Wallenbergare med potatispuré

Äntligen har jag haft tid att laga lite mat och då grävde jag fram lite kalvfärs ur frysen och ställde mig och gjorde wallenbergare. Dessa köttfärsbiffar ska vara luftiga och saftiga, med massor av grädde i...

Jag fick tidigare en fråga om hur man ska göra för att undvika att potatismoset blir klistrigt och stabbigt. Här kan du finna svaren!




4 portioner

400 gr kalvfärs
3 äggulor
3 dl grädde
salt, svartpeppar och vitpeppar
smör
ströbröd

ca 800 gr potatis, mjölig sort
några klickar smör
ca 2-3 dl mjölk

Ärter

Blanda kalvfärsen med äggulor och kryddor. Häll i grädden i omgångar och rör ordentligt. Smeten skall vara lös. Forma stora biffar i handen och lägg ner på en tallrik med ströbröd. Häll ströbröd över toppen, så den är täckt. Ta sedan upp den försiktigt och lägg i en stekpanna på medelvärme med mycket smör. Stek ca 5 minuter på varje sida. Var försiktig när du vänder dem. Man får snarare välta över dem än vända dem. förvara dem i ugnen på ca 80 gr tills moset är klart.


Koka potatisen tills den nästan faller isär, börja med detta innan du börjar steka wallenbergarna. Viktigt är att potatisen är av mjölig typ, t ex king edward eller mandelpotatis. Pressa den genom en potatispress. Vispar man den för hårt kan man riskera att det börjar bli klistrigt. Lägg i smöret och rör runt. Häll i värmd mjölk tills konsistensen känns bra, gärna mer än man tror, då man med mer mjölk får ett fluffigare mos. Rör försiktigt när du blandar och rör inte mer än du behöver.

Servera Wallenbergarna med gröna ärter, skirat smör och rårörda lingon.


Kommentarer
Postat av: Mikaela

Ser inte så dumt ut :)

2010-06-20 @ 20:58:45
URL: http://mymica.blogg.se/iheartgreen

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen