Lergrytekyckling med cider och dragon

Om du har en gammal lergryta som ligger och skräpar i någon dunkel källare därhemma, så är det hög tid att damma av den! Kyckling lagad i lergryta blir väldigt saftig och härlig och i o m att man kan göra rotfrukter och potatis samtidigt blir matlagningen mycket enkel och man har tid över till annat... Smaksättning kan man variera i oändlighet (nästan) och senast testade jag att göra den med äppelcider och dragon. Hade önskat använda färsk dragon, men det tyckte visst inte ICA att jag skulle göra, så det fick bli torkad.



Kyckling i lergryta med smak av cider och dragon

4 pers.

1 hel, fin kyckling (gärna majskyckling)
1 morot
1 palsternacka
1 kålrot
1 citron
4 klyftor vitlök
1 gul lök
3-4 dl äppelcider
2 dl vitt vin
1 msk vinäger
1/2 dl kycklingfond på flaska
dragon
salt o peppar

Lägg lergrytan i vatten. Om den inte varit använd på länge bör den ligga i minst 5 timmar, gärna längre, men om den är använd några gånger räcker det med en halvtimme. Hacka rotfrukterna i stora bitar. Gnid in kycklingen med citron och citroncest, salt och peppar och fyll den med en del av rotfrukterna, lite dragon och hälften av vitlöken och salt o peppar. Du kan även dra några snitt i filéerna så tränger smakerna in bättre i kycklingen. Lägg ner den i grytan. Fyll upp med rotfrukterna och dragonen, citroncest och grovt klyftad lök och resten av vitlöken. Blanda ihop cider, vin och fond och häll i grytan tills det nästan täcker kycklingen.





Ställ in grytan i en KALL ugn på 200 grader i ungefär 1,5-2 timmar, beroende på hur stor kycklingen är. Nu sköter den sig själv, men om man orkar kan man ösa den lite då och då för mer smak. Kolla i lårbensleden om kycklingen är klar, vätskan som släpper skall vara klar... När kycklingen är färdig ta ut den och häll av vätskan i en kastrull som får reducera i hop på platta medan du stoppar in kycklingen utan lock i ugnen igen under ca 15 minuter, tills den har fått fin färg. Sedan är det klart att servera med en sallad och kanske en getostkräm gjord på samma sätt som fetaostkrämen men med getost istället för feta... Hoppas att det smakar härligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen