Moules och kantareller

Det bästa med hösten är de fantastiska kantarellerna! Man kan göra mycket kul med dessa svampar, men det absolut godaste är ändå en hederlig vanlig kantarelltoast med gräddstuvade kantareller. Dessutom är det fantastiskt enkelt att laga.


Förbereder man allting innan man börjar laga genom att göra en sk mice en place (dvs att man har allt man behöver framme och förberett) går det mycket smidigare att laga och man slipper stressa sig igenom alla moment:)

Om man förbereder allt innan (en sk mice en place) går det mycket snabbare när
man ska laga allt. Man slipper stressa sig igenom alla moment!


1 pers.

100 gr rensade kantareller
1 dl vispgrädde
1 schallottenlök
1 nypa persilja
1 skiva toastbröd
smör, salt och peppar

Stek kantarellerna i en rejäl klump smör tills de börjar få lite färg. Tillsätt scharlottenlöken och låt den svettas lite. Salta och peppra ordentligt (svamp gillar salt...) Under tiden kan du steka toastbrödet på båda sidor i en panna med smör (man kan inte förneka att det är gott med smör:)), tills den får en vacker gyllenbrun färg. Häll sen på grädden på svampen och låt den koka ner till det blir krämigt och härligt. I med persiljan, och voila, klart för upplägg!


Efter kantarellerna kan det vara gott med en lättare rätt som t ex musslor. Så här gör jag mina musslor:

2 pers.

2 nät musslor
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
2 dl vitt vin
2 dl belgisk klosteröl
2 dl grädde

Rensa musslorna från sjögräs och skräp och släng alla musslor som inte är stängda (om de inte stänger sig själva när du knackar på dem), Skiva löken och hacka vitlöken. Svetta löken och vitlöken i en STOR gryta och häll sedan i vinet och ölen i en STOR gryta och låt koka upp under lock. När det kokar lägger du i musslorna och låter de koka några minuter tills de har öppnat sig, skaka om i grytan under tiden genom att hålla fast locket och skaka lite. När musslorna är öppna häll i grädden och låt allt få ett nytt uppkok. Sen är det färdigt att ätas! Se bara till att inte äta de musslor som inte öppnat sig under tillagningen. De är döda och kan göra dig vääääldigt sjuk!


Servera musslorna med gott bröd och en belgisk öl, t ex en Kwak eller en Maredsous, men vitt vin går också utmärkt! Hoppas det smakar bra i höstrusket!

Kommentarer
Postat av: Brorsan

Schalottenlök heter det!



Annars ser det grymt mumsigt ut :)

2009-11-09 @ 13:05:06
Postat av: Anonym

Attans, har alltid trott att det var med ett r, men du har helt rätt! Mina ursäkter...

2009-11-09 @ 14:04:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen