Nyårsbuffé, förslag 1

Om man ska bjuda många gäster till nyår så tycker jag att det enklaste att bjuda på är en buffé. Fördelen är att man kan förbereda mycket i förväg och mycket på buffén kan vara kallt, så man själv har tid att umgås med sina gäster och slipper fastna i köket (även om det brukar vara som trevligast där). Jag kommer lite då och då, fram till nyår, lägga upp förslag på rätter som kan passa på en nyårsbuffé. Här kommer ett förslag på dubbelmarinerat kött som serveras kallt tillsammans med förslagsvis den enkla fetaostcrémen i förra inlägget. Detta recept är lite av en klassiker, men det är gott och kan förberedas upp till en vecka innan festen. Köttet blir dessutom saftigt och gott och får en trevlig sälta...

Dubbelmarinerat kött

Receptet kan räknas om till många portioner, men minska mängden salt om du ökar antalet och smaka av saltlagen. Salt kan inte dubbleras i recept som vanligt utan börja med mindre salt och lägg till efter hand!!!


Källa:ica.se

10 port på buffé, 6 portioner som huvudrätt

1,5 kg filékött (t ex fläskfilé eller oxfilé)
salt och peppar

marinad 1
1 liter vatten
3/4 dl salt
några kvistar rosmarin
Några kvistar timjan
5 klyftor vitlök i skivor
grovmalen svartpeppar

Marinad 2
2 dl olivolja
3 klyftor vitlök i skivor
1 citron
hackad timjan
hackad rosmarin
hackad persilja

Börja senast dagen innan festen med att putsa och steka filéerna. Salta och peppra. Ugnstek dem i 175 grader till önskad temperatur (fläskfilé 72 gr oxfilé ca 58-62 gr beroende på hur rosa du vill att den ska vara...) Låt köttet vila medan du kokar upp ingredienserna marinad 1. Låt marinaden svalna, smaka på den så den inte är alltför salt, lägg sedan i köttet och plasta och ställ kallt i minst 12 timmar.

Dra av cest från citronen och koka upp dem i lite vatten, häll sedan av vattnet. Blanda cesten med vitlöken oljan citronsaften örterna och peppar. Ta upp köttet och skär det i skivor som du lägger i en form med lite kant. Häll på marinaden och låt stå i minst 2 timmar, men det kan stå i ett par dagar om du vill ha  extrem framförhållning... Vid servering, låt köttet stå framme ett tag så det blir tempererat och hacka lite färska örter som du strör ovanpå... Man kan även lägga på lite knaperstekt bacon om man vill:) Servera med en potatisgratäng.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mat & dryck bloggar
Bloggportal länksamling
Matbloggstoppen