inte är pinfärsk kan du skala den från knoppen och ner. Det behövs inte på riktigt fin färsk sparris, men sån kan vara svår att få tag på om man inte känner en odlare.

Börja koka potatis och rödbetor i olika kastruller. När det är ungefär 10 minuter kvar av koktiden kan du börja steka fläskkotletterna på mellanhög värme i smör och lite olja. Salta och peppra. Koka sedan resten av primörerna, vänta med löken tills det allra sista.

Såsen: Koka upp skinkspadet och klicka sedan i smöret, lite i taget. Använd en mixerstav och mixa runt så det blir skummigt och smöret binder med vattnet. I med hackad persilja och lite svartpeppar. Du kan också hälla i lite av smöret från stekpannan med kotletterna.

Häll av kokvatten från primörerna och sväng runt dem med en klick smör. Enklare och godare än så blir det nästan inte!

Kommentarer
Postat av: Helena S - Bara en kaka till

Jag älskar också alla fina små primörer som finns i butikerna nu! Jag gjorde en varm pastasallad på dem i måndags. Fast jag hade i bacon också. :-)

2010-06-18 @ 17:27:27
URL: http://www.baraenkakatill.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen