Lax med hollandaise

En hemmaslagen hollandaise är lite meckigt att göra, men det är gudomligt gott. Fluffigt, syrligt och smörigt på samma gång! Hollandaise passar till både fisk och till lättkokta grönsaker, såsom sparris eller broccoli. Denna gång slog jag två flugor i en smäll och hade både lax och sparris.Hollandaise 4 port

3 ägg-gulor
2 msk vatten
150 gr smör
1/2 citron
salt, vitpeppar och cayenne

Vispa ihop ägg och vatten i en kastrull som står i en annan kastrull med sjudande vatten, sk vattenbad. Vispa kraftigt tills den tjocknar lite. Under tiden smälter du smöret på låg värme och ställer det åt sidan.


När äggen tjocknat tar du smöret och häller det droppvis under vispning ner i äggblandningen. Se till att inte hälla med det vita av smöret som lagt sig på botten av kastrullen.


Nu ska såsen ha tjocknat rejält, ungefär som en bearnaise. Om den inte känns tillräckligt tjock kan du ställa tillbaka den i vattenbadet och fortsätta vispa till den känns bra. Den tjocknar även lite när den svalnar... Krydda upp såsen med citronen, salt och en liten nypa cayennepeppar.


Till hollandaisen serverade jag lax som fått sjuda i en kastrull ihop med saltat vatten och citronskivor under ca 10 minuter. Lättkokt sparris och pressad potatis smakade utmärkt till. En härligt festlig och klassisk fiskrätt!


Kommentarer
Postat av: Mamma

Jag har ännu mera smör i min...200 gr sammanlagt. I stället för cayennepeppar funkar det bra med några stänk tabasco om man vill variera. Vi hade det i lördags med ungskokt piggvar, gott!

2010-02-15 @ 18:43:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen