Hemlagad pasta

Hemgjord pasta är lite besvärligt att göra. Man ska lyckas få degen i perfekt konsistens, det ska kavlas så det står härliga till och det tar bra mycket längre tid än att gå och köpa färsk pasta från affären. Men känslan av att ha gjort något eget från grunden är fantastisk. Dessutom har man möjligheten att leka med smaksättningar. Man kan göra ravioli som är fylld med absolut vad som helst, eller smaksätta degen med allsköns olika örter... Bara fantasin sätter gränser! Enklast går det med en pastamaskin, men det funkar även med en kavel och ett rågat mått tålamod...




4-5 äggulor
2,5 dl durumvete
2,5 dl vetemjöl
salt
några droppar olivolja
vatten

Gör en grop i mjölblandningen och knäck i äggen, oljan och saltet. Börja blanda ihop med händerna och tillsätt efter hand vatten. Knåda på tills det blir en fast och fin deg. Det tar ett litet tag och när den är klar ska den kännas ungefär som häftmassa i konsistensen. Plasta sedan degklumpen och ställ att vila i kyl i minst 2 timmar.



Efter två timmar är det dags att börja kavla. Använd den största inställningen på pastamaskinen och arbeta igenom degen försiktigt några gånger. Sedan är det bara att beta av inställningarna, mindre och mindre tills du är nöjd med tjockleken.







Den här gången gjorde jag tagliatelle och fick alltså köra degen genom en inställning på pastamaskinen.

Se till att hålla pastan lite separerad annars kan den lätt fastna i klumpar. Dessa klumpar reder ut sig till en viss del i kokningen, så få inte för mycket panik, men det är skönt att undvika alltför mycket stress i matlagningen;). Koka sedan pastan i några minuter i riktigt med saltat vatten.


Pastasås gjorde jag genom att koka ihop kyckling, bacon, svamp, paprika, lök och grädde och hälla på massa parmesan. Gott, krämigt och smaskigt!



Till denna festmåltid drack vi en nyhet på systemet, Zuazo Gaston nr 95913, en smakrik Rioja, som fungerade väl till pastan.


Kommentarer
Postat av: Björn

Blir det godare än Barilla?

2010-02-24 @ 13:18:06
Postat av: Boel

Det blir annorlunda, lite som en annan typ av rätt, med mycket mer kärlek i smaken:)

2010-02-24 @ 13:23:33
Postat av: Ida

Fan va gott... :P

så fort jag blir frisk och kry igen så kan vi ha spelkväll hemma hos dig (så får du bjuda på något gott också)

2010-02-25 @ 13:22:08
URL: http://bjarkstedt.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen